MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

De voordelen van een rugzak tijdens het mountainbiken

  • woensdag 16 augustus 2023

Ben jij een echte mountainbike fanaat? Dan weet je natuurlijk als geen ander hoe ruig het er af en toe aan toe kan gaan. Vooral wanneer het een beetje heeft geregend en de zandpaden zijn veranderd in modder, is het wel prettig dat je tussendoor een keer een schone outfit aan kunt doen.

De voordelen van een rugzak tijdens het mountainbiken

Omdat je fiets natuurlijk niet is voorzien van een bagagedrager en daardoor het meenemen van fietstassen vrijwel onmogelijk wordt, is een rugzak de enige manier om naast de houder voor je bidon iets mee te kunnen nemen. Uiteraard kun je wel een telefoonhouder op je stuur zetten, zodat je altijd de route bij de hand hebt, maar houdt het voor de rest snel op. Omdat het dragen van een rugzak tijdens het mountainbiken nog veel meer voordelen heeft, hebben we een selectie gemaakt van de grootste voordelen.

 

Je hebt alles bij de hand

Wat is er nu vervelender, dan dat je tijdens het fietsen tot de ontdekking komt dat je iets vergeten bent. Helemaal wanneer je bijvoorbeeld net een flinke regenbui op je hoofd hebt gehad en je even wilt kunnen wisselen van outfit. Of het nu gaat om een extra waterfles, energierepen of gereedschap voor een eventuele lekke band, met een rugzak heb je alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je efficiënt kunt fietsen zonder telkens te hoeven stoppen. Handig is wel om naast een rugzak, ook een klein tasje om je middel te doen, zodat je snel tijdens het fietsen een reep kunt pakken je pasjeshouder voor heren om snel een kop koffie af te kunnen rekenen tijdens een pauze op het terras of iets anders kleins waar je gemakkelijk bij moet kunnen.

 

Comfortabel

Naast dat een rugzak praktisch is, zorgt het ook voor een stuk meer comfort. Helemaal wanneer je de wat gevorderde routesrijdt, is het niet prettig om gewicht aan de voor of achterzijde van de fiets te hebben. Zo kan het voorkomen dat je bij een flinke afdaling ineens in een slip komt, doordat het gewicht anders is dan je normaal gewend bent. Door het dragen van een goed rugzak is dit geen enkel probleem. Doordat de tas en dus het gewicht op je rug zit, wordt het als het ware gelijkmatig verdeeld, net als de rest van het gewicht, waardoor het weinig tot geen impact heeft op het stuur- en rijgedrag van jezelf en die fiets.

 

Verschillende opbergvakken

Wanneer je een rugzak mee wilt nemen tijdens het mountainbiken, dan is het wel belangrijk te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige tas. Zo is het aan te raden om altijd te kiezen voor een tas met verschillende vakken, zodat je bijvoorbeeld een nat shirt, nadat je deze hebt gewisseld voor een droge, appart in de tas te kunnen doen, zodat de rest van de spullen niet nat en vies kunnen worden. Een ander belangrijk punt, is ervoor te zorgen dat je een waterdichte tas hebt. Je hebt er natuurlijk niets aan wanneer je straks in een flinke regenbui fietst, je kleding wilt verwisselen en blijkt dat ook de binnenkant van je tas zeiknat is.

 

Alle spullen bij elkaar

Het laatste voordeel wat je hebt als je een goede rugtas mee neemt tijdens het mountainbiken, is dat je alle waardevolle spullen bij elkaar hebt. Vaak zie je nog weleens dat de sleutels worden vastgemaakt aan de schoen en dat er ook op provisorische manier wordt gekeken hoe de telefoon en andere spullen kunnen worden opgeborgen. Nu is er voor de bidon in de meeste gevallen wel een houder aanwezig, maar kan het lastig zijn om de rest mee te kunnen nemen. Kies je er dan voor om een rugzak te dragen, dan hoef je je hier geen zorgen meer over te maken.