MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Westerhaar krijgt trainingsparcours voor mountainbikers

  • maandag 31 mei 2021

WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK - Mountainbikefanaten kunnen dit jaar nog hun energie kwijt in Westerhaar. Op de oude locatie van het zwembad moet een trainingsparcours verrijzen, dat uiteindelijk aangesloten wordt op de mountainbikeroute van Sibculo. 

 

WTC Vroomshoop, SWC Twenterand en Route Sibculo hebben de handen inmiddels ineengeslagen en samen een stichting gevormd: ‘sportfietsen Ten westen van de Haar - Vriezenveenschewijk’. De stichting gaat zich bezighouden met gravelroutes en het beheer van de moutainbikeroute in Sibculo, maar het fonkelnieuwe trainingsparcours in Westerhaar moet het visitekaartje worden. 

Westerhaar krijgt trainingsparcours voor mountainbikers

Eibergen en Apeldoorn als voorbeeld
In het ontwerp dienen BAR End in Apeldoorn en De Stofwolk in Eibergen als voorbeelden: twee trainingsparcoursen vol hindernissen. „Zo moet het er bij ons ook ongeveer uit komen te zien”, zegt Danny Waterink van de stichting over de vele heuvels, bochten, obstakels en sprongetjes. De stichting veracht dat het dit najaar allemaal klaar is. „We hopen dat we deze zomer al een heel eind zijn, dat er dan al gebruik van gemaakt kan worden.”

 

Met het trainingsparcours mikt de stichting niet alleen op de leden van de fietsclub Vroomshoop (150) en Vriezenveen (250), maar op alle fietsende inwoners van Twenterand. Het parcours is volgens Waterink zowel geschikt voor de beginnende als gevorderde mountainbiker. Voor de cross country-fietser komt er een snelle baan rondom het parcours. „Zowel de beginnende als gevorderde fietser kan hier terecht. Zo komen er bijvoorbeeld sprongetjes in. Maar de beginner kan deze gewoon gebruiken als heuveltje op, heuveltje af.”

 

Twenterand draagt bij en stelt grond beschikbaar
Met Voorwaarts, de naastgelegen voetbalclub, is al contact gelegd over het gebruik van douches. De stichting krijgt de grond in bruikleen van de gemeente. Twenterand maakt daarnaast 25.000 euro vanuit de kernbudgetten over: een pot geld voor initiatieven die de leefbaarheid in kernen vergroot. Met dat geld wil de vereniging materialen aanschaffen voor de bouw. Ook worden hiermee trainingsobjecten bekostigd. „Maar daarmee zijn we er nog niet”, zegt Waterink. „We zijn nog op zoek naar sponsoren en moeten alles doen met vrijwilligers.”

 

1600 manuren om parcours aan te leggen
Zelf draagt de stichting 56000 euro bij. Dat bedrag omvat vooral de tijd die vrijwilligers erin gaan steken: zo’n 1600 manuren. De stichting verricht zelf de plaatsing van 500 meter aan hekwerk, de verplaatsing van grond, het timmeren van vlonders, de bestrating, het aanleggen van tracks en de aanplant van de omgeving.

Aansluiting op Sibculo heeft nog wat haken en ogen
Uiteindelijk hoopt de stichting het parcours te kunnen aansluiten op de mountainbikeroute in Sibculo. „Dat is fase twee”, zegt Waterink. 

Om dat te realiseren moet de stichting onder meer om tafel met particuliere grondeigenaren. Ook ondervindt de aanleg door de natuur, weerstand van natuurclubs en natuurliefhebbers, die vrezen dat mountainbikers de flora en fauna aantasten. 
Bron: Tubantia.nl