MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Waalre

  • Provincie Noord-Brabant
  • 41,0 kilometer
  • 123 hoogtemeters
  • 3,06 sterren
Legenda: Route Aanrijroute Verbindingsroute
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 41,0 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Stations Koffiehuis, Willibrorduslaan 137a, Waalre- Hut van Mie Pils, Leenderweg 1, Waalre
- Camping de Heezerenbosch, Heezerenbosch 6, Heeze
- Sportpark De Grote Speel, Loofvennen te Leende

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.38397, E 5.473631.

Omgeving

De route in Waalre en Heeze is gelegen in het bos- en natuurgebied onder Eindhoven. In de gemeente Waalre vind je vooral een afwisseling tussen bos en open gebied (Lus A en B). In de gemeente Heeze-Leende vind je meer de afwisseling tussen heidegebieden met vennen en bossen (lus C en D). Dit laatste stuk kan in de winterperiode behoorlijk "nat" zijn, waardoor het mountainbiken een behoorlijke inspanning vraagt. De route is bijzonder geschikt voor beginners doordat de route verkort kan worden. Voor de meer ervaren rijders biedt de afwisseling in de route en de lengte voldoende uitdaging. Langs de route zijn verschillende horecapunten aanwezig.

Aard van de route

De route is aangelegd in de bos- en heidegebieden direct onder Eindhoven. De route kan op vier locaties gestart worden. Hierdoor kan een het parcours aangepast.

Oude Spoorbaanroute:
Deze 13 kilometer lange route is een afwisselende route die bijna geheel door het bos gaat over karakteristieke bospaden rondom Waalre. Deze paden zijn soms breed, dan weer smal. Er komen verder twee heuvelzones voor met enkele kuitenbijters en mooie afdalinkjes. Zoals de naam al doet vermoeden volgen we een deel het "Bels lijntje", de oude spoorweg van Eindhoven naar Hasselt. Highlight op deze route is het Gat van Waalre, een oude zandafgraving waar je mooie vergezichten hebt over het water in combinatie met de heuveltjes die er liggen. De route kan halverwege worden verlengd naar de Aalsterhutroute.

Aalsterhutroute
De Aalsterhutroute heeft ??n ster. En die ster die verdient hij ook. Vanaf de Hutdijk stuurt de route je meteen het bos in. Al vrij snel begint het pad omhoog te lopen en na een lange klim kom je boven de boom grens. Of is het een heideveld? Van hieraf heb je een prachtig uitzicht over het Meeuw ven. In de afdaling die nu volgt worden linker bochten perfect afgewisseld door rechter bochten (slingeren). Beneden duik je weer de bossen in. Even later verlaat je de bossen en via het prachtige Achtereind kom je bij het riviertje de Tongelreep. Het fietspad dat richting de Hurken leidt loopt langs een prachtig natuurgebied. Na nog een km heb je de mogelijkheid om links af te slaan richting de Oudespoorbaanroute. Maar wij gaan rechtsaf en nemen een singletrack. Het spoor brengt ons in een woonwijk van het dorpje Aalst. Na deze korte uitstap in de kern gaat de route weer het bos in. Via een prachtig slingerpad steken we de hutdijk over. Deze route eindigt even later bij de beroemde Hut van Mie Pils of kan worden doorgegaan naar de Groote Heideroute.

Groote Heideroute
De Groote Heideroute loopt over een licht geaccidenteerd terrein. De route gaat door een zeer afwisselend gebied bestaande uit heidevelden, vennen, moerasachtige stukken, kleinschalige akkers en loof- en dennenbossen. Een deel van de route is voor een groot deel van het jaar "nat" te noemen wat de Groote Heideroute zwaar maakt. In route is ook een technisch stukje opgenomen en het bevat enkele kleine klimmetjes. Er zijn ook gedeelten in de route opgenomen die door de MTB'ers met een relatief hoge snelheid te nemen zijn. Kortom deze route is een uitdaging voor elke mountainbiker.

Heezervenroute
De route loopt over voornamelijk smalle bospaden en heeft dicht bij de opstapplaats in Leende een uitdagend bergje. Een stevige aanloop is aan te bevelen om deze bult te nemen! Halverwege de Heezervenroute is er de "gele zandberg", waar eerst naar beneden gereden wordt en daarna stevig omhoog. Deze korte route is goed begaanbaar, niet moeilijk en geschikt voor beginners. De route is gekoppeld aan de Groote Heideroute.

Extra

Een routekaart is te verkrijgen bij alle VVV's en VVV-agentschappen in Zuidoost Brabant.

Reacties

Beoordeel route
Rob Boumans
8 januari 2021
Regen

Prachtige route door 1 van de mooiste gebieden van het land.
Wel veel plassen en modder die het extra zwaar (leuk) maken. Bewegwijzering is perfect.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Daan
24 december 2020
Druilerig

Misschien ben ik verwend met routes op de Utrechtse Heuvelrug/ Veluwe, maar ik snap sommige berichten hier niet. Het is niet afwisselend en nauwelijks een MTB parcours te noemen. Veel asfalt, boerenpaden of rechttoe rechtaan bospaden. Soms was het lachen door glibberige modder en boomstronken. Ik mis hoogteverschillen, pumptracks, kombochten, afdalingen, jumpjes, drop-offs, kronkelige singeltracks waar je techniek nodig hebt. Mooie omgeving soms. Niet zeuren over bordjes: gebruik gewoon GPX!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Geert-Jan
16 december 2020
Regen

Heerlijke route! Prachtige natuur op de heide en veel variatie.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Christiaan Mersel
13 december 2020
Droog

Gisteren geregend, vandaag droog. De perfecte tijd om de route te rijden. Niet te nat voor de nattere stukken en niet te droog voor de mulle stukken. Het is eigenlijk gewoon een rauwe route, niet 'te aangelegd' maar wel erg mooi. De wortels kunnen wat lastig zijn maar zijn als uitdaging oké. Eigenlijk echt een pareltje als je gewoon lekker een stuk wilt MTB'en zonder poespas. Groote Heide route is misschien het minst aanspreken, maar lag er zo fijn bij dat het vandaag een genot was om te rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Niels
6 december 2020
Bewolkt

Enorm afwisselende ronde, bospaden, prachtige heide en akkers. Vlak maar uitdagend door lastige bochten en de lengte van het parcours, bijna 45 km! Boomwortels maken het soms lastig, dat gaat na een poosje vervelen. Bewegwijzering in het bos is prima, op de verbindingsstukken door het dorp raak je helaas wel snel de weg kwijt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Arjen
25 november 2020
Droog

Route is leuk en mooi, en met alle lussen kun je toch een aardige tocht maken. Omdat er hier helaas maar wel begrijpelijk niet veel hoogtemeters te maken zijn wilde ik dit compenseren door wat meer kilometers te maken, en de route te combineren met andere routes. Helaas kwam ik er vandaag achter dat de verbindingsroute naar Leende zomaar ophield en de verbindigsroute naar Valkenswaard (die ik dan maar wilde nemen als alternatief) ook niet goed aangegeven was.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Tom
22 november 2020
Regen

Route om de hoek voor mij, goed voor de kilometers maar op sommige delen echt zwaar om doorheen te komen. Veel van de paden wat verder van de dorpen af zijn ruw en soms erg smal. Er missen hoogtemeters en het nodige bochtenwerk, regelmatig deel je de bospaden met wandelaars die van de prachtige natuur komen genieten.

Bewegwijzering is aardig, maar goed opletten aangezien het volledige pad uit 4 lussen bestaat.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
marc
16 november 2020
Bewolkt

De route is redelijk goed aangegeven, de meeste bordjes op regelmatige afstand, soms ook grotere afstand ertussen waardoor je soms gaat twijfelen of je nog goed zit, op een paar locaties moest ik goed kijken waar de becijfering stond, er zitten een paar hellingen bij, en een paar technische stukjes in, verder veel diversiteit in paden, ook veel stukken langs een weg

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Maurits
14 november 2020
Droog

De hele route gereden en daardoor veel afwisseling in natuur. Het gedeelte Aalsterhutroute is technisch het meest uitdagend. Verder gewoon een leuk parcours met veel single track.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bart
7 november 2020
Zonnig

De oude spoorbaan route is ronduit saai. Een paar leuke klimmetjes, maar voor de rest rechte, brede bospaden.
Maar goed, lekker buiten in het bos kunnen fietsen, dus heb ik me wel vermaakt.
Bewijzering is prima.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling