MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nightriden niet toegestaan!

  • donderdag 20 februari 2020

Op sommige vaste mountainbikeroutes worden mountainbikers gesignaleerd die in het donker over de routes fietsen.
Dat is veelal niet toegestaan. De meeste natuurgebieden waar routes door heen lopen zijn alleen toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang en NIET ’s nachts en/of 's avonds.

Nu heeft vaak iedere biker een eigen reden of argument waarom hij/zij in het donker fietst, maar het is dus gewoon verboden!

 

Nightriden niet toegestaan!

 

En die regels zijn er niet voor niets.

 

Rein Zwaan van Staatsbosbeheer vertelt hierover het volgende: "De bossen worden goed bezocht; er zijn overdag veel recreanten. Veel diersoorten houden hier rekening mee en worden dus ook pas in de avond actief. Het is belangrijk dat er voldoende rust in het gebied is, zodat zij ook rustig voedsel kunnen zoeken voordat er de volgende dag opnieuw recreanten zijn. Mountainbiken in het donker verstoort het dagpatroon van de dieren. Felle lampen zorgen ervoor dat dieren schrikken en op de vlucht slaan. Dit geeft nare gevolgen, omdat zij daarbij in paniek de weg over steken en daar een grote kans hebben om aangereden te worden.

Dit is absoluut onacceptabel en het zorgt voor een verkeerd beeld van mountainbikers. In het donker fietsen zorgt voor verlies van draagvlak bij terreineigenaren. Je riskeert een stevige boete en u verziekt het voor de goedwillende mountainbikers."

 

Neem daarom je verantwoordelijkheid en begeef je niet na zonsondergang in de bossen!