MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Waalre

  • Provincie Noord-Brabant
  • 42 kilometer
  • 123 hoogtemeters
  • 2.68 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een totale lengte van 45 kilometer. Er zijn in totaal vier lussen, waardoor de route ook verkort kan worden:
Lus A: Oude Spoorbaanroute (13 kilometer)
Lus B: Aalsterhutroute (9,5 kilometer)
Lus C: Groote Heideroute (13,5 kilometer)
Lus D: Heezervenroute (7 kilometer)
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Stations Koffiehuis, Willibrorduslaan 137a, Waalre- Hut van Mie Pils, Leenderweg 1, Waalre
- Camping de Heezerenbosch, Heezerenbosch 6, Heeze
- Sportpark De Grote Speel, Loofvennen te Leende

GPS track
Download GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoordinaten zijn: N 51.38397, E 5.473631.

Omgeving

De route in Waalre en Heeze is gelegen in het bos- en natuurgebied onder Eindhoven. In de gemeente Waalre vind je vooral een afwisseling tussen bos en open gebied (Lus A en B). In de gemeente Heeze-Leende vind je meer de afwisseling tussen heidegebieden met vennen en bossen (lus C en D). Dit laatste stuk kan in de winterperiode behoorlijk "nat" zijn, waardoor het mountainbiken een behoorlijke inspanning vraagt. De route is bijzonder geschikt voor beginners doordat de route verkort kan worden. Voor de meer ervaren rijders biedt de afwisseling in de route en de lengte voldoende uitdaging. Langs de route zijn verschillende horecapunten aanwezig.

Aard van de route

De route is aangelegd in de bos- en heidegebieden direct onder Eindhoven. De route kan op vier locaties gestart worden. Hierdoor kan een het parcours aangepast.

Oude Spoorbaanroute:
Deze 13 kilometer lange route is een afwisselende route die bijna geheel door het bos gaat over karakteristieke bospaden rondom Waalre. Deze paden zijn soms breed, dan weer smal. Er komen verder twee heuvelzones voor met enkele kuitenbijters en mooie afdalinkjes. Zoals de naam al doet vermoeden volgen we een deel het "Bels lijntje", de oude spoorweg van Eindhoven naar Hasselt. Highlight op deze route is het Gat van Waalre, een oude zandafgraving waar je mooie vergezichten hebt over het water in combinatie met de heuveltjes die er liggen. De route kan halverwege worden verlengd naar de Aalsterhutroute.

Aalsterhutroute
De Aalsterhutroute heeft ??n ster. En die ster die verdient hij ook. Vanaf de Hutdijk stuurt de route je meteen het bos in. Al vrij snel begint het pad omhoog te lopen en na een lange klim kom je boven de boom grens. Of is het een heideveld? Van hieraf heb je een prachtig uitzicht over het Meeuw ven. In de afdaling die nu volgt worden linker bochten perfect afgewisseld door rechter bochten (slingeren). Beneden duik je weer de bossen in. Even later verlaat je de bossen en via het prachtige Achtereind kom je bij het riviertje de Tongelreep. Het fietspad dat richting de Hurken leidt loopt langs een prachtig natuurgebied. Na nog een km heb je de mogelijkheid om links af te slaan richting de Oudespoorbaanroute. Maar wij gaan rechtsaf en nemen een singletrack. Het spoor brengt ons in een woonwijk van het dorpje Aalst. Na deze korte uitstap in de kern gaat de route weer het bos in. Via een prachtig slingerpad steken we de hutdijk over. Deze route eindigt even later bij de beroemde Hut van Mie Pils of kan worden doorgegaan naar de Groote Heideroute.

Groote Heideroute
De Groote Heideroute loopt over een licht geaccidenteerd terrein. De route gaat door een zeer afwisselend gebied bestaande uit heidevelden, vennen, moerasachtige stukken, kleinschalige akkers en loof- en dennenbossen. Een deel van de route is voor een groot deel van het jaar "nat" te noemen wat de Groote Heideroute zwaar maakt. In route is ook een technisch stukje opgenomen en het bevat enkele kleine klimmetjes. Er zijn ook gedeelten in de route opgenomen die door de MTB'ers met een relatief hoge snelheid te nemen zijn. Kortom deze route is een uitdaging voor elke mountainbiker.

Heezervenroute
De route loopt over voornamelijk smalle bospaden en heeft dicht bij de opstapplaats in Leende een uitdagend bergje. Een stevige aanloop is aan te bevelen om deze bult te nemen! Halverwege de Heezervenroute is er de "gele zandberg", waar eerst naar beneden gereden wordt en daarna stevig omhoog. Deze korte route is goed begaanbaar, niet moeilijk en geschikt voor beginners. De route is gekoppeld aan de Groote Heideroute.

Extra

Een routekaart is te verkrijgen bij alle VVV's en VVV-agentschappen in Zuidoost Brabant.

Reacties

Beoordeel route
Ruud
14 april 2019
Droog

Volledige route gereden, lag er droog en snel bij met veel mul geel zand op delen van de route. Oude Spoorbaanroute en Aalsterhutroute (lussen A en B) zijn nog wel een beetje leuk door enkele kleine heuveltjes, lussen C en D vond ik niet interessant. Stuk verkeerd gereden en moeten zoeken omdat de bordjes ontbraken. Wel mooie omgeving.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Maureen
6 april 2019
Bewolkt

Leuke route. Niet moeilijk, maar genoeg fijne singletracks, kleine klimmetjes en ruige paden.
Route is normaal wel eens nat (deels), maar ligt er nu prima bij.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jeroen
31 maart 2019
Zonnig

Vanmorgen de aalsterhut route gedaan, vanwege de lengte 2 rondjes gereden.
Al met al een leuke route, met redelijk veel singletrack. De kwaliteit hiervan kan over het algemeen wel wat beter, maar op sommige stukken is het lekker doortrappen. Ondanks de stukken asfalt en de korte lengte van deze lus een mooi parcours, zeker icm de spoorbaanroute.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Harm
31 maart 2019
Zonnig

Routes liggen er heerlijk bij, ook Lus C en D! Enigste minpuntje is de bewijzering bij Lus C en D (op een cruciaal punt ontbreken de bordjes). Verder heerlijk gas kunnen geven in een prachtige omgeving!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Gerben R
24 februari 2019
Zonnig

Eerste keer hier, eerst de lus bij Waalre gereden vanaf het startpunt. Genoeg afwisseling, af en toe leuke jumps. Bij regen wordt dit zeker een uitdagend parcours, wil ik ook nog eens uit proberen. Daarna zelf een route gekozen naar een andere lus bij Mie Pils. De zwarte MTB pijltjes waren niet goed te volgen m.i. Deze lus was ook zeer afwisselend en bevat een mooi technisch stuk in het bos met veel bomen en stronken. Aanrader met in totaal ongeveer 45km aan route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Richard
2 januari 2019
Druilerig

Lus C en D (groote Heide en Heezerven route) gereden

Leuke niet te moeilijke route die er nu nog goed bij ligt (een paar kleine plasjes en een beetje modder), maar uit ervaring weet ik dat het met wat meer regen vaak met de as door de plas is ;)
Ik vind de route redelijk zware, dit komt daar de ondergrond die overal wat sompig is
De route is over het algemeen goed aangegeven alleen bij het fietspad bij de spoorlijn even een paar paaltjes gemist maar met de app zo de route weer gevonden
Zou zelf graag wat meer klimmetjes zien en ik denk dat dit ook mogelijk is als de route nog wat aangepast zou kunnen worden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Olaf
1 januari 2019
Druilerig

Mooie route door het Brabantse land. Op enkele stukjes na weinig uitdaging en redelijk vlak. Ook aardig wat asfalt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rogier
11 november 2018
Bewolkt

Mijn huis-tuin-en keukenroute, beoordeling zonder chauvinisme over de lussen aan de kant van Heeze. Route met van alles wat qua track (veel singletrack maar ook wat zandwegen) en omgeving (bos, hei en veld). Enkele heuveltjes, aantal technische stukken maar ook routedelen waar je lekker kunt doorrijden. Enkele stukken kunnen erg nat zijn maar het ligt er nu nog mooi droog bij. Kortom een prima MTB-parcours.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Maaske
21 oktober 2018
Zonnig

Blijft een lekkere route,maar je moet natuurlijk wel een beetje doortrappen en hem het liefste in zijn geheel rijden!!!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark
30 september 2018
Zonnig

Saaje route veel rechte paden wel mooie omgeving

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling