MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Voor mij is de cirkel nu rond

  • dinsdag 7 mei 2019

RENKUM Je hebt een hobby en wilt dat eigenlijk altijd doen. De stap lijkt niet zo groot, je weet immers álles van je favoriete bezigheid. Maar voordat je je grote ideaal verwezenlijkt, moet je je droom wel stevig onderbouwen. Renkumer Eric Kuijt deed het stap voor stap en per 1 juni is die cirkel rond.

 

Voor mij is de cirkel nu rond

 

De bindende factor van 'de droom' is de mountainbike, maar vooral de liefde om met die terreinfiets offroad te rijden op onverharde paden. Lekker buiten in de natuur. En als je dan ook nog in Renkum woont, het groene hart omzoomd door de Posbank, de Veluwezoom en de Utrechtse Heuvelrug, dan zijn alle voorwaarden geschapen om zowel zakelijk, als hobbymatig een begrip 'in het wereldje' te gaan worden. Deed hij dat eerst nog vanuit zijn woonhuis, inmiddels heeft hij aan de Groeneweg in de voormalige St Ursulaschool, de Rooms-katholieke meisjesschool uit 1905, zijn plek gevonden. Terwijl er rondom zijn groothandel nog flink verbouwd wordt, heeft Kuijt zijn stek al duidelijk gevonden.

 

ELEVEN ZEROS ,,Alles is eigenlijk ontstaan uit de liefde voor het mountainbiken. Ik ben nu importeur en distributeur van fietsen, fietsonderdelen en sportkleding. We hadden een mountainbike-team opgericht en zochten kleding. Wij vonden die in Nederland voor ons te duur en zijn vervolgens over de grens gaan kijken en kwamen in Polen terecht. Daar konden we voor een vrij lage prijs goede kleding kopen. Zo ontstond het idee om die kleding te gaan importeren. Dat deden we met vier jongens, maar al snel bleek dat 'vier kapiteins op een schip' niet echt werkte. Er zijn er twee uitgestapt en met zijn tweeën hebben we het vervolgens een jaar of zes gedaan. Maar kleding is een lastige branche. Op een gegeven moment had ik het een beetje gehad. Ik had al plannen om het anders te gaan doen en heb mij uit laten kopen en ben voor mijzelf begonnen met Eleven Zeros."

De naam kwam uit het brein van Kuijt, zonder ook maar enige betekenis te hebben. ,,Ik zocht naar een naam die lekker klinkt, maar niet gelinkt is aan een merk of een bedrijf. Ik ben toch ook weer met kleding begonnen en vrij snel daarna, kwam iemand met de Rolf Prima-wielen op de proppen en vanaf de start in 2015 heb ik die in het assortiment opgenomen en die zitten er nog in. Ik lever aan een bepaald soort dealers die ook echt liefhebber zijn. Die de wielen echt mooi vinden en die verkopen uit een soort voorliefde voor het product."

 

BIKE PARK Maar Kuijts voorliefde voor de mountainbike-sport leverde nog meer ideeën op. Zelf was hij een meer dan verdienstelijke rijder, wat hem mooie podiumplaatsen en een indrukwekkende erelijst opleverde. ,,Ik deed vooral de langere afstanden en stond onder andere meervoudig in de top 10 bij Nationale en Internationale MTB-marathons, was derde overall bij de Holland MTB Cup en was deelnemer op verschillende Nationale, Europese en Wereldkampioenschappen. En met die achtergrond en mijn kennis van de sport ben ik ook clinics gaan doen, die te gaan verspreiden. Dat onder de naam ZeroSkills. Ik begon met pure basis-clinics, maar al snel heb ik die uitgebreid met clinics over fietsonderhoud. Dus sleutelen aan de fiets, zodat mensen zelf, onderweg of op vakantie eenvoudige handelingen kunnen verrichten, zodat ze verder kunnen fietsen en weer veilig thuis kunnen komen. En ik geef ook clinics in het Wild Dukes Bikepark in Wageningen om startende mountainbikers te ondersteunen bij het fietsen in een bikepark."

 

ROUTE BOUWEN Bij het ontstaan van het Bikepark was Kuijt ook nauw betrokken. ,,Samen met Patrick Janssen en Ton de Haan, de initiatiefnemers, die ik al kende vanuit de sport, ben ik daar als vrijwilliger terecht gekomen. Het idee vond ik leuk. Het is weer een heel andere tak van het mountainbiken, van sport beleven. Een beetje pionieren in het bouwen. En van daaruit heb ik ook het route bouwen leren kennen en ben ik dat vervolgens gaan uitvoeren. Patrick neemt opdrachten aan om allerlei routes in Nederland te bouwen. Daarbij zocht hij hulp en omdat het ook al klikte op het bikepark zijn we samen gaan werken.''

 

,,Op dit moment zijn we met een aantal leuke projecten bezig om mountainbikeroutes en bikeparken neer te zetten. Daarbij moet je dan denken aan stichtingen of overheden die aangeven dat zij wat met mountainbike-routes willen doen. Bijvoorbeeld om recreatiestromen tussen wandelaars en mountainbikers te scheiden. Er komt dan een ontwerp, waarbij er wordt gekeken naar het landschap, naar ecologische zaken of dat er een beschermd habitat is. Dat wordt in kaart gebracht, dan wordt er een voorstel gedaan, dat wordt besproken met de opdrachtgever en als er dan een vergunning is afgegeven, wordt er op detailniveau bekeken hoe de route moet gaan lopen en door middel van vlaggetjes uitgezet. Dan komt er een snoeiploeg, dat zijn vrijwilligers, die voor de afwerking zorgen. Daar ben ik ook weer ingestapt; ik heb daarvoor de Stichting MTB Zuid Veluwe opgericht, om zodoende de routes die in dat gebied vallen aan te sturen qua vrijwilligerswerk."

 

Daarnaast had 'de duizendpoot' ook nog 'gewoon' werk. Het grootste deel van zijn loopbaan bracht hij als projectleider ICT door bij de AVRO-KRO-NCRV en later bij een leverancier in computergestuurd tekenen. ,,Maar daar ga ik weg, want de wielersportbond NTFU heeft mij per 1 juni een baan aangeboden als belangenbehartiger voor MTB'ers. Dan ben ik dus honderd procent met mijn hobby bezig en is de cirkel nu rond."

 

Bron: Hoog en Laag.nl | Dick Martens