MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

3 Handige tips om je mountainbike winterklaar te maken

  • maandag 18 september 2023

De laatste jaren kennen we in Nederland steeds extremere zomers en daarmee dus ook winters. Het is dus ook niet zo vreemd dat de meeste mountainbikers gedurende de herfst- en vooral ook wintermaanden, hun mountainbike aan de spreekwoordelijke ‘wilgen’ hangen. Toch is het opbergen van je mountainbike veel meer dan hem in de schuur of garage zetten en deze er vervolgens in het voorjaar weer uithalen. Wat vooral belangrijk is, is dat je je fiets winterklaar maakt, zodat deze in goede staat weer uit z’n winterslaap kan worden gehaald. Allereerst is het dus belangrijk te kiezen voor de juiste plek. De meest gunstige plek is een garage met gietvloer en verwarming. Zo is de ondergrond vlak en is ook de temperatuur aangenaam. Omdat er nog een aantal belangrijke dingen zijn om rekening mee te houden, hebben we de 3 belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

3 Handige tips om je mountainbike winterklaar te maken

Controleer de bandenspanning
Een belangrijke eerste stap bij het winterklaar maken van je fiets, is het controleren van de bandenspanning. Helemaal wanneer je ervoor kiest je fiets op de grond te laten staan, is het niet verstandig dezelfde hoeveelheid lucht in de banden te laten zitten, als wanneer je er wel gewoon mee fietst. Niet alleen loop je zo het risico op vervorming van je banden, maar kun je ook je velgen ermee beschadigen. Zorg er daarom dus voor dat je de bandenspanning wat verlaagt en je fiets bij voorkeur ophangt, zodat de banden niet in contact komen met de vloer. Kies je er toch voor de fiets op de grond te laten staan, gebruik dan een speciale standaard, zodat de banden wel los staan van de grond. Om te voorkomen dat deze standaard krast op je vloer, kun je ervoor kiezen om een houten plaat bewerkt met epoxy giethars onder te leggen, zodat je geen krassen krijgt op de vloer.

 

Smeer je ketting goed in
De ketting van je mountainbike is een belangrijk onderdeel. Zonder een goed gesmeerde ketting kom je namelijk niet  heel ver. Omdat het belangrijk is dat je ketting goed vet blijft, is het belangrijk deze voordat je de fiets wegzet, nog een keer goed in te smeren. Zo voorkom je eventuele roestvorming, maar ook dat je ketting vast kan gaan zitten aan je tandwiel. Houd er alleen wel rekening mee dat dit kan gaan afgeven wanneer je de fiets langere tijd hebt staan. Dus kies je ervoor de fiets als decoratief object in de kamer te zetten, dan is het wel belangrijk er bijvoorbeeld iets onder te leggen voor het geval het misgaat. Je zit er niet op te wachten dat je net een prachtige eettafel bewerkt met resin art hebt aangeschaft en je fiets hier tegenaan valt onder de vetvlekken komt te zitten of beschadigd raakt. Voor dit eerste is het belangrijk de ketting niet te vet te maken en voor het tweede is een goede standaard van belang.

 

Zorg voor een standaard
Om je mountainbike veilig en ook goed weg te kunnen zetten, is een goede standaard een must. Zo kun je kiezen voor een muurbeugel, zodat je wat extra ruimte bespaart, maar kun je je fiets ook gewoon op een standaard zetten, zodat de banden niet in contact komen met de vloer. Dit is vooral belangrijk voor de banden, velgen en ook vering die gedurende een langere periode onder druk, ook beschadigd kunnen raken en kwaliteit kunnen verliezen.