MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

  • dinsdag 30 januari 2024
De nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt dit keer bij de ontwikkeling van vijf mountainbikeroutes door heel Nederland. Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland.

 

Dankzij de financiële steun van Bosch eBike Systems is de vierde ronde van het Trailfund groter dan anders. Na een lange middag discussiëren, besloot mountainbikekampioen Jeroen van Eck, die zich met Bosch eBike Systems en wielersportbond NTFU over de aanvragen buigt, maar liefst vijf goede initiatieven een duwtje in de rug te geven. “We willen daarmee de ongelooflijke hoeveelheid goed werk erkennen die vrijwilligers in het hele land aan de mountainbikeroutes uitvoeren.”

Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

📸 𝘧𝘰𝘵𝘰: Wielersportbond NTFU

 

Doel van het Trailfund is om mooiere en betere mountainbikeroutes in Nederland te krijgen. Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU, ziet dat terug in de aanvragen. “Trailcrews willen de routes veiliger maken – door delen van de route aan te pakken. Op andere plekken willen ze juist meer uitdaging voor de mountainbiker toevoegen, door de bouw van een north shore of kombocht.”

 

MTB-route Winterswijkse Berg – north shore kombocht

De vrijwilligers van FTC Wenters leggen in Winterswijk een kombocht van zo'n 25 meter aan. Voor mountainbikers niet alleen een toffe uitdaging, maar het wordt er ook veiliger door. Door regen slijt de route uit en ontstaan er geulen, die de kans op valpartijen weer vergroten. Dat willen ze voorkomen door de kombocht te bouwen.

 

MTB-route Bentwoud-Hildam – nieuwe route afgraven

In Alphen aan den Rijn komt een nieuwe familievriendelijke mountainbikeroute. Daar is een enthousiaste groep vrijwilligers van Stichting MTB Bentwoud-Hildamroute al zo’n zes jaar mee bezig, maar in 2024 kunnen ze dan écht aan de bak! Met het Trailfund kunnen de route afgraven en aanleggen. Die wordt drie kilometer lang.

 

MTB-route Urk – nieuw stuk route aanleggen en brug bouwen

De vrijwilligers van Stichting ’t Urkerbos maken zich hard voor de veiligheid op mountainbikeroute Urk. Vlak voor een technisch element delen mountainbikers en fietsers het pad en dat zorgt nog voor gevaarlijke situaties. Ze verleggen de route daarom 70 meter verderop, maken daar een nieuw segment van 220 meter lang en bouwen er ook nog eens een brug bij. 

 

MTB-route Zwolle – north shore vervangen

Ook in Zwolle houden mountainbikers droge voeten dankzij een north shore die een drassig stuk in de route overbrugt. Vrijwilligers hebben de north shore al meermaals opgeknapt, maar die is nu echt aan vervanging toe. Met het Trailfund kunnen ze de vlonder compleet vervangen, dubbel zo lang (bijna 35 meter) maken en extra uitdagend maken met twee uitdagende skinnies.

 

MTB-route Texel – bruggen bouwen en bebording vervangen

Texel is het enige Waddeneiland dat een mountainbikeroute heeft en is dus populair onder toeristen. Om die allemaal op het juiste pad te houden, gaan de vrijwilligers van Wielersport Texel de bewegwijzering van de routes vernieuwen, waarschuwingsborden plaatsen én maar liefst vijf bruggen op de route vervangen. 

 

Veertien routes verbeterd dankzij Trailfund

Het Trailfund geeft niet alleen trailcrews de kans hun routes te verbeteren, ook mountainbikers profiteren ervan. Inmiddels worden maar liefst veertien routes met hulp van het Trailfund verbeterd. In 2022 werden vijf routes aangepakt: in Netersel (Brabant), Marum (Groningen), Anloo (Drenthe), Assen (Drenthe) en Almere (Flevoland). In 2023 kwamen daar de routes in Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo bij en nu dus ook Winterswijk, Alphen aan den Rijn, Urk, Zwolle en Texel.

 

Trailfund 2024

Twee keer per jaar kunnen trailcrews het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen. De volgende ronde sluit 1 mei 2024. Interesse? Check www.ntfu.nl/trailfund.

 

📸 𝘧𝘰𝘵𝘰: © Wielersportbond NTFU