MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Hoofddorp

  • Provincie Noord-Holland
  • 23,3 kilometer
  • 255 hoogtemeters
  • 3,15 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 23,3 kilometer.
De rijrichting is rechtsom (CW).
Markering

De route is gemarkeerd met palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

De route heeft een aantal parallel lussen met de moeilijkheidsgraad: zwart (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Pannenkoeken Paviljoen, Kruisweg 1625, 2142 LC in Cruquius Plan route
  • Dagcamping Haarlemmermeerse Bos, Bosweg 17, 2131 LX Hoofddorp Plan route
  • Parkeerplaats Floriadepark 101, 2141 ZZ Vijfhuizen Plan route
  • Parkeerplaats Bennebroekerweg 925, 2136 NG Zwaanshoek Plan route
GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 52.32977, E 4.651203.

Omgeving

De mountainbikeroute Hoofddorp ligt in de gemeente Haarlemmermeer en strekt zich uit van Zwaanshoek in het zuiden tot Vijfhuizen in het noorden. De route voert je over 4 deelgebieden met elk hun eigen kenmerken.
In de Groene Weelde vind je de 'snailtrail carrousel', een pittige northshore klim genaamd Fred H-stair, jumps en drops en de bijna 23 meter hoge Big Spotters Hill.
Op het terrein van  het Expo Greater Amsterdam vind je ‘de Expo' met afwisselend natuurlijke en granulaat-trails.
Het Haarlemmermeerse Bos kenmerkt zich door verrassende, natuurlijke trails tussen de bomen.
En de Boseilanden is een voornamelijk open gebied met taluds waar uitdagende granulaat trails overheen gelegd zijn voor de nodige hoogtemeters.

Aard van de route

De gevarieerde route is technisch van aard en bestaat voornamelijk uit singletracks. Volg de rode pijlen voor de hoofdroute, de zwarte alleen als je ervaring hebt. Daar waar nodig wordt bodemerosie voorkomen met granulaat, waardoor de route in alle seizoenen te rijden is. Stukjes trail met 'negative camber' worden gevolgd door lange slingerende 'flowtrails'. Een bijna 300 meter lange zig-zag klim op de flank van de 'berg' brengt je van 4,6 meter onder zeeniveau naar het hoog(s)te punt van de route: De top van de Big Spotters Hill op 22,4 meter boven zeeniveau. De afdaling van deze heuvel is niet geschikt voor beginnende bikers. Zij kunnen veiliger dezelfde weg terug nemen over het asfalt.

 

In het gebied worden regelmatig evenementen gehouden, zoals het jaarlijkse Mystery Land en Mudmasters. Hierdoor kunnen delen van de route afgesloten worden en omleidingen van kracht zijn. Check hiervoor de website van de Noordbikers. Ook buiten deze evenementen wordt hier druk gerecreëerd. Houd rekening met overige recreanten en houd de naam van mountainbikers hoog: Be nice, say Hi!

Extra

Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook.

Donatie

Voor deze route is geen vignet verplicht, echter wordt een (jaarlijkse) vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan volledig uit vrijwilligers, rijders zoals jij. Wil je ook af en toe meehelpen? Meld je dan aan.

 

Scan de QRcode met de camera van je telefoon, open de betaallink en maak je donatie over. Je kunt ook op de QRcode klikken om een betaallink te openen.

Reacties

Beoordeel route
Niels
22 september 2023
Bewolkt

Fiets de route meerdere keren in de week.

Zorg voor een lage bandenspanning 1.5 bar voor en achter, hierdoor perfecte griep op gravel.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Vincent
12 september 2023
Droog

1e keer na de update dat ik de route weer gereden heb en het viel mij zwaar tegen. Grote delen van de route liggen vol met granulaat waardoor er nauwelijks grip is en de kombochten zijn te ondiep om er profijt van te hebben. Verder zitten er verraderlijke richels in de granulaat. De hoeveelheid klimwerk was dan wel weer lekker en zeker big spotters hill. Gezien de omgeving hebben ze de ruimte wel goed benut. Het is veel draaiwerk en als je daarvan houd wel lekker maar snelheid maken valt tegen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Peter V
12 september 2023
Droog

Ik fietst daar zeer regelmatig. Geweldig route, al kan het veel beter, vooral die van granulaat, soms 'gebroken' granulaat te zien. Soms glijd je wel weg, het is opletten. Verder is in de omgeving van Vijfhuizen nog niet gemaaid, waarschijnlijk door Mysteryland. Wel jammer want daar zijn er een leuke route. Vlak voor de start van Mysteryland hebben ze in de omgeving van Boseilanden en Haarlemmermeerse bos wel gemaaid. In Vijfhuizen kennelijk niet.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Marcel Kuiper
3 september 2023
Zonnig

Voor een gemiddelde rijder als ik is het shcerp sturen en technische features die best uitdagend zijn. Daarnaast is het met het granulaat ook oppassen. Maar hele leuke ronde en ieder vierkante centimeter is wel benut. Helaas mist er af en toe een wegwijzer paaltje. Gelukkig kwam if dan wel weer iemand tegen die bekend was met de route en me verder kon sturen

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
R
2 september 2023
Droog

Zonde van al het geld … snap niet waarom de paden zo gemaakt zijn.. kan beter als kinder MTBroute worden gebruikt

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sjoerd
2 september 2023
Bewolkt

Traject lag er redelijk goed bij na 3 weken Mystery Land. Wat routepaaltjes lagen om en bruggetje onderaan Big Spotters Hill is stuk gereden. Onkruid heeft vrij spel gehad in die weken en dat is te zien, vb. langs parkeerplaats bij Paviljoen. Er lag nog wel veel afval, hopelijk wordt dat nog opgeruimd.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Steven
1 september 2023
Bewolkt

Super blij met dit rondje vlak bij mijn huis. Meteen een excuus om een nieuwe ATB te kopen ;-)
Rij de route zeker 2x per week, je kunt afzien maar ook rustig aan doen, ligt helemaal aan jezelf.
Onkruid op sommige plekken maar dat wordt regelmatig aangepakt, dank aan de vrijwilligers.
Jammer dat er zoveel evenementen zijn die steeds stukken van het parcour afzetten (en dan niet 1-2 dagen maar meteen 2-3 weken, mudrun, mystery land, libelle week, etc)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Stuntpiloot
10 augustus 2023
Droog

Leuk parcour, ze hebben erg hun best gedaan!
Het losse grind is verraderlijk, goed opletten je voorwiel glijd gemakkelijk weg. Oppassen met het losse grevel/grind. Zou met Cement aangepakt moeten worden voor het mooie.
Sommige bomen erg dicht bij elkaar in het parcour, breed stuur levert wat problemen op hierdoor.
Verder grenst het aan het evenemententerrein van Mysteryland met als gevolg dat de route in Augustus niet geheel begaanbaar is.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Thijs van de Reep
5 augustus 2023
Droog

Na de upgrade echt een leuke en uitdagende route geworden. Niet superzwaar, maar best technisch met switchbacks op de boseilanden en Spotters Hill, drops en jumps en natuurlijk de afdaling van Spotters Hill. Een groot deel is met granulaat oid verhard, maar dat maakt het niet per se eenvoudiger maar wel uitdagend. Je stuurmanskunst wordt hier flink op de proef gesteld.
Verder ook funelementen zoals de Snailtrail, een serie kombochten en snelle bochtencombinaties. Al met al een prima parcours!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wouter Westendorp
3 augustus 2023
Bewolkt

Fietst lekker weg, op de taluten soms opeens een haakse bocht. Op de rechte stukken zouden wat kleine jumps en drops kunnen. De drops die er zijn, zijn van een wat hoger niveau. Zwaanshoek tot piramide gereden en andere zijde Drie merenweg route terug. Bewegwijzering 95% duidelijk, is op sommige plekken met enige inspanning ook goed te volgen. Bij het tunneltje kaart op site gecheckt.
Leuke route "diverse" omgeving in randstad, bos weide heuvels gravel klei gras beton. Lekker veel bochten.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling