MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Noord-Scharwoude

  • Provincie Noord-Holland
  • 7,9 kilometer
  • 73 hoogtemeters
  • 3,90 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 7,9 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in het geel op een blauwe achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Parkeerplaats Recreatiegebied het Geestmerambacht, Klaregroetweg 1, 1723 PW Noord-Scharwoude Plan route
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.693722, E 4.769862.

Omgeving

De route Noord-Scharwoude is gelegen in het recreatiegebied het Geestmerambacht. De recreatieplas is een oude zandafgraving, het zand dat er uit kwam werd gebruikt om polders bouwrijp te maken. Het gebied is razend populair bij veel recreanten.

Aard van de route

De mountainbikeroute Noord-Scharwoude (Geestmerambacht) begint in de hoek op de parkeerplaats. Het pad kronkelt door de bosjes en bomen. De snelheid ligt niet hoog. Doordat het pad smal is en lekker kronkelt heb je toch het gevoel dat je flink snelheid maakt. Je bochtentechniek wordt op dit parcours flink op de proef gesteld.

Je rijdt over een kronkelig pad naar een kunstmatige heuvel met uitzicht over het meer. Hier zijn diverse aftakkingen gemaakt die afzonderlijk te rijden zijn. Er zijn  verschillende paden met Rock-Gardens en paden met  Switch-Back trails.

Bovenop de berg vervolg je het parcours over een lange, snelle afdaling. Beneden kruis je eerst een voetpad en vervolgens het fietspad, opletten dus!

Na ongeveer 2,5 kilometer splitst de route zich bij “De Slik”. Rechtsaf (zwart) gaat steil omhoog om vervolgens met diverse steile kombochten en een drop-off’s weer op de originele route terecht te komen. Kies je voor links dan kom je vanzelf via de ChickenRun weer op de route.

 

De route vervolgt zich langs een kanaal. Dit is het snellere deel van het parcours. Op dit deel zijn diverse schansen en Techinical Trail Features (TTF’s) gemaakt. Na ongeveer 5 kilometer kom je in het “Kombochtenbos”. Dit deel is een aaneenschakeling van kombochten met zo nu en dan een TTF.

De route gaat verder over een dijk. Na ongeveer 100 meter kun je met een flinke sprong links van de dijk af, direct gevolgd door een hoge kombocht. Pas je snelheid hier dus op aan! Vervolgens kronkelt het pad zich nog door het laatste bosje waar nog diverse behendigheid TTF’s zijn aangebracht om uiteindelijk weer op de parkeerplaats terecht te komen waar je gestart bent.

 

De route ligt in een kleigebied. Dit houdt in dat er in de herfst-winter periode en na regen veel plassen en modder aanwezig is. Het advies is daarom om na regen het parcours 2-3 dagen niet te berijden. Dit om geen onnodige schade toe te brengen.

Extra

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Klik op het vignet en je wordt door gelinkt naar de donatiepagina.

Reacties

Beoordeel route
TJ
18 november 2022
Droog

Leuk rondje in een klein recreatiegebied, prima gebruik gemaakt van het beschikbare terrein. Bij de rockgarden zou het mooi zijn de heuvel nog meer te benutten. Veel bochtenwerk en wat bultjes, en voor de liefhebbers een pumptrack.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Eddepet
14 november 2022
Droog

Het parcours ligt er goed bij, enkele gras stukken waren natter en zachter dan verwacht.
De onderhoudsploeg heeft zeer goed werk geleverd, vandaag qerd het parcours schoon geblazen met een blad blazer. Heel fijn!
Ik heb alleen de tip om de volgende keer het blad te blazen tegen het verkeer in.
De man hoort (natuurlijk) bijna niets door de blazer, maar ziet nu ook niemand aankomen.
Hierdoor duurde het enkele minuten voordat de man door had dat ik netjes achter hem aan het wachten was.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Merijn
5 november 2022
Druilerig

Overall een top route. Absoluut de moeite waard om meerdere rondjes te rijden en verschillende lijnen te kiezen. Hier en daar wel plekken die last hebben van de regen maar dit was vroeger veel erger. Als je van ver komt voor de route Schoorl moet jij eigenlijk ook even 15min verderop rijden om deze ook mee te pakken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Hanneke
30 oktober 2022
Zonnig

Wat een heerlijke bosparcours! Echt een bochtenfeest! Nadat het is opgeknapt is het echt een tof en technisch parcours van gemaakt. Hier en daar wat leuke (natuurlijke) elementen toegepast. Als je niet van drops houdt kies je de lijn ernaast. Voor ieder wat wils.
Chapeau voor de trailcrew! Ga zo door!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bram
22 oktober 2022
Droog

Parcours lag er super goed bij. Leuk om te zien dat er elke keer weer nieuwe jumps en kombochten worden bijgemaakt. GMA is al beter te doen na regenval en de plassen lopen sneller weg dan voorheen.
Blijft een geweldige ronde aan de rand van mijn achtertuin. Leuk voor beginner en maar ook ervaren, vooral op technisch gebied wordt je goed uitgedaagd.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Evert van Westerop
21 oktober 2022
Regen

spectaculair en erg leuk , top parcours!!!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Eelco
9 oktober 2022
Zonnig

Na in de vakantie met de mtb de bergen in nu weer lekker naar geestmerambacht. Lag er weer prima bij (aantal dagen geen regen). Blijft een heerlijke route met mooie kombochten en lekker sturen. Het terrein wordt prima gebruikt waardoor er nog best wat heel korte klimmetjes inzitten. Weer wat kleine mooie aanpassingen waaronder verbetering van het pumptrack stukje. Wederom complimenten voor het onderhoud.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Arnout
1 oktober 2022
Druilerig

Het is een erg leuke route en erg verbeterd t.o.v. voorgaande jaren. Er is een erg goed onderhoudsteam actief dat voor continu voor upgrades zorgt. Helaas blijft het parcours in de natte periode slecht begaanbaar. In het voorjaar en de zomer kun je hier heerlijk fietsen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Matthijs
14 september 2022
Bewolkt

Deze route al meerdere keren gereden, maar nog niet nadat ze deze hebben ‘opgeknapt’. Wat een heerlijke route hebben ze er van gemaakt.

Als je echt alleen voor de snelheid op je mtb zit, dan moet je hier niet heen. De vele bochten zorgen er voor dat je snelheid er flink uitgehaald wordt, maar wat is het heerlijk om hier te rijden! Mooie kom bochten, veel draaien en keren en leuke technische uitdagingen.

De mogelijke gedeeltes hoef je niet te doen, dus ook leuk voor kinderen/beginners

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bert
13 september 2022
Zonnig

De parcoursbouwers laten hier zien dat je een vlakke route heel leuk kan maken met wat speeldingetjes erin, kombochten en veel draaien en keren. Hierdoor is dit een superleuke route geworden. De route ligt er ook supergoed bij.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling