MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Waalre

  • Provincie Noord-Brabant
  • 41,0 kilometer
  • 123 hoogtemeters
  • 3,03 sterren
Legenda: Route Aanrijroute Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 41,0 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Stations Koffiehuis, Willibrorduslaan 137a, Waalre- Hut van Mie Pils, Leenderweg 1, Waalre
- Camping de Heezerenbosch, Heezerenbosch 6, Heeze
- Sportpark De Grote Speel, Loofvennen te Leende

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.38397, E 5.473631.

Omgeving

De route in Waalre en Heeze is gelegen in het bos- en natuurgebied onder Eindhoven. In de gemeente Waalre vind je vooral een afwisseling tussen bos en open gebied (Lus A en B). In de gemeente Heeze-Leende vind je meer de afwisseling tussen heidegebieden met vennen en bossen (lus C en D). Dit laatste stuk kan in de winterperiode behoorlijk "nat" zijn, waardoor het mountainbiken een behoorlijke inspanning vraagt. De route is bijzonder geschikt voor beginners doordat de route verkort kan worden. Voor de meer ervaren rijders biedt de afwisseling in de route en de lengte voldoende uitdaging. Langs de route zijn verschillende horecapunten aanwezig.

Aard van de route

De route is aangelegd in de bos- en heidegebieden direct onder Eindhoven. De route kan op vier locaties gestart worden. Hierdoor kan een het parcours aangepast.

Oude Spoorbaanroute:
Deze 13 kilometer lange route is een afwisselende route die bijna geheel door het bos gaat over karakteristieke bospaden rondom Waalre. Deze paden zijn soms breed, dan weer smal. Er komen verder twee heuvelzones voor met enkele kuitenbijters en mooie afdalinkjes. Zoals de naam al doet vermoeden volgen we een deel het "Bels lijntje", de oude spoorweg van Eindhoven naar Hasselt. Highlight op deze route is het Gat van Waalre, een oude zandafgraving waar je mooie vergezichten hebt over het water in combinatie met de heuveltjes die er liggen. De route kan halverwege worden verlengd naar de Aalsterhutroute.

Aalsterhutroute
De Aalsterhutroute heeft ??n ster. En die ster die verdient hij ook. Vanaf de Hutdijk stuurt de route je meteen het bos in. Al vrij snel begint het pad omhoog te lopen en na een lange klim kom je boven de boom grens. Of is het een heideveld? Van hieraf heb je een prachtig uitzicht over het Meeuw ven. In de afdaling die nu volgt worden linker bochten perfect afgewisseld door rechter bochten (slingeren). Beneden duik je weer de bossen in. Even later verlaat je de bossen en via het prachtige Achtereind kom je bij het riviertje de Tongelreep. Het fietspad dat richting de Hurken leidt loopt langs een prachtig natuurgebied. Na nog een km heb je de mogelijkheid om links af te slaan richting de Oudespoorbaanroute. Maar wij gaan rechtsaf en nemen een singletrack. Het spoor brengt ons in een woonwijk van het dorpje Aalst. Na deze korte uitstap in de kern gaat de route weer het bos in. Via een prachtig slingerpad steken we de hutdijk over. Deze route eindigt even later bij de beroemde Hut van Mie Pils of kan worden doorgegaan naar de Groote Heideroute.

Groote Heideroute
De Groote Heideroute loopt over een licht geaccidenteerd terrein. De route gaat door een zeer afwisselend gebied bestaande uit heidevelden, vennen, moerasachtige stukken, kleinschalige akkers en loof- en dennenbossen. Een deel van de route is voor een groot deel van het jaar "nat" te noemen wat de Groote Heideroute zwaar maakt. In route is ook een technisch stukje opgenomen en het bevat enkele kleine klimmetjes. Er zijn ook gedeelten in de route opgenomen die door de MTB'ers met een relatief hoge snelheid te nemen zijn. Kortom deze route is een uitdaging voor elke mountainbiker.

Heezervenroute
De route loopt over voornamelijk smalle bospaden en heeft dicht bij de opstapplaats in Leende een uitdagend bergje. Een stevige aanloop is aan te bevelen om deze bult te nemen! Halverwege de Heezervenroute is er de "gele zandberg", waar eerst naar beneden gereden wordt en daarna stevig omhoog. Deze korte route is goed begaanbaar, niet moeilijk en geschikt voor beginners. De route is gekoppeld aan de Groote Heideroute.

Extra

Wanneer er routebordjes ontbreken of onvolkomenheden op de tracks zijn, kun je dit doorgeven aan 'Meldpunt Visit Brabant'.

Onderhoud en ontwikkelingen over de route zijn te volgen via Facebook Waalre & Friends

Reacties

Beoordeel route
Jorrit
27 juli 2021
Droog

Route bewegwijzering gaat nergens over. Een paar dezelfde rondjes gereden en niet kunnen ontdekken waar we een andere afslag hadden moeten nemen. De GPX is ook zodanig verouderd dat je daar ook niks aan hebt. Uiteindelijk maar afgehaakt toen we na een paar rondjes aan onze kilometers zaten. Beter Eersel of Luyksgestel kunnen kiezen.

Parcours is verder wel aardig. Niet erg technisch en haalbaar voor iedereen, ook zonder veel ervaring. Jammer van de vele fietspaden tussendoor.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
MauritsK
24 juli 2021
Droog

De route Aalst-Waalre 1,5 keer gereden. Dan kom je op zo’n 32 km. Ligt er nu perfect bij. Niet te mul, nauwelijks blubber. Je kunt deze route lekker hard rijden, met genoeg afwisseling om het leuk te houden. Als ik het vergelijk met sommige andere tractorsporen (sorry: routes) hier in Brabant, dan verdient Waalre een hogere waardering.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sander
24 juli 2021
Bewolkt

Mooie route maar heeft helaas serieus onderhoud nodig. Veel track is slechte staat, soms gewoon gevaarlijk, goed opletten dus. Ik ben nog nooit zo vaak verkeerd gereden, bordjes zijn slecht zichtbaar of ontbreken. Het gpx bestand is onbruikbaar, klopt niks van. Veel asfalt maar ook een paar hele leuke stukken. Aan de kant van Heeze gaat de track dwars over een scouting terrein waar nu tenten staan, heel gevaarlijk!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Patrick Cromsigt
7 juli 2021
Zonnig

Modder, modder en hoge boomwortels. Bewegwijzering ok maar mis verbindingroute naar Oirschot of Valkenswaard

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Edwin
19 juni 2021
Zonnig

Er wordt sinds dit voorjaar hard gewerkt door een club actieve vrijwilligers. Dit doet de route heel goed. Zeker nu het droog is een snelle route met een aantal mooie stukken singeltrack. Zeker met nat weer is het effect van de arbeid goed te merken dat er niet gezwommen hoeft te worden door de hele diepe plassen. Onderaan in de beschrijving van de route staat een link naar de Facebook pagina van de vrijwilligers voor verdere informatie.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Patrick Schoenmakers
6 juni 2021
Droog

-

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Alex
21 mei 2021
Droog

Als inwoner van Waalre rijd ik regelmatig de 22 km route Aalst/Waalre. Mooi compacte route met genoeg afwisseling om het leuk te houden. Voorheen had het parcours veel last van enorme plassen na regenval maar dankzij werk van vrijwilligers is dit nu weg. Als ik vergelijk met routes in de buurt vind ik dit toch echt een prima route met genoeg diversiteit.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dian
7 mei 2021
Droog

Route gereden na aardig wat regen die gevallen is. Erg veel kuilen en plassen op de route. Route is niet erg uitdagend, goed te doen voor een beginnende fietser!
Niet een erg spannende route met ontzettend veel wortels op de paden. Niet een route die ik nogmaals zou rijden.
Omgeving daarentegen wel erg mooi!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gerald Isaac Joe
2 mei 2021
Zonnig

Vertrouwd terrein, nu een keer op de Scalpel. Prachtige heide en ontluikende bossen. Redelijk wat singletracks en kleine klimmetjes wat het parcours heel aardig maakt. Soms wat verwarrende bewegwijzering waardoor ik twee keer heb moeten zoeken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Christiaan
25 april 2021
Droog

Route is perfect nu in dit weer. Het is droog maar nog niet mul. Het is wel echt hobbelen door de boomtakken. Als je een goede dag hebt is dat niet erg, als je als een zak aardappelen op je fiets zit, kan ik me voorstellen dat het minder prettig is. Veel stukken met mooie natuur maar helaas ook wel wat stukken asfalt, daar kun je niet omheen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling