MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nightbiken niet toegestaan!

  • woensdag 1 november 2023

Op sommige vaste mountainbikeroutes worden mountainbikers gesignaleerd die in het donker over de routes fietsen.
Dat is veelal niet toegestaan. De meeste natuurgebieden waar routes door heen lopen zijn alleen toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang en NIET ’s nachts en/of 's avonds.

Nu heeft vaak iedere biker een eigen reden of argument waarom hij/zij in het donker fietst, maar het is dus gewoon verboden!

Nightbiken niet toegestaan!

En die regels zijn er niet voor niets.

De toegangsregels zijn ingesteld om dieren rust te gunnen. Het is namelijk best druk in de Nederlandse bossen: overdag zijn er veel recreanten die van de natuur willen genieten. Als gevolg hiervan hebben veel diersoorten hun gedrag aangepast. Zo scharrelen veel dieren ’s avonds hun kostje bij elkaar. Ook is de nacht voor beesten het moment om te socializen en te eten. In het donker rijdende mountainbikers, maar ook andere recreanten die 's avonds het bos betreden, schoppen dit patroon in de war. Dieren worden verstoord en opgejaagd.

 

Door de felle verlichting, die veelal gebruikt wordt schrikken de dieren. Dt kan behalve ontzettend veel stress én onvoldoende tijd om te kunnen eten ook voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Denk hierbij aan beesten die in paniek op de vlucht slaan, tegen een hek aanrennen of een drukke weg oversteken en daar aangereden kunnen worden.

Gun dieren hun rust en blijf in het donker uit de bossen. 

 

Naast het riskeren van een boete bezorg je de sport een slecht imago. Bovendien kunnen jouw nachtelijke avonturen voor draagvlakverlies bij terreineigenaren zorgen, met alle gevolgen van dien. 
En dan hebben we het nog niet over de gevaren voor jezelf gehad die rijden in het donker met zich meebrengen. Een stuurfoutje is zo gemaakt. En we willen hulpverleners natuurlijk niet opzadelen met een zoektocht naar een gewonde mountainbiker in een donker bos.

 

 

Wil je weten wat de toegangsregels in jou lokale bike gebied zijn?
Alle toegangsregels staan altijd op het toegangsbord bij de ingang van een natuurgebied. Dus ook dat het gebied geopend is van zonsopgang tot zonsondergang en alleen toegankelijk op wegen en paden. Doorgaande wandel- en fietspaden kunnen echter een uitzondering op deze regel zijn. Daar mag je wel gewoon in het donker overheen fietsen. Maar stel jezelf de vraag: Is het handig en verstandig?!

 

Toch in het donker fietsen?
Doe dan mee aan een goedgekeurde en georgansieerde Nightride. Check de NTFU kalender voor donkere ritten bij jou in de buurt.