MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Uitgelicht: ATB-track Bakelsbos Helmond

  • vrijdag 8 april 2022

Al enige tijd liepen wij van Touclub '81 met de wens rond een ATB-track aan te mogen leggen in het Bakelsbos in Helmond. Begin 2013 werd onze droom werkelijkheid. Brabant Water, eigenaar van het Waterwingebied Bakelsbos kreeg steeds meer klachten van bewoners uit de omliggende wijken met betrekking tot overlast van hardrijdende en schreeuwende wielrenners op 'hun' wandelpaden in het bos. Of wij belangstelling hadden een ATB-track aan te leggen in het bos zodat wandelaars en fietsers afzonderlijk konden recreëren. Natuurlijk hadden wij belangstelling!

Uitgelicht: ATB-track Bakelsbos Helmond

Convenant

Wij stelden een groep van zo'n achttal gepensioneerden samen, de Bosgroep, en Brabant Water regelde de toestemming voor de aanleg met de gemeente Helmond. Met Brabant Water werd een convenant opgesteld. Dat hield in:  wij zouden zorgen voor aanleg en onderhoud en Brabant Water ondersteunt met alles wat aan gereedschap noodzakelijk is.

 

Banaan

Allereerst werd gezocht naar het deel van het bos waar de track kon komen. Er moest wel rekening worden gehouden met de bebouwing en de hondenuitlaatgebieden van de wijk Rijpelberg. Door Brabant Water werd een gebied aangegeven in de vorm van een grote banaan om de Noord en Noordoost kant van de wijk Rijpelberg.

 

 

Met twee man werd begonnen met een goede verkenning van het gebied. Waar moet de track komen? Hoe ziet het bos eruit?  Gebieden met iets mindere begroeiing had onze voorkeur, want bomen moesten blijven staan. Waar liggen de heuveltjes en hoe kunnen we die het beste benutten? De globale route werd uitgezet.

 

Klepelfrees

Vervolgens trokken we het bos in om een begin te maken. We hadden al heel snel door dat met  schop en hark in de hand geen voortgang geboekt zou worden. Besloten werd een smalle tractor met machinist in te huren met een klepelfrees als gereedschap. Door de Bosgroep werd het hout aan de kant gelegd, wat ook best wat zweetdruppeltjes kostte, en de klepelfrees trok daarna een pad van één meter breed en 10 centimeter diep. De bovenlaag werd door diezelfde frees naar één zijde weggeworpen. Naar onze mening een prima oplossing. Onmiddellijk daarachter gingen we dan met tweeën aan de slag om de track berijdbaar te maken. De tractor kon ongeveer tweehonderd meter per uur aan. Zo zijn we een tijdlang bezig geweest totdat de route van ongeveer tien kilometergereed voor het eerste gebruik was. De gemeente Helmond stak een handje toe bij het plaatsen van de bewegwijzering.

Hele groepen Atb’ers hadden inmiddels de route al ontdekt en dat  hielp ons. Op die manier werd de route enigszins 'aan' gereden en konden we onze singletrack met trots officieel in oktober 2013 openen tijdens onze jaarlijkse 'Helmtocht'.

 

 

In deze rubriek geven wij Trail Crews / Verenigingen de mogelijkheid de werkzaamheden die door de vrijwilligers worden gedaan extra onder de aandacht te brengen. Binnenkort start de stemming voor de MTB Trail Awards 2022. Wie weet levert jullie verhaal extra stemmen op van mountainbikers die jullie track rijden.

Ook jouw route / vereniging in de spotlight? Stuur jullie verhaal en foto’s naar: support@mtbroutes.nl

 

 

TOP 10

Binnen de Bosgroep spraken we af dat wanneer we zelf elke week meerdere malen met de ATB op pad gingen de maandagochtend zouden gebruiken om de route te onderhouden. Zo kwamen de afwateringen tot stand, werden gevaarlijke boomwortels verwijderd en werden bochten verbeterd. Ook ontvingen we van een ATB liefhebber een professionele bladblazer die ons werk erg verlichtte.

 

Waardering voor de aanleg van de route was er ook. Nadat we de route hadden aangemeld bij MTBroutes.nl werden vele positieve beoordelingen over de route geplaatst waardoor we geruime tijd in de Top 10 stonden. Enthousiast waren en zijn de gebruikers zoals uit deze beoordeling blijkt: "Leuke draaien-en-keren route, alles singletrack, op heel kleine oppervlakte (valt misschien in zomer minder op als alles groen is?). De beperkte hoogteverschillen zijn maximaal benut en tracks zijn heel goed onderhouden en uitgepijld; chapeau! Jammer dat de route zo kort is…., maar dan rijd je ‘m toch gewoon twee of drie keer!."

Maar ook de aspergeteler die in het seizoen even langskomt om de bosgroep te voorzien van enkele kilo’s verse asperges is een leuke verrassing. Of de kok van een bekende wielerploeg die ons uitnodigde voor een dinertje bij hem thuis en niet te vergeten de diverse dames die regelmatig met koffie en zelfgemaakte cake ons verrassen.

 

De singletrack Bakelsbos is iedere dag weer een genot voor fietsers en... bouwers!

 

Maarten van Raak, Secretaris Tourclub '81 Helmond

 

Meer info over MTBroute Helmond (ATB-track Bakelsbos Helmond)
Website Tourclub '81 Helmond