MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

NTFU, terreineigenaren en routebureaus starten verkenning naar landelijk vignet voor MTB-routes

  • woensdag 11 juni 2025

De betaalbaarheid van steeds meer mountainbikeroutes staat onder druk. De routes bedruipen zichzelf veelal met een eigen vignet of lokale gelden. Vertegenwoordigers van mountainbikers, terreinbeheerders, particuliere grondeigenaren en lokale overheden gaan daarom samen de mogelijkheden voor een landelijk mountainbikevignet verkennen.

NTFU, terreineigenaren en routebureaus starten verkenning naar landelijk vignet voor MTB-routes

📸 © NTFU

Nederland telt een half miljoen mountainbikers en ruim 280 officiële mountainbikeroutes. De manier waarop de kosten voor aanleg en onderhoud van deze routes worden betaald, verschilt per gebied. In sommige gebieden moeten mountainbikers verplicht een vignet aanschaffen, op andere locaties is dat vrijwillig. Op andere routes is er geen vignet, maar springen commerciële partijen bij of verstrekken gemeenten en provincies geld.

 

Dit baart steeds meer organisaties en mountainbikers zorgen. De lappendeken aan vignetten, donaties, subsidies en sponsoring zet de toekomst van mountainbikeroutes onder druk.

 

Samenwerking belangrijke eerste stap

Wielersportbond NTFU neemt daarom het initiatief om tot een landelijk mountainbikevignet te komen. De bond brengt betrokken partijen bij elkaar om te bekijken wat mogelijk is.

 

Zo willen NTFU, NOC*NSF, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Achterhoek Toerisme, Routenetwerken Twente, Routebureau Veluwe, Recreatie Noord-Holland, Federatie Particulier Grondbezit en Coöperatie Centroïde laten onderzoeken of een landelijk MTB-vignet haalbaar is. Zij doen mee aan een gezamenlijke verkenning naar de mogelijkheden. In een convenant dat de genoemde organisaties ondertekenen, leggen ze vast hoe dat eruit moet gaan zien.
 

Structureel geld voor mountainbikers en natuur

Uitgangspunt tijdens het hele proces is dat een landelijk vignet onderdeel wordt van een grotere beweging waarin mountainbikesport en natuurbeheer hand in hand gaan. 

 

Zo moet er structureel voldoende geld komen om mountainbikeroutes aan te leggen en te onderhouden en moet het voor vrijwilligers die aan de routes werken makkelijker én beter worden dit uit te voeren. Voor mountainbikers moet het duidelijker en makkelijker worden een vignet aan te schaffen. De landelijke aanpak moet ook bijdragen aan projecten voor natuurbehoud en -versterking en dat recreatie gespreid wordt in gebieden waar dat nodig is.
 

Onafhankelijke verkenner

De organisaties stellen een onafhankelijk verkenner aan, die eerst alle voors en tegens in kaart gaat brengen. Deze verkenner moet inzichtelijk maken wat alle belangen, wensen en behoeften zijn van onder andere mountainbikers, terreinbeheerders, lokale overheden en particuliere grondeigenaren. Vervolgens brengt de verkenner dit bij elkaar in een gezamenlijke visie.

 

Verwachting is dat de verkenning in maart 2026 klaar is. Daarna volgt een definitieve beslissing of het plan voortgezet kan worden.

 

Bron NTFU