MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Allrisk of WA? Deze autoverzekering is voor jou het beste

  • woensdag 9 november 2022

Schade aan je auto is snel ontstaan. Een punt van de fietsendrager die over de lak schuurt. En als je je mountainbike los in de auto legt kan er ook snel lakschade ontstaan. Daar bovenop komt nog alles wat je onderweg kunt meemaken. Van aanrijdingen met andere auto’s tot overstekende herten. Kortom, het is belangrijk een goede autoverzekering af te sluiten. Maar wat is de beste verzekering? Daar geeft dit artikel antwoord op.

Allrisk of WA? Deze autoverzekering is voor jou het beste

De juiste verzekeringsmaatschappij
Behalve het type autoverzekering, daarover later meer, is het ook belangrijk om de juiste verzekeringsmaatschappij te kiezen. Een autoverzekering is namelijk bij honderden, misschien wel duizenden verzekeraars af te sluiten. Online kan je de verschillende verzekeraars vergelijken.

 

Voor veel automobilisten is de hoogte van de premie het belangrijkste. Dat is zeker niet onbelangrijk, maar vergeet niet dat er meer factoren van belang zijn. Zo zijn de voorwaarden bij verzekeraars niet altijd hetzelfde. Als je je auto total loss rijdt, krijg je bij de ene verzekeraar de nieuwwaarde terug, terwijl een andere verzekeraar alleen de dagwaarde uitkeert.

 

Het type verzekering
Je hebt de keuze uit drie soorten verzekeringen. Voor nieuwe auto’s is er eigenlijk maar één geschikte verzekering, en dat is de all risk verzekering. De naam zegt het al, deze verzekering dekt alle schade die aan je auto is ontstaan. Het maakt niet uit of je zelf de schade hebt veroorzaakt, de verzekering lost dit voor je op. Deze verzekering is de beste keuze als je een auto hebt die zes jaar of jonger is.

Alle schade wordt dus gedekt, behalve als er drugs of alcohol in het spel zijn. Ook krijg je niks terug als je auto wordt gestolen terwijl de sleutels nog in het contact zitten of de auto niet goed is afgesloten.

 

WA en beperkt casco
De andere keuzes zijn een WA autoverzekering en een WA + beperkt casco. De WA verzekering is de tegenpool van all risk. Dit is de goedkoopste verzekering en bedoeld voor auto’s die ouder dan 12 jaar zijn. Bij WA is alleen schade die je aan andere voertuigen veroorzaakt gedekt.

 

WA + beperkt casco zit tussen WA en all risk in. Bij deze autoverzekering ben je ook verzekerd tegen schade door diefstal en inbraak, schade door overstekende dieren en schade door natuurverschijnselen. Dan kan je denken aan omgewaaide bomen of hagelstenen ter grootte van een tennisbal die op het autodak zijn geland.

 

Aanvullende verzekeringen
Naast je verplichte autoverzekering kan je nog wat aanvullende verzekeringen afsluiten. Of dit de moeite is, hangt af van hoe je je auto gebruikt. Als er vaak iemand meerijdt, is het handig om een inzittendenverzekering af te sluiten.

 

Ben je veel onderweg? Dan is de pechhulp voor onderweg verzekering een optie. Als je na een mountainbiketocht in Zuid-Limburg ergens met pech komt te staan, word je geholpen. Dan is er nog de rechtsbijstandverzekering. Deze is handig als je een ongeluk hebt gehad en er problemen zijn met de afhandeling van de schade.