MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Acht tips voor een geslaagde fietsvakantie met kinderen

  • maandag 31 oktober 2022

Een fietsvakantie is een onvergetelijke ervaring voor je kinderen. Het is een geweldige manier om ze de wereld te laten zien en tegelijkertijd wat kostbare quality time met hen door te brengen. Maar hoe zorg je ervoor dat je fietsvakantie ook echt geslaagd is en dat je kinderen er met plezier op terugkijken? Wij hebben acht tips voor je:

Acht tips voor een geslaagde fietsvakantie met kinderen

1. Kies een geschikte bestemming
De bestemming is misschien wel het allerbelangrijkste als je een fietsvakantie met kinderen wilt maken. Kies een bestemming die geschikt is voor je kinderen en die bij hen past. Denk bijvoorbeeld aan een bestemming met veel natuur, zodat ze kunnen genieten van de frisse lucht en de ruimte. Of kies voor een bestemming waar je kinderen leuke dingen kunnen doen, zoals een pretpark of een dierenpark. Hier kun je overigens altijd de loopfiets mee naartoe nemen. Op deze manier kunnen ze zichzelf vervoeren en hoef je ze niet te dragen bijvoorbeeld.

 

2. Kies de juiste route
Als je eenmaal een bestemming hebt uitgekozen, is het tijd om de route te bepalen. De route is namelijk net zo belangrijk als de bestemming, want je wilt natuurlijk niet dat je kinderen al na een paar kilometer moe en chagrijnig zijn. Kies daarom een route die niet te lang is en die voldoende afwisseling biedt. Zo kunnen ze af even uitrusten of een leuke stop maken.

 

3. Maak een goede planning
Voor een geslaagde fietsvakantie is het belangrijk om alles goed te plannen. Zorg ervoor dat je weet hoeveel kilometers je per dag wilt fietsen en maak hier een schema van. Houdt hierbij wel rekening met de mogelijkheid dat je wat vertraging oploopt of dat je kinderen wat langer onderweg zijn dan gepland. Het is ook belangrijk om de overnachtingsplekken van tevoren te boeken, zodat je zeker weet dat je daar een plek hebt.

 

4. Zorg voor de juiste uitrusting
Als je gaat fietsen met kinderen, is het belangrijk dat je de juiste uitrusting hebt. Zorg ervoor dat je fiets goed onderhouden is, zodat je er zeker van bent dat je fiets het goed blijft doen. Ook is het belangrijk om de juiste kleding aan te trekken. Let erop dat je kleding ademend is, zodat je niet gaat zweten en dat je kleding goed aansluit. Ook is het belangrijk om de juiste beschermende kleding te kiezen, zoals een regenjas of een fietsshirt met lange mouwen. Als je kinderen kleinere kinderen mee op de fietsvakantie, is het belangrijk om te investeren in een goede fietskar of aanhangfiets. Hiermee zorg je ervoor dat je kinderen veilig en comfortabel mee kunnen op de fiets.

 

5. Neem regelmatig pauze
Afstanden kunnen op een fiets snel vervaagd raken. Zorg er daarom voor dat je regelmatig pauze neemt, zodat je kinderen kunnen uitrusten en bijtanken. Dit is niet alleen goed voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Op deze manier vermijd je dat je oververmoeid raakt en dat je fouten gaat maken of minder concentratie hebt.

 

6. Zorg voor voldoende eten en drinken
Het is belangrijk om tijdens een fietsvakantie voldoende te eten en te drinken. Zorg er daarom voor dat je genoeg eten en drinken meeneemt in een broodtrommel en afsluitbare flessen en dat je regelmatig pauze neemt hiervoor. 

 

7. Wees voorbereid op pech
Als je op fietsvakantie gaat, is het belangrijk om voorbereid te zijn op pech. Neem bijvoorbeeld een reparatieset en reserve onderdelen mee, zodat je met eventuele pech direct aan de slag kunt. 

 

8. Maak er een onvergetelijke ervaring van
Een fietsvakantie met kinderen is een onvergetelijke ervaring. Zorg ervoor dat je er echt een leuke tijd van maakt en dat je onderweg genoeg leuke dingen doet. Stop bijvoorbeeld onderweg bij een mooie plek om te picknicken of maak een leuke foto met je kinderen. Op deze manier zullen ze met plezier terugkijken op deze geweldige ervaring.