MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Waalre

  • Provincie Noord-Brabant
  • 41,0 kilometer
  • 123 hoogtemeters
  • 2,92 sterren
Legenda: Route Aanrijroute Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 41,0 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Stations Koffiehuis, Willibrorduslaan 137a, Waalre- Hut van Mie Pils, Leenderweg 1, Waalre
- Camping de Heezerenbosch, Heezerenbosch 6, Heeze
- Sportpark De Grote Speel, Loofvennen te Leende

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.38397, E 5.473631.

Omgeving

De route in Waalre en Heeze is gelegen in het bos- en natuurgebied onder Eindhoven. In de gemeente Waalre vind je vooral een afwisseling tussen bos en open gebied (Lus A en B). In de gemeente Heeze-Leende vind je meer de afwisseling tussen heidegebieden met vennen en bossen (lus C en D). Dit laatste stuk kan in de winterperiode behoorlijk "nat" zijn, waardoor het mountainbiken een behoorlijke inspanning vraagt. De route is bijzonder geschikt voor beginners doordat de route verkort kan worden. Voor de meer ervaren rijders biedt de afwisseling in de route en de lengte voldoende uitdaging. Langs de route zijn verschillende horecapunten aanwezig.

Aard van de route

De route is aangelegd in de bos- en heidegebieden direct onder Eindhoven. De route kan op vier locaties gestart worden. Hierdoor kan een het parcours aangepast.

Oude Spoorbaanroute:
Deze 13 kilometer lange route is een afwisselende route die bijna geheel door het bos gaat over karakteristieke bospaden rondom Waalre. Deze paden zijn soms breed, dan weer smal. Er komen verder twee heuvelzones voor met enkele kuitenbijters en mooie afdalinkjes. Zoals de naam al doet vermoeden volgen we een deel het "Bels lijntje", de oude spoorweg van Eindhoven naar Hasselt. Highlight op deze route is het Gat van Waalre, een oude zandafgraving waar je mooie vergezichten hebt over het water in combinatie met de heuveltjes die er liggen. De route kan halverwege worden verlengd naar de Aalsterhutroute.

Aalsterhutroute
De Aalsterhutroute heeft ??n ster. En die ster die verdient hij ook. Vanaf de Hutdijk stuurt de route je meteen het bos in. Al vrij snel begint het pad omhoog te lopen en na een lange klim kom je boven de boom grens. Of is het een heideveld? Van hieraf heb je een prachtig uitzicht over het Meeuw ven. In de afdaling die nu volgt worden linker bochten perfect afgewisseld door rechter bochten (slingeren). Beneden duik je weer de bossen in. Even later verlaat je de bossen en via het prachtige Achtereind kom je bij het riviertje de Tongelreep. Het fietspad dat richting de Hurken leidt loopt langs een prachtig natuurgebied. Na nog een km heb je de mogelijkheid om links af te slaan richting de Oudespoorbaanroute. Maar wij gaan rechtsaf en nemen een singletrack. Het spoor brengt ons in een woonwijk van het dorpje Aalst. Na deze korte uitstap in de kern gaat de route weer het bos in. Via een prachtig slingerpad steken we de hutdijk over. Deze route eindigt even later bij de beroemde Hut van Mie Pils of kan worden doorgegaan naar de Groote Heideroute.

Groote Heideroute
De Groote Heideroute loopt over een licht geaccidenteerd terrein. De route gaat door een zeer afwisselend gebied bestaande uit heidevelden, vennen, moerasachtige stukken, kleinschalige akkers en loof- en dennenbossen. Een deel van de route is voor een groot deel van het jaar "nat" te noemen wat de Groote Heideroute zwaar maakt. In route is ook een technisch stukje opgenomen en het bevat enkele kleine klimmetjes. Er zijn ook gedeelten in de route opgenomen die door de MTB'ers met een relatief hoge snelheid te nemen zijn. Kortom deze route is een uitdaging voor elke mountainbiker.

Heezervenroute
De route loopt over voornamelijk smalle bospaden en heeft dicht bij de opstapplaats in Leende een uitdagend bergje. Een stevige aanloop is aan te bevelen om deze bult te nemen! Halverwege de Heezervenroute is er de "gele zandberg", waar eerst naar beneden gereden wordt en daarna stevig omhoog. Deze korte route is goed begaanbaar, niet moeilijk en geschikt voor beginners. De route is gekoppeld aan de Groote Heideroute.

Extra

Een routekaart is te verkrijgen bij alle VVV's en VVV-agentschappen in Zuidoost Brabant.

Reacties

Beoordeel route
Dewit Rudi
21 juli 2020
Zonnig

Vandaag rondje waalre gedaan, leuke track met enkele technische stukjes afgewisseld met lange rechte stukken waar je snelheid kan maken. Zeker leuk om te doen, de gpx file klopt wel niet 100% met de bepijling, maar is zeker van doen omdat op sommige plaatsen de afpijling niet altijd even duidelijk is. 😉

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Floris
28 juni 2020
Droog

Route bij mijn voordeur, lekker divers. Van lange rechte stukken door heide en langs akkers tot veel bochtenwerk in de bossen. Ik lees veel over asfalt maar 3/4 daarvan heeft er een zandweg naast liggen. Technisch niet heel moeilijk en er zou iets meer hoogteverschil mogen zijn. Kortom, heerlijke route als je in de buurt woont. Route duidelijk aangegeven op 1 bordje na (als je het hele rondje Heezerheide hebt gedaan.)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Sjaak van Esdonk
13 juni 2020
Zonnig

Route Heeze gereden. Na de regen van de afgelopen dagen weer ouderwets veel waterplassen in plaats van droog zand. Welkome afwisseling en goed te rijden. Als je droog wil blijven komende dagen beter andere route kiezen :)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wil
26 mei 2020
Zonnig

Was voor de eerste keer dat ik deze route heb gereden. Ik ben denk ik geen beginner meer maar zeker ook geen prof Daarom is het jammer dat de route aanduiding wat verwarrend is, je raakt makkelijk de weg kwijt. Ook de verbindings routes zouden wat beter kunnen vooral waar de routes naar toe gaan. Staan wat pijlen van andere lussen te dicht bij elkaar zodat je jezelf makkelijk kunt vergissen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bart Niessen
22 mei 2020
Droog

null

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
NoCanyonToDeep
17 mei 2020
Zonnig

Heeze en Aalst gereden.
Gewoon lekker rijden. Tracks afwisselend met langere stukken. Niet super uitdagend maar wel gewoon lekker rijden omdat alles er goed bij ligt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ben
17 mei 2020
Zonnig

Inmiddels alle stukken van de route gereden. Het zou wel veel practischer zijn om de verschillende parcoursen ook apart op de site te zetten, dan kunnen ze ook beter apart beoordeeld worden, want er is enig verschil tussen de routes. Nu kom je ook tekens te kort om goede uitleg over de routes te geven.

Grote Heide/Heezerven: Mooie Natuur, bewewijzering soms minder
Aalsterhut: Technische slalom over en soms zelfs tussen boomwortels door
Spoorbaan: Lekker uitdagende route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
T
13 mei 2020
Droog

De Aalsterhut route is, behalve het asfaltverbindingstuk, heel veel draaien en keren en technisch lastig als je hard wilt gaan. De Spoorbaanroute heeft een aantal leuke stukken, met name het deel bij het gat van Waalre, dat vroeger bij de route hoorde is leuk. Helaas staan daar geen bordjes meer, dus daar moet je zelf de weg kennen. Het Heezerbos deel is op enkele stukken na vooral goed voor de kilometers en veel rechtdoor. Blijft een leuke route

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Lex
13 mei 2020
Droog

Vandaag de complete route gereden. Tracks droog , enkel hier en daar wat mulle stukjes, makkelijk te nemen. De complete route is erg afwisselend. Eerste deel meer bos met single tracks en brede zandpaden maar toch ook nog wel wat asfalt. Deel richting Heeze veel meer landerijen, bos, en heide afgewisseld. Al met al zeker een mooie route. Technisch niet moeilijk, weinig hoogtemeters. Bewegwijzering kan op paar plaatsen wat beter, de gpx file wijkt op enkele plaatsen af van de werkelijke route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
M
3 mei 2020
Droog

Deel A en B gereden vandaag en het was erg leuk!!

Na een lange tijd de route niet gereden te hebben vanwege slecht onderhoud vandaag toch maar weer eens gaan kijken. Tot mijn verbazing heb ik echt een leuke route gereden en is het onderhoud weer opgepakt! De route lag er mooi bij. Echt heel erg technisch is het niet maar wel een aantal mooie stukjes met veel flow. Ook wel wat lange stukken rechtdoor maar de stukjes met flow maakte veel goed. Complimenten voor de onderhoudsploeg.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling