MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

NL Gravel Series wedstrijd naar Banholt

  • maandag 29 augustus 2022

Het Cycling weekend Banholt kent een primeur met de eerste KNWU Gravel wedstrijd in Limburg op zaterdag 10 september. In het weekend van 10 en 11 september staat het dorpje Banholt in het teken van het gravelwielrennen.

NL Gravel Series wedstrijd naar Banholt

Naast de officiële KNWU-wedstrijd, NL Gravel Series, staan ook 500 deelnemers aan de start van de Specialized Gravel Series Limburg toertocht over 65, 125 en 200km. Op zondag 11 september is het ruim baan voor 200 kinderen die hun rondjes over een uitdagend MTB-parcours rijden.

 

KNWU NL Gravel Series wedstrijd
Op zaterdag 10 september wordt in Banholt race drie - van de in totaal vier races – georganiseerd, in aanloop naar het NK Gravel later dit jaar. De gravelrace in Banholt is een primeur voor Limburg. Over een afgesloten parcours van 10,2 kilometer rijden de mannen en vrouwen hun rondjes. Scherprechter is de relatief onbekende Molenweg die de heren maar liefst 10 maal en de vrouwen 6 maal dienen te beklimmen.

 

NK 2023
Op hetzelfde parcours wordt in 2023 het Nederlands Kampioenschap verreden. Het parcours is loodzwaar en uniek in Nederland, zo legt medeorganisator Lars

Toma uit. “De ondergrond varieert enorm, de breedte van de paden ook en dan hebben we het nog niet gehad over de hoogtemeters. Ja, het wordt afzien voor de deelnemers én voor de toeschouwers en de kijkers op televisie genieten van de sport en het landschap van de Cittaslow gemeente Eijsden-Margraten.

 

Minimale impact voor omgeving
“We hebben een prachtig, zwaar en uitdagend parcours gebouwd met minimale impact voor onze omgeving. Dat was voor ons een belangrijk uitgangspunt. Het beste op sportief gebied bieden aan de deelnemers én tegelijkertijd de doorgaande wegen en dorpskernen niet onnodig belasten. Op papier ziet alles er in ieder geval goed uit,” aldus medeorganisator George Deswijzen.

 

Toertocht
Het ‘gravellen’ heeft nadrukkelijk zijn intrede gedaan binnen de mondiale fietssport. Het fietsen op onverharde veldwegen op speciaal daarvoor bestemde gravelfietsen is immens populair. Sinds 2017 wordt vanuit Banholt de Specialized Gravel Series Limburg  georganiseerd. Deze toertocht kent dit jaar drie routes met start en finish in Banholt: Liberation ride (65 km), Specialized Crossborder ride (125km) en ‘Grenspaal12’ ultimate ride
(200+ km).

 

Op zoek naar de nieuwe Mathieu en Anna
Op zondag 11 september is het ruim baan voor 200 kinderen in de leeftijd tussen de 3-12 jaar. Dit grootse Shimano Kids MTB event in Limburg wordt dit jaar voor de zesde maal georganiseerd. De kinderen kunnen gratis deelnemen en rijden vervolgens in leeftijdscategorieën. Iedereen wint (medailles, goodybag, vers fruit), voor de nummers 1, 2 en 3, in jongens én meisjes klassementen staan bekers klaar. “Dit is al jaren een echte happening voor de gehele familie en wat ons betreft het event met de meeste voldoening. We hebben al veel nieuwe jonge Mathieu’s [Van der Poel] en Anna’s [Van der Breggen] voorbij zien komen de laatste jaren,” zo geven de organisatoren aan.

 

Voor meer informatie over de toertocht en Kids event zie: www.gravel-limburg.nl
Voor meer informatie over de NL Gravel Series zie: www.nlgravelseries.nl