MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Dat mountainbiken steeds populairder wordt, is geen nieuws. Het grote aantal mountainbikers crosst zich een weg door de natuur. Kan dat geen kwaad?

  • donderdag 15 juli 2021

Fietsen is een hit. Of het nu gaat om kilometres maken op een stadsfiets, racefiets, mountainbike of ieder ander sportief exemplaar, we fietsen wat af. Ons land lijkt ervoor gemaakt en fietsen zit ons Nederlanders sowieso in het bloed. We gaan zelfs steeds vaker op fietsvakantie, dragen door middel van fietstassen en een rugzak onze bagage mee en gaan al fietsend de paden op en de lanen in. 

Dat mountainbiken steeds populairder wordt, is geen nieuws. Het grote aantal mountainbikers crosst zich een weg door de natuur. Kan dat geen kwaad?

Over onverharde paden door bossen en duingebieden

Met hoeveel fietsers we daadwerkelijk zijn, blijft lastig te bepalen. Volgens de Bovag en Rai zijn er bijna 23 miljoen fietsen in Nederland. Als dat getal je weinig zegt, kun je het ook vertalen naar het feit dat iedere Nederlander hiermee gemiddeld 1,3 fiets bezit. En dat is uniek in de wereld. 

 

Een steeds groter deel daarvan zijn de mountainbikes die populairder zijn dan ooit. Het feit dat Nederland 37.000 kilometer fietspad heeft, boeit de mountainbiker echter niet. Wat hem of haar wel boeit zijn de onverharde paden door bossen, duingebieden en andere gebieden met veel natuur. Uiteraard waar dat is toegestaan. 

 

Over dat laatste is nogal eens discussie. Mountainbikers zouden de natuur schade toebrengen, maar mtb-ers hebben daar een eigen verantwoordelijkheid in en nemen deze veelal ook. Het gaat erom dat ze fietsen daar waar dat is toegestaan en geen dieren verstoren of begroeiing beschadigen. Ook is het zaak dat ze geen onnodig lawaai maken en geen afval achterlaten. Vaak hebben mountainbikers hun tassen vol energierepen en zakjes boterhammen, maar laten ze deze achter in de auto. Ze rijden immers met de mountainbike in of op de auto naar hun bestemming om daar heerlijk door het bos te rijden. 

 

Mountainbiken heeft geen grotere impact dan wandelen

Nog even over die eventuele schade aan de natuur. In internationale wetenschappelijke studiedies zijn daarvan de effecten onderzocht en zijn deze vergeleken met de effecten van wandelen dat bekend staat als een recreatievorm die weinig schade veroorzaakt. Het blijkt echter de mountainbikers geen grote impact hebben. Niet meer dan wandelaars. 

 

Bij mountainbiken treedt soms wel schade op als bij vochtig weer zandpaden veranderen in paden vol blubber en modderpoelen als er veel overheen gereden wordt. Het gevolg is dat mountainbikers er dan omheen gaan rijden en de paden breder worden. Maar al deze ‘problemen’ blijken gemakkelijk op te lossen te zijn door bijvoorbeeld de bovenste modderlaag weg te halen in gebieden waar mountainbiken is toegestaan, eventueel in combinatie met het aanbrengen van een nieuwe toplaag en het aanbrengen van waterafvoersystemen. Het afsnijden van bochten kan worden voorkomen door robuuste obstakels te plaatsen of de berijdbaarheid van de bocht te verbeteren. Het gaat hier om een samenwerking met gemeenten om deze vorm van recreatie zo goed en bewust mogelijk uit te kunnen voeren.

 

Al met al is mountainbiken een gezonde sport die weinig tot geen schade veroorzaakt in de natuur. Wie wil ontspannen door inspanning, verruilt op vrijdagmiddag de laptoptas voor de mountainbike en gaat lekker op pad.