MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Ventiel revolutie: Met de nieuwe Schwalbe CLIK VALVE wordt oppompen kinderspel

  • woensdag 3 juli 2024

Nieuw SCV (Schwalbe Clik Valve) ventiel: de nieuwe industriestandaard

 

Er zijn in de afgelopen jaren veel nieuwe pompkoppen geintroduceerd, maar aan het oplossen van de kern van het probleem heeft al meer dan honderd jaar niemand zich gewaagd: Schwalbe presenteert nu met de Schwalbe CLIK VALVE (SCV) een revolutie voor fietsventielen.

Ventiel revolutie: Met de nieuwe Schwalbe CLIK VALVE wordt oppompen kinderspel

 

In tegenstelling tot Presta, Dunlop of Schrader ventielen, wordt het oppompen van fietsbanden dankzij een intuïtief kliksysteem eindelijk kinderspel in de ware zin van het woord: toen John Quintana het systeem uitvond, wilde hij dat zijn kinderen zelf hun fietsbanden konden oppompen. Hij ergerde zich aan het feit dat het gewoonweg te ingewikkeld voor ze was met de „oude“ ventielen (zowel technisch als vanwege de ruimte op de kinderfiets).

 

Quintana probeerde prototypes van het kliksysteem uit met zijn kinderen, die enthousiaste testers werden. De nieuwe Schwalbe CLIK VALVE moet op middellange termijn de nieuwe industriestandaard worden. De bijbehorende pompkop kan met weinig kracht op het ventiel geklikt worden en na het oppompen heel eenvoudig weer verwijderd worden - eenvoudiger kan het niet. De hele bediening is met slechts twee vingers mogelijk. 

 

Er is geen risico meer op luchtverlies en tekenen van slijtage aan de pompkop behoren tot het verleden. Want de functie van de pompkop blijft constant (bij andere pompen gaat deze na verloop van tijd/gebruik achteruit). Voor tubeless gebruik biedt de Nieuw SCV (Schwalbe Clik Valve) ventiel: de nieuwe industriestandaard Schwalbe CLIK VALVE nog een groot bijkomend voordeel, want in vergelijking met het tot nu toe gebruikte SV-ventiel ligt de luchtdoorstroming 50% hoger.

 

Als eerste stap biedt Schwalbe ombouwsets aan voor alle bestaande ventielen en de meeste pompen. Het enige wat je hoeft te doen is het ventielinzetstuk (Sclaverand, Dunlop, tubeless ventiel) vervangen. Voor autoventielen is een adapter beschikbaar, deze wordt over het ventiel geschroefd en kan er ook weer worden afgeschroefd, zodat het nog steeds mogelijk is om de band bij benzinestations op te pompen. De adapter voor de pompkop kan worden geïntegreerd in de pompkop van de huidige pompen (door hem vast te klemmen of vast te schroeven), wat ook geldt voor handpompen. De CLIK VALVE kan ook worden opgepompt met normale SV-pompen - dankzij deze omgekeerde compatibiliteit sta je in geen enkele situatie met lege handen.

 

De ombouwset bevat de adapter voor de pompkop of de pompkop (afhankelijk van je keuze) en een nieuw ontworpen stofdop. Als toonaangevende fabrikant van fietsaccessoires zal SKS zijn eigen pomp al aanbieden op Eurobike.
Andere pompfabrikanten zullen volgen.

Schwalbe zal binnenkort zijn eerste binnenbanden met de nieuwe CLIK VALVE produceren.

 

Hoe werkt de ombouw precies?

Bij het ventiel:
SV+DV:

Eenvoudig het huidige ventielinzetstuk losschroeven (gereedschap voor SV wordt meegeleverd) en met de hand de Schwalbe CLIK VALVE indraaien en het ventiel is klaar.

AV:
De adapter voor de Schwalbe CLIK VALVE kan eenvoudig op het autoventiel geschroefd worden.

Op de pomp:
Gewoon de adapter in de AV pompkop integreren (klemmen of inschroeven). De pomp is klaar om te „KLIKKEN“.