MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Waalre

  • Provincie Noord-Brabant
  • 41,0 kilometer
  • 123 hoogtemeters
  • 3,08 sterren
Legenda: Route Aanrijroute Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 41,0 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Stations Koffiehuis, Willibrorduslaan 137a, Waalre- Hut van Mie Pils, Leenderweg 1, Waalre
- Camping de Heezerenbosch, Heezerenbosch 6, Heeze
- Sportpark De Grote Speel, Loofvennen te Leende

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.38397, E 5.473631.

Omgeving

De route in Waalre en Heeze is gelegen in het bos- en natuurgebied onder Eindhoven. In de gemeente Waalre vind je vooral een afwisseling tussen bos en open gebied (Lus A en B). In de gemeente Heeze-Leende vind je meer de afwisseling tussen heidegebieden met vennen en bossen (lus C en D). Dit laatste stuk kan in de winterperiode behoorlijk "nat" zijn, waardoor het mountainbiken een behoorlijke inspanning vraagt. De route is bijzonder geschikt voor beginners doordat de route verkort kan worden. Voor de meer ervaren rijders biedt de afwisseling in de route en de lengte voldoende uitdaging. Langs de route zijn verschillende horecapunten aanwezig.

Aard van de route

De route is aangelegd in de bos- en heidegebieden direct onder Eindhoven. De route kan op vier locaties gestart worden. Hierdoor kan een het parcours aangepast.

Oude Spoorbaanroute:
Deze 13 kilometer lange route is een afwisselende route die bijna geheel door het bos gaat over karakteristieke bospaden rondom Waalre. Deze paden zijn soms breed, dan weer smal. Er komen verder twee heuvelzones voor met enkele kuitenbijters en mooie afdalinkjes. Zoals de naam al doet vermoeden volgen we een deel het "Bels lijntje", de oude spoorweg van Eindhoven naar Hasselt. Highlight op deze route is het Gat van Waalre, een oude zandafgraving waar je mooie vergezichten hebt over het water in combinatie met de heuveltjes die er liggen. De route kan halverwege worden verlengd naar de Aalsterhutroute.

Aalsterhutroute
De Aalsterhutroute heeft ??n ster. En die ster die verdient hij ook. Vanaf de Hutdijk stuurt de route je meteen het bos in. Al vrij snel begint het pad omhoog te lopen en na een lange klim kom je boven de boom grens. Of is het een heideveld? Van hieraf heb je een prachtig uitzicht over het Meeuw ven. In de afdaling die nu volgt worden linker bochten perfect afgewisseld door rechter bochten (slingeren). Beneden duik je weer de bossen in. Even later verlaat je de bossen en via het prachtige Achtereind kom je bij het riviertje de Tongelreep. Het fietspad dat richting de Hurken leidt loopt langs een prachtig natuurgebied. Na nog een km heb je de mogelijkheid om links af te slaan richting de Oudespoorbaanroute. Maar wij gaan rechtsaf en nemen een singletrack. Het spoor brengt ons in een woonwijk van het dorpje Aalst. Na deze korte uitstap in de kern gaat de route weer het bos in. Via een prachtig slingerpad steken we de hutdijk over. Deze route eindigt even later bij de beroemde Hut van Mie Pils of kan worden doorgegaan naar de Groote Heideroute.

Groote Heideroute
De Groote Heideroute loopt over een licht geaccidenteerd terrein. De route gaat door een zeer afwisselend gebied bestaande uit heidevelden, vennen, moerasachtige stukken, kleinschalige akkers en loof- en dennenbossen. Een deel van de route is voor een groot deel van het jaar "nat" te noemen wat de Groote Heideroute zwaar maakt. In route is ook een technisch stukje opgenomen en het bevat enkele kleine klimmetjes. Er zijn ook gedeelten in de route opgenomen die door de MTB'ers met een relatief hoge snelheid te nemen zijn. Kortom deze route is een uitdaging voor elke mountainbiker.

Heezervenroute
De route loopt over voornamelijk smalle bospaden en heeft dicht bij de opstapplaats in Leende een uitdagend bergje. Een stevige aanloop is aan te bevelen om deze bult te nemen! Halverwege de Heezervenroute is er de "gele zandberg", waar eerst naar beneden gereden wordt en daarna stevig omhoog. Deze korte route is goed begaanbaar, niet moeilijk en geschikt voor beginners. De route is gekoppeld aan de Groote Heideroute.

Extra

Een routekaart is te verkrijgen bij alle VVV's en VVV-agentschappen in Zuidoost Brabant.

Reacties

Beoordeel route
MartinS
31 maart 2021
Zonnig

Prima bewegwijzering. Gedeelte Aalst-Waalre ligt er goed bij. Echter aan de LeenderHeide moet nodig onderhoud gepleegd worden. Je komt hier niet of nauwelijks in een flow. Tempo maken is er niet bij. Jammer voor het geheel van de route.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Alexander
29 maart 2021
Zonnig

Na twee jaar deze route weer eens gefietst.
GENOTEN.
De bewegwijzering was puik in orde!!!
Alleen jammer dat de grond-eigenaren niets aan de bodem gesteldheid doen.
Als je dan ook nog in de fiets sport van de NTFU leest dat ATB 2.0 wordt uitgerold,
dan mogen ze rap wat gaan doen in deze hoek, en dan met name de GrooteHeide.

Via Strava laat de naam "slootrush" niets aan de verbeelding over. Echter aanpassen zou hier toch wel gepast zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
R van Hoof
19 maart 2021
Druilerig

Een super fijne route, ook al ligt hij er deze tijd van het jaar niet super goed bij. Misschien een tip voor diegene die bij een plas uitkomen, die besluiten om er langs af te gaan en zo nog meer bos kapot te rijden.. Beste draai je om, ze je de MTB op Marktplaats en koop je een wielrenfiets :D

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Richard
16 maart 2021
Druilerig

Ooit een leuke route was met potentie voor meer, maar door intensief gebruik en achterstallig onderhoud vervallen tot een ervaring. Vooral de Grote Heide/Leende is nu één grote modderpoel, vol met gaten en kuilen die de snelheid en plezier er volledig uit halen.

Overigens zou deze route eigenlijk uitgesplitst moeten worden in de drie routes die het eigenlijk zijn: Waalre, Aalst en Grote Heide.

*Zwaarte en Technische moeilijkheid zijn vooral hoog door het slechte onderhoud.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ollie
28 februari 2021
Zonnig

Alle 4 de lussen gedaan. Lus Heeze was de minste. Prachtige omgeving, route is fraai maar heeft potentie om nog veel fraaier te zijn.
Er is veel achterstallig onderhoud en op sommige stukken is de flow ver te zoeken. Desondanks voor herhaling vatbaar!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Alex Jansen
25 februari 2021
Zonnig

Lekker gefietst. Route lag er prima bij. technisch niet moeilijk maar zeker leuk.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Christiaan Huigens
18 februari 2021
Druilerig

Veel, erg veel modder. Waar de route neunen er mooi bij ligt is dit een ander verhaal.
Verder wel een aardige route, landschappelijk erg mooi. Technische stukken afgewisseld met rechtoe rechtaan fietsen

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jan Timmer
3 februari 2021
Druilerig

Let op. Binnenkort (Q1 2021) zijn er grootschalige werkzaamheden van Brabant Water in het gebied van de Groote Heide. Het winputtenveld wordt gerenoveerd. Let extra op bij het kruisen van wegen en waar werkzaamheden zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Stephan Bakkenes
27 januari 2021
Druilerig

Parcours lag er erg slecht bij. ontzettend veel kuilen met diepe plassen water. verder is het parcours veranderd in een grote modderpoel. erg jammer. van de zomer toch meer genoten van dit parcours

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Menno
24 januari 2021
Zonnig

Extreem veel water en modder en diepe plassen. De route was eigenlijk niet te rijden nu. Het was de eerste keer en wil hem graag nog eens rijden als hij beter begaanbaar is. Doordat je zo goed moet opletten vergeet je naar de fraaie omgeving te kijken helaas..

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling