MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

De voordelen van een backpack tijdens het mountainbiken

  • woensdag 14 juni 2023

Mountainbiken is een intensieve en ook vermakelijke sport. Niet voor niets is deze sport de laatste jaren steeds meer in populariteit gegroeid. Waar de één meerdere malen per week op de fiets zit, trotseert de ander alleen in het weekend de verschillende heuvelachtige routes die ons land kent. Juist dat maakt deze sport zo ontzettend leuk, je bent niet afhankelijk van anderen en bepaald helemaal zelf waar en wanneer je op je fiets stapt. Toch is het wel handig om goed voorbereid op pad te gaan, mocht er dan iets gebeuren, dan hoef je niet bang te zijn dat je de rest van de route moet lopen. Omdat er zo ontzettend veel tips zijn, hebben we er één uitgelicht; het dragen van een goede backpack. Waarom en welke voordelen het heeft, vertellen we je nu.

De voordelen van een backpack tijdens het mountainbiken

Ruimte voor het opbergen van je spullen
Tijdens het fietsen is het wel handig om wat belangrijke spullen bij je te hebben. Dit kan een telefoon of GPS tracker zijn, maar ook wat drinken, eten en eventueel een EHBO set voor jezelf of je fiets is geen overbodige luxe. Omdat het niet bepaald prettig fietsen is met bijvoorbeeld een telefoon in je zak, biedt een backpack uitkomst. Niet alleen hoef je je geen zorgen te maken over waar je alle spullen laat, maar zijn deze ook waterdicht, waardoor je gerust met je mountainbike in de bossen en dus door de modder kunt fietsen. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is de grote van de tas en de verdeling van de verschillende vakken. Stel dat je tussendoor van outfit wilt wisselen, dan is het wel prettig dat je een apart vak hebt voor je vieze kleding.

 

Je spullen blijven droog
De echte mountainbikers weten natuurlijk als geen ander hoe groot de kans is dat je er na een flinke route door het Urkerbos bijna onherkenbaar uitziet. Dit komt niet alleen door het zweet, maar meestal ook door de modder die je tijdens het mountainbiken werkelijk overal hebt zitten. Om er dan voor te zorgen dat je je niet alleen kunt omkleden, maar ook de rest van je spullen droog blijft, is een waterdichte tas wel zo handig. Speciaal daarom is het ons advies ook om te kiezen voor een backpack. Deze tassen zijn gemaakt van een waterafstotende stof, waardoor je met een gerust hart nog een keer extra door de modder kunt fietsen.

 

Goede verdeling van het gewicht
Naarmate je steeds beter wordt, gaan de kleine details een steeds belangrijkere rol spelen. Kies je ervoor om je telefoon in je ene zak te doen en bijvoorbeeld de rest van je spullen in een plastic zak aan het stuur te hangen, dan kan dit voor evenwichtsproblemen zorgen tijdens het fietsen. Kies je ervoor om een rugzak of in dit geval een backpack te dragen, dan wordt alle gewicht gelijk verdeeld en hoef je niet bang te zijn dat je uit balans raakt tijdens een flinke afdaling. Let er wel op dat je ook je backpack niet te vol stopt, want dit is natuurlijk allemaal extra gewicht wat je mee moet nemen tijdens je tocht.