MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Op zoek naar een sportbril op sterkte...

  • vrijdag 31 mei 2024

advertorial

Sportbrillen zijn te koop in allerlei verschillende soorten, maten en prijsklassen. Ben je op zoek naar een sportbril op sterkte... dan wordt de zoektocht een stuk lastiger. Vaak wordt een sportbril bij een reguliere opticien verkocht als bijproduct en hebben zij weinig of geen advies over sport-specifieke eigenschappen van zo'n bril. Ook is de keuze in modellen bij de reguliere opticien vaak zeer beperkt.

Op zoek naar een sportbril op sterkte...

Op onze zoektocht naar een nieuwe sportbril op sterkte kwamen we terecht bij het bedrijf in Leiden. In hun winkel, met een vloeroppervlakte van 150m2, hebben zij een assortiment van zo'n 600 brillen, waaronder 550 sportbrillen. Leiden is voor ons niet echt in de buurt. Wat dan heel fijn is, is dat ook online hun brillen verkoopt, met zelfs de mogelijkheid van een thuispasservice.

 

Categorie

Wij hebben contact gezocht met . Al tijdens ons eerste gesprek viel ons hun sportspecifieke kennis op.
heeft zich gespecialiseerd in 3 typen brillen: Sportbrillen, Veiligheidsbrillen en Motorbrillen.

Binnen de categorie sportbrillen vind je subcategorieën als balsportbrillen, buitensportbrillen, watersportbrillen en wintersportbrillen. Rinse, mede-eigenaar, van  legt ons uit dat elke sport zijn eigen specifieke kijkrichting heeft, maar dat ook de veiligheid met betrekking tot het type gebruikte glazen een belangrijk rol speelt.

 

 

Wil je een sportbril op sterkte dan zijn er 3 mogelijkheden om uit te kiezen:

  • sportbril met clip,
  • sportbril volledig op sterkte,
  • sportbril met sterkte in het vizier.

 

Mijn huidige sportbril is er één met een clip. Voordeel van deze bril is dat je glazen volledig naar wens kunt samenstellen. Veel sporters vinden een dergelijke bril niet de meest esthetische keuze, maar dat blijft natuurlijk persoonlijk. Bij de optie, een sportbril met sterkte in het vizier, zijn de kleur van het vizier en de lens identiek. En worden de glazen in het vizier geplaatst. De sterkte van de glazen zijn hier mogelijk van +2 tot -4.

 

Wij kiezen nu voor een sportbril volledig op sterkte. Voordeel van deze bril is dat je de glazen volledig naar wens kunt samenstellen. Ook varifocale glazen is geen probleem. De glazen in deze sportbrillen zijn gemaakt van polycarbonaat. Polycarbonaat lenzen zijn onbreekbaar en een veilige keuze. Dit materiaal wordt standaard gebruikt voor de sportbrillen van Specialpex. Ook een krasbestendige laag en ontspiegeling is standaard, hierdoor ben je verzekerd van een duurzame en krasbestendige bril.

 

Bestelproces

Als je eenmaal een model hebt gekozen begint het daadwerkelijke bestel proces. Het bestelproces is zeer duidelijk en overzichtelijk. Binnen dit bestelproces worden de volgende keuzes gemaakt en/of opties aangeboden:

  • Type bril
  • Kleur glas
  • Kleur tint 
  • Spiegelcoating
  • Anti-condens

Bij elke optie is de eventuele meerprijs duidelijk zichtbaar.

 

Als laatste kom je bij de optie om de brilsterkte door te geven. Deze kun je handmatig invoeren, maar je kunt hier ook de gegevens van je eigen opticien uploaden. De specialisten bij , allemaal gediplomeerde opticiens en optometristen, zullen deze gegevens gebruiken voor het maken van je sportbril en eventueel aanpassen op sportspecifieke eigenschappen.

 

Nieuw voor ons was bijvoorbeeld dat de additie, zeg maar de leessterkte en positie van de bril, wordt aangepast. Je kijkt immers anders door een bril op je fiets dan door je "normale bril". Een eyeopener... hier hadden wij nooit over nagedacht. In dit deel van het bestel proces wordt ook gevraagd naar de pupil afstand. Deze kun je eenvoudig met behulp van een app op je telefoon opmeten. Mocht je er niet uitkomen dan neemt de Special Eyewear Specialist na het plaatsen van de bestelling contact met je op.
Met een druk op de knop is nu het plaatsen van de bestelling voltooid. Binnen 2-3 weken zal de bril worden afgeleverd.

 

 

Onze keuze

Wij hebben gekozen voor een bril van het merk EVIL EYE. Evil Eye is een Oostenrijks bedrijf dat is gespecialiseerd in sportbrillen. Het model is uitermate geschikt voor mountainbikers. We hebben gekozen voor fotochromatische (meekleurende) glazen. Dit omdat je deze bril bij elke weersomstandigheid kunt dragen. Wat we hier erg fijn aan vinden is dat wanneer je op een zomerse dag een wat meer donker stuk bos in rijdt de kleur van de glazen automatisch aanpast. Wij hebben dat als heel prettig ervaren. Volgens Rinse van is deze techniek ook alweer sterk verbeterd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Bij de kleur tint van het glas hebben we op advies gekozen voor de optie grijs. Dit omdat met deze kleur contrasten in het bos beter zichtbaar zijn. Als extra optie hebben we een anti-condens laag laten aanbrengen. Met name als je even stilstaat na inspanning helpt dit enorm om de bril niet te laten beslaan.
Wij zijn super benieuwd naar de brillen. In een volgend artikel vertellen we jullie meer over de gekozen modellen en onze eerste ervaringen met de brillen.