MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Verschillen tussen DEORE en SLX

  • woensdag 14 februari 2024

Een belangrijke vraag voor elke MTB-rijder is: moet je kiezen voor SLX of DEORE? Laten we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten van deze kenmerkende MTB-groepsets eens op een rij zetten. 

Verschillen tussen DEORE en SLX

Shifters zijn waarschijnlijk niet de eerste uitvinding op een fiets, maar ze behoren zeker tot de belangrijkste. De mogelijkheid om tijdens het rijden de overbrengingsverhouding tussen je crank en je achtertandwielen te veranderen, heeft ervoor gezorgd dat we meer kunnen genieten van onze fietsavonturen. We kunnen nu de kracht die we op de pedalen uitoefenen aanpassen om een heuvel te beklimmen of tegen de wind in te rijden. En in vele opzichten is de innovatie van de shifter nog maar net begonnen.

 

Een belangrijk aspect is het aantal tandwielen op de cassette. Dat praten we over de tandwielen die in oplopende grootte zijn bevestigd aan het achterwiel. Hoe meer tandwielen, hoe kleiner de sprongen tussen de vertandingen, en dat betekent dat de ketting soepeler over de cassette beweegt tijdens het schakelen. Op dit moment zijn twaalf tandwielen de norm, en die hebben we een paar jaar geleden voor het eerst gepresenteerd op onze high-end XTR-schakelgroep. Tegenwoordig is deze moderne technologie ook verkrijgbaar op de gunstiger geprijsde SHIMANO DEORE en SHIMANO SLX mountainbike-groepsets.

 

SHIMANO DEORE en SHIMANO SLX in een notendop
 
De belangrijkste verschillen tussen DEORE en SLX

De naam DEORE symboliseert de harmonie tussen fietsen en de natuur, en het woord is afgeleid van het Japanse woord voor hert. De SHIMANO DEORE groepset was onze eerste groepset voor de mountainbike-markt. Het was ook de eerste groepset voor veel MTB-rijders en tot aan vandaag is het nog steeds een van hun favoriete groepen. 

 

SHIMANO SLX is een groepset voor ambitieuzere rijders in een segment waar de prijs-kwaliteit een belangrijke aankoopfactor is. Door het gebruik van lichtere materialen bij onderdelen zoals de cassette en de HOLLOWTECH cranks, weegt SHIMANO SLX iets minder dan DEORE. Bovendien heeft de 1x12 SLX groepset de optie voor een 34T kettingblad, naast de 30- en 32-tands versies die ook beschikbaar zijn bij SHIMANO DEORE.

 

Ten slotte is SLX ook onze meest gunstig geprijsde uitvoering van een 2x12 mountainbike-schakelgroep met een dubbel kettingblad. SHIMANO DEORE is ook verkrijgbaar met een dubbel kettingblad, maar dan alleen in combinatie met een 10- of 11-speed cassette. Nog een opmerkelijk feitje over SLX: je kunt dezelfde crankarm gebruiken met één of twee kettingbladen.

 

 
Gemeenschappelijke kenmerken van DEORE en SLX

SHIMANO DEORE en SHIMANO SLX hebben veel technologieën gemeen en die zijn deels afgeleid van hun grotere broers SHIMANO XTR en SHIMANO DEORE XT.

 

Zowel SHIMANO SLX als SHIMANO DEORE zijn verkrijgbaar met een of twee kettingbladen. Beide hebben een lange levensduur en bieden het hoogste veiligheidsniveau, zoals bijvoorbeeld krachtige schijfremmen met vier remzuigers.

 

De cockpit heeft twee schakelhendels met het SHIMANO 2-WAY RELEASE systeem, waardoor je zowel met je duim als met je wijsvinger kunt schakelen. Dankzij de RAPIDFIRE PLUS-technologie kun je tot drie versnellingen tegelijk schakelen. De DEORE two-way shifters zijn echter voorzien van RAPIDFIRE MONO-technologie waardoor je eenvoudig met slechts één hendel kunt op- en terugschakelen.

 

Aan de achterzijde van de fiets stabiliseert de achterderailleur de ketting met behulp van de SHADOW RD+ technologie die voorkomt dat de ketting tegen de achtervork slaat of van het kettingblad valt.

 

Hierdoor loopt de ketting betrouwbaarder en stiller over de tandwielen. Het SHIMANO HYPERGLIDE+ systeem dat zowel op SHIMANO DEORE als SHIMANO SLX te vinden is, zorgt voor een snel en soepel schakelgedrag, zelfs op extreem ruwe ondergrond.

 

Als je de voorkeur geeft aan twee kettingbladen aan de voorzijde voor meer versnellingen en kleinere sprongen tussen de versnellingen, kun je kiezen voor kleinere achtertandwielen. Klimfanaten hebben misschien voorkeur voor een SHIMANO DEORE 10-speed cassette of een SHIMANO SLX met twee kettingbladen die een iets lichtere versnelling biedt in vergelijking met een enkelvoudig kettingblad, waardoor je iets makkelijker bergop kunt rijden. De SHIMANO DEORE 11-speed heeft echter een nog iets lichtere versnelling dankzij het grote 51T achtertandwiel op de versie met één kettingblad.

 

 

Neerwaarts compatibel

Omdat deze groepsets zoveel gemeenschappelijke kenmerken hebben, zijn ze ook achterwaarts compatibel. Dat betekent dat de 12-speed componenten van SHIMANO DEORE ook uitstekend passen bij SHIMANO SLX-componenten. Alleen het SHIMANO SLX 34T kettingblad is speciaal ontworpen voor gebruik in combinatie met een SHIMANO SLX-derailleur.

 

Overzicht van onze MTB-groepsets

 

Afbeeldingen en artikel: Shimano Stories