MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

De perfecte MTB tocht? Vergeet deze vier zaken niet!

  • donderdag 15 juni 2023

Door het bos, over het strand of over de weg; niets lekkerder dan je hoofd even goed leegmaken tijdens een uitdagende MTB-trial. Het hoeft niet altijd lang te duren en ver te zijn, om je even helemaal te kunnen ontladen. Echter geldt ook hier dat een goed begin het halve werk is. Bereid je dan ook standaard goed voor op een rit, ook wanneer deze maar van korte duur is. Daarmee zorg je ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt en optimaal kunt genieten van dit moment van vrijheid. Welke dingen je niet moet vergeten? 

De perfecte MTB tocht? Vergeet deze vier zaken niet!

1.      Blijven smeren
Je insmeren met zonnebrand is niet alleen belangrijk in hartje zomer wanneer je op het strand ligt. Juist niet eigenlijk. Wanneer jij een flinke tocht gaat maken zul je ongetwijfeld gaan zweten, dit zorgt ervoor dat je sneller verbrandt en ook de zonnebrand snel weer van je lichaam glijdt. Zeker wanneer dit niet de beste zonnebrandcrème is, die ook nog een keer niet waterproof is. Smeer je dan ook altijd in wanneer jij een tocht gaat maken, ook wanneer het bewolkt is. En laten we eerlijk zijn; van die verbrande fietsbroek lijnen staat ook niet bepaald charmant op het strand. 

 

2.      De innerlijke mens
Een MTB tocht is een behoorlijk intensieve bezigheid. Wanneer je langer dan een uur op pad gaat is het belangrijk om in ieder geval iets te drinken mee te nemen. Iets te eten kan ook, denk aan een mueslireep of een banaan. Zorg er in ieder geval voor dat je iets bij je hebt wat je snel tot je kunt nemen, ook wanneer de tocht langer duurt dan gepland haal je dan de finish.

 

3.      Altijd bereik
Eigenlijk kunnen we vandaag de dag niet meer zonder; de mobiele telefoon. We appen, bellen en mailen wat af. Soms irritant maar vaak superhandig. Wanneer je lek rijdt of verdwaald raakt, is een telefoon dé musthave tijdens jouw MTB-route. Je kunt hulp inschakelen of de route checken. Download ook een app met offline kaarten en zo weet je zeker dat je nooit verdwaald raakt, ook niet wanneer je even geen bereik hebt. 

 

4.      Informeer iemand
Natuurlijk gaan we ervanuit dat alles goed gaat. Maar informeer wel altijd iemand dat je een bosrit of heuveltocht gaat maken op je MTB. Er kan altijd iets fout gaan en het is dan wel fijn dat iemand weet waar je ongeveer bent. Spreek af hoelang je gaat fietsen en wanneer er alarm geslagen kan worden. 

Kortom, een MTB-route fietsen is een ultiem moment van ontspanning voor velen. Maak er echt een genietmoment van voor jezelf door een aantal risico’s vooraf te ondervangen. Uiteraard loont het ook om in je tas nog wat extra zaken te stoppen zoals wat kleingeld, een bandenplakset en verlichting. Maar met bovenstaande tools ben je in ieder geval al een eind én veilig op weg!