MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Waalre

  • Provincie Noord-Brabant
  • 41 kilometer
  • 123 hoogtemeters
  • 3,05 sterren
Hoogteprofiel:
Routevideo:
Lengte van de route
De route heeft een lengte van 41 kilometer.
Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:
- Stations Koffiehuis, Willibrorduslaan 137a, Waalre- Hut van Mie Pils, Leenderweg 1, Waalre
- Camping de Heezerenbosch, Heezerenbosch 6, Heeze
- Sportpark De Grote Speel, Loofvennen te Leende

GPS track
Download alle GPX bestanden (zip) Download route GPX

Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

De startcoördinaten zijn: N 51.38397, E 5.473631.

Omgeving

De route in Waalre en Heeze is gelegen in het bos- en natuurgebied onder Eindhoven. In de gemeente Waalre vind je vooral een afwisseling tussen bos en open gebied (Lus A en B). In de gemeente Heeze-Leende vind je meer de afwisseling tussen heidegebieden met vennen en bossen (lus C en D). Dit laatste stuk kan in de winterperiode behoorlijk "nat" zijn, waardoor het mountainbiken een behoorlijke inspanning vraagt. De route is bijzonder geschikt voor beginners doordat de route verkort kan worden. Voor de meer ervaren rijders biedt de afwisseling in de route en de lengte voldoende uitdaging. Langs de route zijn verschillende horecapunten aanwezig.

Aard van de route

De route is aangelegd in de bos- en heidegebieden direct onder Eindhoven. De route kan op vier locaties gestart worden. Hierdoor kan een het parcours aangepast.

Oude Spoorbaanroute:
Deze 13 kilometer lange route is een afwisselende route die bijna geheel door het bos gaat over karakteristieke bospaden rondom Waalre. Deze paden zijn soms breed, dan weer smal. Er komen verder twee heuvelzones voor met enkele kuitenbijters en mooie afdalinkjes. Zoals de naam al doet vermoeden volgen we een deel het "Bels lijntje", de oude spoorweg van Eindhoven naar Hasselt. Highlight op deze route is het Gat van Waalre, een oude zandafgraving waar je mooie vergezichten hebt over het water in combinatie met de heuveltjes die er liggen. De route kan halverwege worden verlengd naar de Aalsterhutroute.

Aalsterhutroute
De Aalsterhutroute heeft ??n ster. En die ster die verdient hij ook. Vanaf de Hutdijk stuurt de route je meteen het bos in. Al vrij snel begint het pad omhoog te lopen en na een lange klim kom je boven de boom grens. Of is het een heideveld? Van hieraf heb je een prachtig uitzicht over het Meeuw ven. In de afdaling die nu volgt worden linker bochten perfect afgewisseld door rechter bochten (slingeren). Beneden duik je weer de bossen in. Even later verlaat je de bossen en via het prachtige Achtereind kom je bij het riviertje de Tongelreep. Het fietspad dat richting de Hurken leidt loopt langs een prachtig natuurgebied. Na nog een km heb je de mogelijkheid om links af te slaan richting de Oudespoorbaanroute. Maar wij gaan rechtsaf en nemen een singletrack. Het spoor brengt ons in een woonwijk van het dorpje Aalst. Na deze korte uitstap in de kern gaat de route weer het bos in. Via een prachtig slingerpad steken we de hutdijk over. Deze route eindigt even later bij de beroemde Hut van Mie Pils of kan worden doorgegaan naar de Groote Heideroute.

Groote Heideroute
De Groote Heideroute loopt over een licht geaccidenteerd terrein. De route gaat door een zeer afwisselend gebied bestaande uit heidevelden, vennen, moerasachtige stukken, kleinschalige akkers en loof- en dennenbossen. Een deel van de route is voor een groot deel van het jaar "nat" te noemen wat de Groote Heideroute zwaar maakt. In route is ook een technisch stukje opgenomen en het bevat enkele kleine klimmetjes. Er zijn ook gedeelten in de route opgenomen die door de MTB'ers met een relatief hoge snelheid te nemen zijn. Kortom deze route is een uitdaging voor elke mountainbiker.

Heezervenroute
De route loopt over voornamelijk smalle bospaden en heeft dicht bij de opstapplaats in Leende een uitdagend bergje. Een stevige aanloop is aan te bevelen om deze bult te nemen! Halverwege de Heezervenroute is er de "gele zandberg", waar eerst naar beneden gereden wordt en daarna stevig omhoog. Deze korte route is goed begaanbaar, niet moeilijk en geschikt voor beginners. De route is gekoppeld aan de Groote Heideroute.

Extra

Een routekaart is te verkrijgen bij alle VVV's en VVV-agentschappen in Zuidoost Brabant.

Reacties

Beoordeel route
Sjaak
20 september 2019
Droog

Landschappelijk gezien een leuke ronde.
Helaas wel behoorlijk gedateerd, saaie rechttoe rechtaan stukken (terwijl er zeker alternatieve zijn).
Hopelijk krijgt de route eens een goede update zoals er op vele plekken in het land gebeurt.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul
19 september 2019
Bewolkt

Gisteren alle 3 de lussen gereden. Prima lopende en erg afwisselende route met veel variatie. Stevige korte klimmetjes mooie goed lopende single tracks. Fijne route om te rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ron
15 september 2019
Zonnig

Vandaag gereden. De gehele route ligt er kurkdroog. Wat erg bijzonder is voor deze route. De Grooteheide was in het verleden juist altijd kleddernat en modderig en op sommige punten daardoor onbegaanbaar. Veel stukken waar je vollebak kunt gassen, afgewisseld met enkele wortelstroken, mini-klimmetjes. Een enkel bochtig stukje zit er ook in. Prachtige natuur en top route om jezelf op leeg te rijden.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Jerome
7 september 2019
Droog

Vandaag voor de eerste keer gereden. Het mindere: bordjes komen niet overeen met de kaart van deze app in het noordwesten. Het betere: leuke stukken met korte langzame bochten, sneller afwisselende bochten, veel kilometers mogelijk (maar ook makkelijk af te korten), op sommige plekken uitdagende wortels (ik houd daar wel van) en een paar leuke uitdagende sprongen in het noordwesten van de route. Ik kom sowieso terug om mijn techniek bij te schaven!

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Wouter
5 september 2019
Bewolkt

Ligt er goed bij. Bordjes zijn goed te volgen. Sommige stukken zijn erg vlak. Maar de singletracks en de technische stukken zijn heerlijk.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Mark
17 augustus 2019
Bewolkt

Goed om te zien dat er op en langs de route (oude spoorbaan) lichtelijk onderhoud gepleegd wordt en dat er de laatste tijd steeds meer 'jumps' / 'drop-offs' gebouwd worden (sommige best pittig)
Dit maakt lus A en B een stuk leuker !
Voor de rest is het een lekkere rauwe en diverse route qua natuur en omgeving.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Bart
1 augustus 2019
Zonnig

Mooi gebied, jammer vd vele boomwortels, zeker op de lus met korte draaitjes ect. Andere lus is minder technisch maar wel mooi om door te fietsen.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Ewout
23 juli 2019
Zonnig

Goed onderhouden parcours. Prima bewegwijzering, geen rups gezien

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Paul
12 juli 2019
Regen

Absoluut een mooie en gevarieerde route.

Maar let op: ondanks dat de processierupsen wellicht al verdwenen zijn, zitten de plassen vol met de haren van deze beesjes. De haren gaan dwars door je fietskleding, met de inmiddels bekende gevolgen. Mijn advies: wacht nog een paar weken.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling
Joris
10 juli 2019
Zonnig

Afgelopen woensdag de Oude Spoorbaanroute en Aalsterhutroute (deels) gefietst. Met de droogte zijn er wel een aantal stukjes met veel los zand, maar dat is een mooie uitdaging. Op woensdagavond is er op een deel van de Oude Spoorbaanroute een loopgroep actief, dus is er iets meer verkeer. Maar iedereen gunt elkaar gewoon de ruimte dus laat het geen belemmering zijn.

Zwaarte parcours
Techn. moeilijkheid
Hoogteverschil
Bewegwijzering
Alg. beoordeling