MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Rick XC Pro – De band voor XC races waar iedere (tiende van een) seconde telt

  • donderdag 4 juli 2024

De nieuwe XC band zet een nieuwe standaard op technische tracks

 

Met de Rick XC Pro presenteert Schwalbe op de Eurobike in Frankfurt een band die grip en lage rolweerstand combineert op een compleet nieuw level. Hij voldoet exact aan de eisen van ‘s werelds snelste crosscountryrijders. Met dank aan een innovatie – een versterkte overgang tussen het midden van de band en de schouder in de vorm van een lichtelijk verhoogd loopvlak – voldoet het ook aan de tweede belangrijkste eis van de pro’s: een zeer goede bescherming tegen SnakeBite.

Rick XC Pro – De band voor XC races waar iedere (tiende van een) seconde telt

De Rick XC Pro in 2.4” heeft meer rubber in het loopvlak ter hoogte van velgranden met een binnenvelgbreedte van 30mm. Daarnaast is de 2.25 geoptimaliseerd voor velgen met een binnenvelgbreedte van 25mm. Funfact: een ‘tire insert’ voor de XC sector – die moet zorgen voor SnakeBite protectie van hetzelfde niveau – is zwaarder.

 

Robert Mennen, zelf een voormalig Cape Epic winnaar en huidig MTB Product Manager bij Schwalbe: “De Rick XC Pro is een band die uitstekend presteert op de meeste routes en onder de meeste omstandigheden. Hij zet een nieuwe benchmark in het crosscountry racen van vandaag met veel meer technische parcoursen, hogere krachtintensiteit en bredere velgen. We zijn enorm verheugd dat de band Loana Lecomte (Canyon CLLCTV) en Simon Andreassen (Cannondale Factory Racing) al aan World Cup overwinningen heeft geholpen.”

 

De drijvende kracht achter de ontwikkeling van de Rick XC Pro was winnaar van Olympisch Zilver Mathias Flückiger – een ware knutselaar. Flückiger is iemand die altijd bezig is met zijn materiaal en op zoek is naar verbeteringen. De ontwikkeling van de Rick XC Pro begon reeds na de wereldkampioenschappen van 2019. Gedurende deze periode ontving Schwalbe herhaaldelijk gedetailleerde feedback van haar verschillende World Cup teams. Zij maakten gebruik van prototypes tijdens de World Cup en deze werden constant doorontwikkeld. Het resultaat is een band met een nog lagere rolweerstand dan de Schwalbe Racing Ralph. Om dit te bereiken werd het design van het loopvlak geoptimaliseerd het resultaat is een mix van de Racing Ralph en de Thunder Burt. De hoogte van het profiel ligt exact tussen deze twee banden. Met dank aan de uitgesproken noppen aan de zijkant heeft de Rick XC Pro zelfs meer grip in de bochten en heeft hij meer tractie dan de Thunder Burt. Waar de rijders op het hoogste niveau vaak kozen voor een Racing Ralph als voorband en een Thunder Burt achter, kan in veel gevallen nu gereden worden met een Rick XC Pro aan zowel de voor- als achterkant.