MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Volgend voorjaar nieuwe MTB route Winterswijk

  • woensdag 17 juni 2020

Mountainbikers uit de Achterhoek en omstreken kunnen volgend voorjaar fietsen over een nieuwe MTB route rondom Winterswijk. Het gaat om een nieuw te realiseren route van zo’n 40 kilometer “De aanleg van de nieuwe MTB route Winterswijk start al dit najaar, en met voldoende hulp van vrijwilligers verwachten we volgend voorjaar klaar te zijn”, zo laat de werkgroep MTB-route Winterswijk weten. In de nieuwe route van ca 40 kilometer zitten veel stukken zogeheten “singletracks” die moeten worden aangelegd. Hiermee wordt de route een stuk technischer en uitdagender. De oude MTB-route van Winterswijk blijft ook bestaan, maar wordt geclassificeerd als 'gravel-ride' omdat deze voornamelijk over brede zandwegen leidt.

Volgend voorjaar nieuwe MTB route Winterswijk

Regulerend effect
In 2017 is de werkgroep MTB-route Winterswijk gestart met deze uitdaging, mede ondersteund door de gemeente Winterswijk. Niet veel later sloot Achterhoek Toerisme aan bij dit initiatief, die al bezig waren met een Achterhoeks MTB-netwerk. "Naast het sportplezier is een belangrijke drijfveer voor de aanleg dat een nieuwe aantrekkelijke route een sterk regulerend effect heeft, zoals al op vele plekken in Nederland is bewezen. Als een route saai wordt gaan mensen om zich heen kijken naar 'leuke paadjes'. Soms dwars door bossen en dat wordt met een aantrekkelijke route nu juist voorkomen. De recreatiedruk van mountainbikers op de rest van het gebied zal dus sterk zal verminderen”. Teleurstellend voor de werkgroep was dan ook het afhaken van Natuurmonumenten, in 2017 nog een van de initiators vanwege dit regulerende effect. "Jammer", aldus de werkgroep. "De route zou met enkele kleine stukjes door gebieden van Natuurmonumenten een nog sterker regulerend effect kunnen bereiken”. De waardering is dan ook des te groter voor alle positief gestemde eigenaren, die het mogelijk hebben gemaakt om er toch een mooie en sportief aantrekkelijke MTB-route van te kunnen maken waar Winterswijk trots op kan zijn. Uiteraard staat de werkgroep open voor toekomstige verbeteringen, want die kansen liggen er zeker nog.

 

Bochtenwerk en mankracht
Voor de aanleg van de route is mankracht nodig, en de werkgroep doet dan ook een beroep op de vele mountainbikers en andere aanpakkers uit Winterswijk en omstreken om te komen helpen om onder toeziend oog van professioneel routebouwer Tracks&Trails de route te realiseren. De nieuwe route zal een stuk technischer zijn met veel nieuw 'singletrack' en bochtenwerk, stukken nieuw aan te leggen pad. Opgeven kan nu al met naam en telefoonnummer via mtbwinterswijk@grevers.net,, In september dit jaar zal dan een startbijeenkomst worden georganiseerd voor alle mountainbikers en aanpakkers, zodat we de plannen en werkzaamheden kunnen toelichten”. Met voldoende mankracht is de verwachting dat de Achterhoek dan al in het voorjaar 2021 een mooie nieuwe MTB route in Winterswijk rijker zal zijn.

 

Bron: Achterhoek Nieuws