MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Spaarnwoude

  • Provincie Noord-Holland
  • 8 kilometer
  • 181 hoogtemeters
  • 3.54 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De routes hebben een lengte van 4,5 en 6 kilometer.
Markering
De routes zijn gemarkeerd met houten palen met een afgeschuinde witte kop en rode pijlen (4,5 kilometer) of rode en zwarte pijlen (6 kilometer).
Startlocatie
Je kunt de route starten bij:
- Parkeerplaats nabij Snowplanet, Heuvelweg 6-8, 1981 LV in Velsen-Zuid.
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoordinaten zijn: N 52.45242, E 4.67317.

Omgeving
Spaarnwoude is een gecreëerd natuurgebied langs het Noordzeekanaal, grofweg gelegen tussen IJmuiden, Velserbroek en Halfweg. Het gebied omvat 1600 hectare grond.
Aard van de route
De start van de route is bij de 3 gestapelde betonnen ?Lego? stenen met het rode MTB teken. Je start direct met een klein klimmetje gevolgd door een pittige afdaling. Vervolgens rijdt je over 2 houten bruggetjes en de volgende klim dient zich aan. Dan blijf je het pad volgen en volgt er een splitsing in de route.

Recht door: Rood - lengte 4,5 kilometer.
Vervolg het pad en steek de weg schuin over. Na de weg door naar ?het kleine uitkijkpunt?. Boven komen rood en zwart weer samen en ga je schuin naar links.
Rechts af: Zwart - Lengte 6 kilometer.
Je volgt nu een singletrack naar beneden. Beneden aangekomen, links af. Het pad volgen tot aan de weg. De weg oversteken en het tractorspoor volgen tot onderaan het ?kleine uitkijkpunt?. Ga links af via het schelpenpaadje naar boven. Boven komen rood en zwart weer samen en ga je rechts af.
Rijd over het gras naar beneden en ga aan het einde scherp rechts. Ga door langs de struiken. Dan volgt er een bocht scherp links. Vervolg het pad en de volgende afdaling dient zich aan. Beneden de 2 houten bruggetjes over en direct naar links. Daarna 180° rechts omhoog en volg het spoor tot aan de parkeerplaats. Ga rechts af over het asfalt . Bij de 1ste splitsing rechts en bij de 2de splitsing links af. Na ca. 50 m om het paaltje heen, het gras over naar het volgende pad. Volg het pad tussen de bramenstuiken door tot aan het loofbosje. In het bos draai je een klein rondje en dan komt er een afdaling tot aan de sloot. Onder bij de sloot rechts af. Blijf langs de sloot rijden tot het eind. Draai links om de sloot heen en volg het pad tussen de bomenrij en het fietspad. Dan links af tussen de bomen door en weer links het laatste houten bruggetje over. Na het bruggetje links af en pad volgen. Het pad gaan dan schuin naar rechts omhoog en er volgt weer een splitsing in de route.

Recht door (rood, 4,5 km). Vervolg het pad (na ca. 20 m komt de zwarte route er weer bij) tot het asfalt en steek dit over.
Links af (zwart, 6 km). Je draait nu een pad in tussen de bomen door en komt vervolgens ca. 20 m verder weer op de rode route. Hier links af slaan. Vervolg het pad tot het asfalt en steek dit over. Vlak na het asfalt (ca. 20 m) weer een splitsing in de route.

Recht door (rood, 4,5 km). Je volgt het pad tot bovenop de ski heuvel ?het hoge uikijkpunt?. Hier komen rood en zwart weer samen. Ga links af naar beneden.
Rechts af (zwart, 6 km). Je volgt het pad en steek na ca. 20 m een voetpad over. Je rijdt nu over een singletrack en het pad gaat langzaam omhoog, het buigt vervolgens scherp af naar rechts en naar beneden. Beneden aangekomen kom je op een grindpad. Direct naar links hier. Volg het pad tot het einde en ga links af. Je staat nu aan de voet van de zwaarste klim van het parcours. Boven aangekomen komen rood en zwart weer samen en ga je rechtdoor naar beneden.
Beneden aan gekomen rij je een kort stukje langs het asfalt en steek de stenen (wandel)trap over. Je rijdt nu weer een bos in. Blijf het pad volgen tot aan het asfalt. Je steekt aan het einde van dit stuk nog 1 x een voetpad over. Nadat je het asfalt hebt overgestoken volgt de laatste singletrack van de route. Aan het einde van dit pad kruis je een ruiterpad en volg je het schelpenpad over het grasveld naar beneden richting de parkeerplaats. Bij het asfalt aangekomen ga je rechts af terug naar de start van de route.
LET OP!!! Respecteer de andere gebruikers van het recreatiegebied, zoals bijv. ruiters en wandelaars. Pas je snelheid aan.

Ook in de omgeving van het parcours kun je goed fietsen. Hier is geen route uitgepijld, maar je vindt er wel veel onverharde paden (Ruigoord).
Info
Recreatieschap Spaarnwoude, 023-5202820
Hotel/Restaurant Het Buitenhuis, 023-5370548

Reacties

Beoordeel route
Christiaan
25 februari 2019
Zonnig

3e keer dat ik hier heb gereden. Blijft ene leuk technischh parcourstje om te trainen of als je niet al te lang wilt rijden. Bewegwijzering is zeker verbeterd, al missen er m.i. nog een paar pijlen op cruciale punten. Ik weet niet wie het parcours onderhoud, maar als deze de contactgegevens doorgeeft deel ik graag deze punten. Verder ligt het er goed bij :)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Alex
21 januari 2019
Zonnig

Een wat kort maar erg leuk en uitdagend parcours met veel steile klimmen en afdalingen. Moet wel droog zijn, want anders snel érg modderig en spekglad. Helaas waren vandaag door de zon al veel stukken ontdooid en was het een uitdaging om op de fiets te blijven zitten.
Naast het parcours is er ook een leuk downhill gedeelte met meerdere banen.

Zag vandaag dat ze de bewegwijzering sterk hebben verbeterd. Volgens mij nu voor bíjna iedereen wel duidelijk.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Johan Mol
16 november 2018
Druilerig

Technische track op het terrein waar veel festivals gehouden worden, mooie scenery! Verder wel lastig te rijden qua bewegwijzering, maar dat zal een kwestie van wennen zijn

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Leon
4 november 2018
Zonnig

Leuke route met veel klimmetjes en technische stukjes. Helaas wel jammer van de bewegwijzering. Veel bordjes gemist of verweerd. Dan rij je op de rode route en dan weer op de zwarte en dan weer de weg kwijt.....

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rob
26 oktober 2018
Druilerig

Ligt er erg goed bij en dit blijft een heerlijk technisch rondje. Beetje kort, dus je moet wel een paar rondjes rijden helaas.

De Red Banana trail is echt een heel gave toevoeging!! Dat stuk is zeker niet geschikt voor beginners.

Snel nog even een paar keer gaan, want deze trail is normaal niet meer te doen in de natte seizoenen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Timmo
23 oktober 2018
Bewolkt

Eerste keer dat ik dit parcour probeer. Ik heb gefietst met een cyclocrosser. De paden zijn erg goed. De bewegwijzering kan iets beter. Ik moest soms echt even goed kijken hoe ik verder moest. Er zitten veel stijle klimmetjes in die erg uitdagend zijn, zeker omdat sommige los gravel bevatten en je echt druk op je achterwiel moet houden om niet door te slippen. Ook zitten er hele leuke technische bochten in. Daar kon ik met de crosser heel goed uit de voeten. Kortom, leuke ervaring. Hier ga ik vaker rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ger
19 oktober 2018
Zonnig

Kort, maar blijft een van de leukste en meest technische stukjes van NL. Nu met nieuwe markering en helemaal aangepast downhill parcourtjes!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul Slichter
12 oktober 2018
Droog

ik kon de weg niet goed vinden,de viking brothers leken de route wel helemaal veranderd te hebben,overal linten,er was duidelijk een evenement georganiseerd,toch even een heuveltje getopt,jammer ander keertje beter

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
wouter
12 oktober 2018
Zonnig

Leuke route met pittige klimmetjes. Voor mij ook soms technisch! Reed met GPX, dat was het eerste rondje wel handig, soms niet schitterend aangegeven.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Barry
12 oktober 2018
Zonnig

Blijft leuk en uitdagend. Ook nieuwe bordjes geplaatst, dus voor mensen die er niet eerder zijn geweest nu beter te volgen! (nog paar bordjes extra en alles is goed aangegeven). Ondanks voorbereidingen Strong Viking Run vandaag nog goed te rijden. Aanstaande zaterdag en zondag gesloten

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling