MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Wielersport steeds meer een jonge-vrouwen-sport

  • maandag 21 augustus 2023

Het gaat goed met de wielersport in Nederland. Het aantal mensen dat wielrent, mountainbiket of gravelbiket neemt al jaren toe. Er zijn nu 900.000 wielersporters. Vooral de grotere populariteit bij (jonge) vrouwen valt op. Dat wordt duidelijk uit de Wielersportmonitor 2023, een onderzoek van de NTFU in samenwerking met Ipsos.

Wielersport steeds meer een jonge-vrouwen-sport

📸 © NTFU - Start2Bike 2023

 

In 2014 was de wielersport vooral nog een mannensport. “Tachtig procent mannen tegenover twintig procent vrouwen”, vertelt Jos van Schijndel, die namens wielersportbond NTFU de Wielersportmonitor laat uitvoeren. “In 2023 is de verhouding zeventig-dertig. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.”

 

Vijf tips die je als beginner moet weten 
Beginnen met wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is eenvoudiger dan het lijkt en spannend is het al helemaal niet. Wél is het ontzettend leuk, je conditie gaat met sprongen vooruit, je geniet van de natuur én maakt al snel veel nieuwe fietsvriend(inn)en met onderstaande tips.

 

1. Kies je fiets

Wielrennen doe je op een racefiets op het fietspad. Met een mountainbike rijd je door het bos over speciale mountainbikeroutes. Je fiets heeft een breed stuur, brede banden en vering. Een gravelbike ziet eruit als een racefiets, maar is speciaal gemaakt om over onverharde fietspaden te rijden. Een gravelbike is dan weer niet geschikt om mee te mountainbiken.

 

2. Zorg voor de juiste spullen

Een fietshelm is de belangrijkste en die draag je altijd. Zorg ook voor een fietsbroek met een goede zeem (en draag die zonder onderbroek). Je kunt je eerste ritten maken op sportschoenen, maar later wil je waarschijnlijk overstappen op schoenen met klikpedalen.

 

📸 © NTFU - Start2Bike 2023

 

3. Doe mee met Start2Bike

Wil je (beter) leren wielrennen of mountainbiken? Dan is Start2Bike iets voor jou. De trainingen maken van jou in 4 weken een betere wielrenner of mountainbiker die zelfverzekerder op de fiets zit. Je leert technieken als remmen, schakelen, sturen, klimmen en dalen en in een groep rijden én je leert andere mensen kennen.

 

4. Vind een fietsgroep

Niks leukers dan samen fietsen, nieuwe rondjes ontdekken, beter leren fietsen én gezellig kletsen. Via Fietssport.nl/clubs meld je je makkelijk en snel aan voor een gratis kennismakingsrit. In september openen clubs door het hele land hun deuren zodat je vier weken lang gratis de sfeer kunt proeven.

 

5. Doe mee aan een toertocht

Heb je de smaak te pakken? Schrijf je dan in voor een toertocht. Het geeft je een doel om voor te trainen, je ontmoet andere fietsers én  alles is geregeld: een toffe routes, eten en drinken én de gezellige sfeer. Fietssport deelt elke week 10 toertochttips.

 

Over Start2Bike

Start2Bike is een initiatief van wielersportbond NTFU. Onder leiding van een ervaren instructeur leer je in 4 lessen de basisvaardigheden. Deelname kost € 37,50. Zoek op start2bike.nl een locatie bij jou in de buurt en schrijf je in. De trainingen starten in het weekend van 16 en 17 september.