MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Unieke MTBroute op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

  • zondag 16 juli 2023

BEESD - Op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd komt een permanente mountainbikeroute. Woensdag bekrachtigden Heerlijkheid Mariënwaerdt en de gemeente West Betuwe de samenwerking. Het wordt een unieke vaste route, in zijn geheel aangelegd op het landgoed. De route is volledig in balans met de bestaande natuur en de aanwezige dieren en het is de eerste in het rivierengebied.

 

Combinatie natuur en cultuurhistorische bezienswaardigheden
Veel inwoners van West Betuwe trekken er regelmatig op uit met hun mountainbike. De gemeente juicht sport en beweging enorm toe. Volgens wethouder Rutger van Stappershoef is een speciaal aangelegde mountainbikeroute een betekenisvolle aanvulling op het bestaande sport- en beweegaanbod in de gemeente. “We investeren veel in routestructuren. We hebben klompenpaden, wandel- en fietsroutes, peddelroutes en veel meer. Als het lukt, combineren we die met natuur en cultuurhistorische bezienswaardigheden die passen bij ons gebied. Dat geldt ook voor deze mountainbikeroute", aldus Van Stappershoef.

Unieke MTBroute op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

De wethouder vervolgt: “We hebben oog voor het prachtige, afwisselende landschap en de aanwezige dieren en planten. Daar houden we met deze route uitstekend rekening mee. De combinatie van onder andere het fruitlandschap, diverse bosschages en de omgeving van de karakteristieke rivier de Linge, maken deze nieuwe vaste route echt uniek.”

 

Respect voor natuur
Mountainbikers kunnen naast de sportieve inspanning ook volop genieten van de aanwezige natuur. “Zonder natuur en landschap te verstoren”, vult Bernard baron Van Verschuer, van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt aan. “Dat is een belangrijk uitgangspunt. Gelukkig hebben wij een uitgestrekt gebied waarin we naast vele wandelaars nu ook mountainbikers welkom heten. We kunnen hen de combinatie bieden van bijna 20 km fietsplezier én natuurbeleving. Op basis van grondig onderzoek en extra flora en fauna-toetsen hebben we de routes ingetekend. Die gaan we nu nog verder uitwerken en inpassen.”

 

Route
De route start en finisht bij restaurant De Stapelbakker nabij A2-afslag Beesd en bestaat uit een zuid- en noord variant. Beide varianten sluiten naadloos op elkaar aan. Zo ontstaat een route van bijna 20 km. In het ontwerp zijn fiets- en wandelroutes van elkaar gescheiden, zodat alle typen bezoekers veilig kunnen sporten en bewegen en het landgoed kunnen bezichtigen.

 

Unieke route
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt wordt een van de weinige plekken in Nederland waar je door een rivierkleilandschap mountainbiket. De route leidt je langs populierenbossen, broekbossen, landgoedbossen, agrarische gronden, dijken, eendenkooien, sloten en kanalen. Dat maakt de route buitengewoon, zeker voor het rivierengebied.

Het streven is om de mountainbikeroute dit jaar nog te openen.
Bron: SRC