MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

De beste mountainbikeroutes in Schotland

  • dinsdag 5 december 2023

Schotland is een land waar glinsterende meren de machtige Munro's ontmoeten; waar de diepe, dramatische valleien van de Hooglanden overgaan in de lommerrijke bossen en glooiende heuvels van de Laaglanden, en waar een ruig uitzicht op de kust nooit ver weg is. Met zo'n verscheidenheid aan landschappen en een diepgaande fietscultuur, is het geen verrassing dat Schotland de thuisbasis is van enkele van de mooiste ritten in Groot-Brittannië – ongeacht je rijdiscipline. Ontdek je graag de natuur op je mountainbike? Je zult de volgende routes in Schotland dan zonder twijfel fantastisch vinden! 

De beste mountainbikeroutes in Schotland

7stanes 

De 7stanes zijn de gouden standaard voor mountainbiken in de Schotse Laaglanden – trailcentra die zich uitstrekken over het zuiden en routes aanbieden die mountainbikers van elk niveau kunnen enthousiasmeren. Glentrool is misschien wel het mooiste – de thuisbasis van talloze meren en Bruce's Stone, een gegraveerd rotsblok op de heuveltop ter herdenking van de overwinning van Robert the Bruce in 1307. De 58 kilometer lange Big Country Route vanuit Glentrool neemt je mee op een dagrit door het Galloway Forest Park, het grootste bos van Groot-Brittannië. Er zijn prachtige uitzichten over Loch Trool, Loch Dee en een paar kleinere watermassa's, en bovendien enkele smakelijke beklimmingen. 

 

Laggan Wolftrax

Verscholen in Badenoch in het Cairngorms National Park, tussen de outdoorcentra Aviemore en Fort William, liggen de veelgeprezen paden van Laggan Wolftrax. Het Wolftrax-trailcentrum werd in 2005 geopend en verwelkomde in 2015 een nieuw café en een fietsverhuurwinkel. Het trailcentrum staat in de Schotse wielerwereld bekend om zijn routes met een stevige bite, maar de reden dat het de harten van zo velen heeft veroverd is ook te danken aan de adembenemende Cairngorm-panorama's die zich openen als je een bepaalde hoogte begint te bereiken. Speel dus niet op je smartphone baccarat, maar geniet echt van de prachtige beelden die je onderweg ziet. 

 

Highland Wildcat

Golspie is een dorp in Sutherland aan de oevers van de Moray Firth, 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad van de Hooglanden, Inverness. Het ligt ook in de schaduw van de 397 meter hoge Ben Bhraggie, en op die heuvel vind je de Highland Wildcat-paden – inclusief de langste singletrack-afdaling in Groot-Brittannië. De vlaggenschiproute loopt ruim zes kilometer vanaf het monument op de top van de Ben Bhraggie, waar je verreikende uitzichten hebt over de stranden beneden, tot aan zeeniveau. De klim naar de start is niet gemakkelijk, zigzaggend de berg op, maar de beloning is een van de leukste routes in Schotland, met vloeiende bermen en blootliggende singletracks op een heuvel, met sprongen, rotsen en stoere, technische boslijnen.

 

Cathkin Braes

De mountainbikeroutes op Cathkin Braes zijn op maat aangelegd voor het organiseren van wielerevenementen tijdens de Commonwealth Games 2014 in Glasgow. Dit geeft je een zekere garantie voor de kwaliteit van het pad en er is inderdaad een serieuze infrastructuur daarboven. Het trailcentrum bloeit sinds 2014, toen het eigenlijk alleen maar een langlauflus en een paar andere natuurlijke routes waren. Er is meer dan £1 miljoen uitgegeven aan de ontwikkeling en er is nu een scala aan fantastische springroutes, een bosklim en leuke, bermachtige, blauwe routes die geschikt zijn voor rijders van elk niveau.