MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

De beste periode voor je fietsvakantie

  • dinsdag 2 januari 2024

Als je van fietsen houdt ben je vaak bezig met plannen maken voor een volgende trip. In het weekend kan dit prima in buurt en vaak heb je een standaard rondje in de buurt waar je woont maar je wilt je horizon wat routes betreft ook weleens verbreden. Voor een duidelijk plannen is het nu al goed om te weten hoe de vakanties in de komende periode vallen, ben je afhankelijk van schoolvakanties dan is het goed om rekening te houden met een hogere prijs, heb je de luxe om buiten de vakanties om te gaan dan kan dat behoorlijk schelen in de portemonnee. Hieronder lees je hoe de vakanties vallen dit jaar en wat voor jou een goede periode is om die fietsvakantie te plannen.

De beste periode voor je fietsvakantie

Vakanties 2024 in Nederland
De schoolvakanties zijn per regio verschillend maar kort samengevat zijn er altijd 5 schoolvakanties om rekening mee te houden. De voorjaarsvakantie, de meivakantie, de zomervakantie, herfstvakantie en kerstvakantie. De meivakantie 2024 midden is een mooie periode om in Gelderland een vakantie te boeken, de lente is weer in volle gang en de kans op mooi weer is groot. Heerlijk om door de bossen de fietsen of om de Hoge Veluwe op de mountainbike te ontdekken. De bouw vak vakantie is ook altijd een mooie periode maar hierbij is het wel goed om rekening te houden met de drukte, boek dus op tijd en wees voorbereid op hogere prijzen. 

 

Buiten de vakanties plannen
Wanneer je niet afhankelijk bent van de geldende schoolvakanties kan je dat flinke voordelen opleveren. Buiten de schoolvakanties zijn toeristische plekken, fietspaden en -routes vaak minder druk. Dit betekent dat je meer kunt genieten van rust en ruimte tijdens je fietstochten, wat vooral aantrekkelijk is voor degenen die op zoek zijn naar een ontspanning. Hotels, campings en vakantieparken  hanteren vaak lagere prijzen buiten het hoogseizoen. Dit kan een fietsvakantie financieel aantrekkelijker maken, omdat je mogelijk meer waar voor je geld krijgt, zowel in termen van accommodatie als andere diensten. Afhankelijk van de bestemming kan het weer buiten de schoolvakanties aangenamer zijn voor fietsen. Denk aan de lente en vroege herfst, waarin de temperaturen vaak milder zijn, wat zorgt voor comfortabelere fietsomstandigheden. Zonder de beperking van de schoolvakanties ben je flexibel in het kiezen van je reisdata. Dit kan betekenen dat je kunt profiteren van gunstige weersomstandigheden of interessante evenementen die plaatsvinden buiten het hoogseizoen. Voor fietsvakanties waarbij ook gebruik wordt gemaakt van de openbare weg, betekent reizen buiten de schoolvakanties vaak minder verkeer. Dit kan leiden tot veiliger en aangenamere fietsomstandigheden.

 

Goed om te weten
Het is volledig afhankelijk van je situatie wat betreft de mogelijkheden voor het plannen van je fietsavontuur. In alle gevallen is het wel goed om je voor te bereiden op de periode die je gaat. Online kan je goed vinden welke regio wanneer vakantie heeft, als het noorden vakantie heeft kan je beter naar het midden of zuiden voor je vakantie als je gaat voor wat rust. Andersom natuurlijk precies hetzelfde.