MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Ondersteuning voor MTB-onderhoudsgroepen

  • zaterdag 29 februari 2020

Wielersportbond NTFU zet zich in om het onderhoud aan MTB-routes verder te professionaliseren. Dat doet de bond met nieuwe diensten en producten speciaal voor groepen die de MTB-routes in Nederland aanleggen en onderhouden. Deze onderhoudsgroepen kunnen bij de NTFU terecht voor o.a. een modelcontact en onderhoudsrichtlijn. Ook zijn de groepen, bestaande uit vrijwilligers, via de NTFU verzekerd tegen aansprakelijkheid en ongevallen.

 

Ondersteuning voor MTB-onderhoudsgroepen

 

Mountainbiken is populair. De sport telt volgens de wielersportbond 331.000 beoefenaars. De aanleg van nieuwe MTB-routes is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Inmiddels telt Nederland ruim 200 MTB-routes en deze paden hebben regelmatig onderhoud nodig. Dat onderhoud wordt steeds vaker door vrijwilligers van mountainbikeclubs en -stichtingen gedaan. “Deze vrijwilligers zijn onmisbaar om kwalitatief goede, uitdagende en duurzame routes te garanderen”, stelt Eric Kuijt van de NTFU. Ruim 2.750 vrijwilligers besteden zo’n 105.000 uur per jaar aan onderhoud, blijkt uit onderzoek van de wielersportbond. Dat betekent niet dat zaken rondom het onderhoud altijd goed geregeld zijn. “Onderhoudsgroepen benaderden ons steeds vaker met vragen over contracten, verzekeringen en onderhoudsrichtlijnen”, aldus Kuijt.

 

Duidelijke afspraken over aansprakelijkheid

Omdat MTB-routes over het gebied van een terreineigenaar loopt, is het belangrijk dat de onderhoudsgroep en de terreineigenaar duidelijke afspraken maken over het onderhoud. Om de vrijwilligers hierbij te helpen, stelt de NTFU een modelcontract beschikbaar. Ook sluit de NTFU een verzekering af die de aansprakelijkheid dekt en het vrijwilligerswerk op MTB-routes van aangesloten verenigingen en stichtingen verzekert. Daarnaast is gewerkt aan een algehele onderhoudsrichtlijn. Die schrijft voor hoe inspecties en onderhoud gedaan moeten worden.

 

 

Samen aan de slag

Stichting MTB & More is de eerste onderhoudsgroep die samen met een terreineigenaar een overeenkomst aangaat op basis van het NTFU-modelcontract. Samen met Afvalzorg Almere gebruiken ze het contract voor de voormalige stortplaats Braambergen. Erik Kuiper van Afvalzorg Almere erkent het belang van goed onderhoud en is blij met de hulp van mountainbikers: “De voormalige stortlocatie is al meer dan 10 jaar in ruste. Samen met de gemeente Almere en Staatsbosbeheer werkt Afvalzorg aan een mooie en veilige bestemming van de locatie. Wij zijn ontzettend blij met het initiatief van MTB & More om de recreatieve bestemming middels een parcours vorm te geven en in de toekomst ook het beheer uit te voeren. Daarom is het mooi dat de MTB’ers zelf de handen uit de mouwen willen steken om de MTB-route aan te leggen en te onderhouden.”

 

Zekerheid dankzij contract

Klaas Huttenga van MTB & More, de stichting die het onderhoud van het routenetwerk rond Almere op zich neemt, is blij met de afspraken. “We hebben ons onlangs aangesloten bij de NTFU. Het modelcontract dat de NTFU heeft ontwikkeld, helpt ons direct. Voor onze stichting is het van groot belang dat nu ook de aansprakelijkheid goed is vastgelegd. Het geeft onze vrijwilligers zekerheid waardoor we verder kunnen met het onderhoud.”