MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Waalre

  • Provincie Noord-Brabant
  • 41,0 kilometer
  • 123 hoogtemeters
  • 3,18 sterren
Legenda: Route Aanrijroute Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 41,0 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Stations Koffiehuis, Willibrorduslaan 137a, Waalre- Hut van Mie Pils, Leenderweg 1, Waalre
- Camping de Heezerenbosch, Heezerenbosch 6, Heeze
- Sportpark De Grote Speel, Loofvennen te Leende

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.38397, E 5.473631.

Omgeving

De route in Waalre en Heeze is gelegen in het bos- en natuurgebied onder Eindhoven. In de gemeente Waalre vind je vooral een afwisseling tussen bos en open gebied (Lus A en B). In de gemeente Heeze-Leende vind je meer de afwisseling tussen heidegebieden met vennen en bossen (lus C en D). Dit laatste stuk kan in de winterperiode behoorlijk "nat" zijn, waardoor het mountainbiken een behoorlijke inspanning vraagt. De route is bijzonder geschikt voor beginners doordat de route verkort kan worden. Voor de meer ervaren rijders biedt de afwisseling in de route en de lengte voldoende uitdaging. Langs de route zijn verschillende horecapunten aanwezig.

Aard van de route

De route is aangelegd in de bos- en heidegebieden direct onder Eindhoven. De route kan op vier locaties gestart worden. Hierdoor kan een het parcours aangepast.

Oude Spoorbaanroute:
Deze 13 kilometer lange route is een afwisselende route die bijna geheel door het bos gaat over karakteristieke bospaden rondom Waalre. Deze paden zijn soms breed, dan weer smal. Er komen verder twee heuvelzones voor met enkele kuitenbijters en mooie afdalinkjes. Zoals de naam al doet vermoeden volgen we een deel het "Bels lijntje", de oude spoorweg van Eindhoven naar Hasselt. Highlight op deze route is het Gat van Waalre, een oude zandafgraving waar je mooie vergezichten hebt over het water in combinatie met de heuveltjes die er liggen. De route kan halverwege worden verlengd naar de Aalsterhutroute.

Aalsterhutroute
De Aalsterhutroute heeft ??n ster. En die ster die verdient hij ook. Vanaf de Hutdijk stuurt de route je meteen het bos in. Al vrij snel begint het pad omhoog te lopen en na een lange klim kom je boven de boom grens. Of is het een heideveld? Van hieraf heb je een prachtig uitzicht over het Meeuw ven. In de afdaling die nu volgt worden linker bochten perfect afgewisseld door rechter bochten (slingeren). Beneden duik je weer de bossen in. Even later verlaat je de bossen en via het prachtige Achtereind kom je bij het riviertje de Tongelreep. Het fietspad dat richting de Hurken leidt loopt langs een prachtig natuurgebied. Na nog een km heb je de mogelijkheid om links af te slaan richting de Oudespoorbaanroute. Maar wij gaan rechtsaf en nemen een singletrack. Het spoor brengt ons in een woonwijk van het dorpje Aalst. Na deze korte uitstap in de kern gaat de route weer het bos in. Via een prachtig slingerpad steken we de hutdijk over. Deze route eindigt even later bij de beroemde Hut van Mie Pils of kan worden doorgegaan naar de Groote Heideroute.

Groote Heideroute
De Groote Heideroute loopt over een licht geaccidenteerd terrein. De route gaat door een zeer afwisselend gebied bestaande uit heidevelden, vennen, moerasachtige stukken, kleinschalige akkers en loof- en dennenbossen. Een deel van de route is voor een groot deel van het jaar "nat" te noemen wat de Groote Heideroute zwaar maakt. In route is ook een technisch stukje opgenomen en het bevat enkele kleine klimmetjes. Er zijn ook gedeelten in de route opgenomen die door de MTB'ers met een relatief hoge snelheid te nemen zijn. Kortom deze route is een uitdaging voor elke mountainbiker.

Heezervenroute
De route loopt over voornamelijk smalle bospaden en heeft dicht bij de opstapplaats in Leende een uitdagend bergje. Een stevige aanloop is aan te bevelen om deze bult te nemen! Halverwege de Heezervenroute is er de "gele zandberg", waar eerst naar beneden gereden wordt en daarna stevig omhoog. Deze korte route is goed begaanbaar, niet moeilijk en geschikt voor beginners. De route is gekoppeld aan de Groote Heideroute.

Extra

Een routekaart is te verkrijgen bij alle VVV's en VVV-agentschappen in Zuidoost Brabant.

Reacties

Beoordeel route
Raymond Tabak
13 oktober 2020
Droog

Proficiat, het is gelukt om van een suf parcours zowaar een nog suffer parcours te maken, de enige leuke kuilen en slootjes die je tegen kwam hebben ze dicht gestort of voorzien van een kansloos stuk hout... chapeax !!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Hans
11 oktober 2020
Droog

Dit blijft een fijne route, er zitten wat moeilijk neembare bochtjes in maar over het algemeen is deze goed te rijden.
Na een week met veel regen was hij nog prima te doen. Nagenoeg geen modder.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Daan
27 september 2020
Bewolkt

Na een nacht met veel regen was de route voorzien van lekker veel plassen en modder! Prima ronde gereden, route lag er verder prima bij.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Rosa
26 september 2020
Bewolkt

Prima route, afwisselden mooi gebied

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jacob Miedema
23 september 2020
Zonnig

Mooie gevarieerde route. De eerste twee lussen waren het leukst. De laatste lus was wat langdradig. De route was verder goed onderhouden en aangegeven. Prima route en voor ieder wat wils.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wouter
13 september 2020
Zonnig

De route bevind zich in een mooi gevarieerd natuurgebied. Er is genoeg variatie waardoor ieder type rijder aan zijn trekken komt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Robert
29 augustus 2020
Druilerig

Leuke route, niet erg uitdagend maar leuk om af en toe te rijden. Het ‘natte’ stuk was inderdaad lekker vochtig na de regen van vannacht.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Niels
12 augustus 2020
Zonnig

Leuke route, vreemd dat hij geen 3 sterren heeft en dus groen is ipv lichtblauw. Echt wel de moeite waard, heel afwisselend. Verwacht geen singletracks met goede flow maar juist wat ruwer, veel wortels en veel afwisseling.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Dewit Rudi
21 juli 2020
Zonnig

Vandaag rondje waalre gedaan, leuke track met enkele technische stukjes afgewisseld met lange rechte stukken waar je snelheid kan maken. Zeker leuk om te doen, de gpx file klopt wel niet 100% met de bepijling, maar is zeker van doen omdat op sommige plaatsen de afpijling niet altijd even duidelijk is. 😉

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Floris
28 juni 2020
Droog

Route bij mijn voordeur, lekker divers. Van lange rechte stukken door heide en langs akkers tot veel bochtenwerk in de bossen. Ik lees veel over asfalt maar 3/4 daarvan heeft er een zandweg naast liggen. Technisch niet heel moeilijk en er zou iets meer hoogteverschil mogen zijn. Kortom, heerlijke route als je in de buurt woont. Route duidelijk aangegeven op 1 bordje na (als je het hele rondje Heezerheide hebt gedaan.)

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling