MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Stichting MTB Bentwoud is een feit!

  • zondag 26 juni 2022

Met veel enthousiasme is de oprichting van de stichting MTB Bentwoud – Hildamroute gestart als burgerinitiatief vanuit Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Boskoop en Waddinxveen. Het doel van de stichting is het realiseren van een speelse, veilige en familie georiënteerde mountainbikeroute aan de westzijde van het recreatiegebied het Bentwoud.  

 

Sinds 2020 voeren wij als stichting overleg met een brede groep van belanghebbenden, overheden en Staatsbosbeheer over de mogelijkheid om een familievriendelijke mountainbikeroute te realiseren in het Bentwoud, zoals in de oorspronkelijke visiedocumenten bij de aanleg van het recreatiegebied voorzien was.

Stichting MTB Bentwoud is een feit!

Na 2 jaar hebben wij geprobeerd om alle geluiden zo goed mogelijk mee te nemen in onze aanpak. Het concept zoals het nu op tafel ligt is het beste te vergelijken met een avonturenspeeltuin op twee wielen. Nadat we zeker wisten dat alle bezwaren goed ondervangen en alle belangengroepen gehoord waren, is het concept ter beoordeling aan allen voorgelegd. Er is breed vertrouwen uitgesproken in het plan, de aanpak en de beoogde locatie. Dit was voor ons voldoende aanleiding om naar de volgende fase te gaan en onze stichting te organiseren en te formaliseren.

 

De beoogde locatie heeft tot nog toe geen recreatieve functie, kent een zeer lage natuurwaarde, wordt vanaf de N209 veelvuldig getroffen door zwerfvuil en is door het onbruik toenemend een trekpleister voor ongewenst gedrag. Het invulling geven van deze locatie lost deze problemen grotendeels op en verlaagt de gebruiksdruk van mountainbikers op de rest van het Bentwoud.  

 

In tegenstelling tot de routes in Zoetermeer en Bergschenhoek richt de Hildamroute zich niet op de sportieve prestatie maar staat gezond recreëren in de buitenlucht, ontwikkelen en vooral veel plezier voor iedere gebruiker centraal: Van 8-jarige die de eerste keer op de fiets zit, via de enthousiaste mountainbiker die techniek boven snelheid plaatst tot aan de startende sporter die graag het overgewicht wil terugbrengen. De Hildamroute is er voor iedereen en Trail Respect, het netjes omgaan met de route en medegebruikers moet het genot van alle gebruikers garanderen.  

De beoogde Hildamroute ligt centraal tussen Zoetermeer-Oosterheem, Benthuizen, Zoeterwoude, Boskoop en Waddinxveen en voegt veel recreatiewaarde toe aan het Bentwoud voor zowel kinderen, jongeren en volwassenen. 

 

Om een route te realiseren is er veel geld nodig en de komende periode staat sponsorwerving centraal. We zullen bij overheden aankloppen voor subsidies, bij aannemers voor materiele- en/of financiële giften en verwachten dat veel gebruikers ons initiatief ook financieel willen ondersteunen. Daarvoor hebben wij sinds vandaag de gofundme campagne gepuliceerd. 

Zoals aangegeven zijn we dankbaar voor alle hulp, voor- en tegengeluiden en ondersteuning die we de afgelopen 2 jaar hebben gekregen. Nu begint het echter pas en we hopen dat we ook in de komende periode bij u mogen aankloppen voor een bijdrage aan de realisatie en het borgen van toekomstig onderhoud van de Hildamroute in het Bentwoud. 
Bron: MTB Bentwoud