MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nieuwe kleurcodes MTB-routes uitgelegd

  • woensdag 26 oktober 2022

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. Handig als je wilt weten of je ervaren genoeg bent om de route te rijden. Je herkent de kleurcode aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Deze video legt je uit hoe de kleurcodes werken en wat je kunt verwachten.

Nieuwe kleurcodes MTB-routes uitgelegd

foto: ©Wielersportbond NTFU

 

Met het kleurensysteem weet je hoe makkelijk of moeilijk een route is en kun je met meer plezier en veiliger mountainbiken. Zo kan elke type mountainbiker een route vinden die bij zijn of haar technisch niveau past. En het helpt je om stapsgewijs je vaardigheden te ontwikkelen en op die manier plezier in de sport te houden. Als je na verloop van tijd goed overweg kan op een blauwe route, kun je beter afwegen of je een rode route wil proberen.
 

Nieuw bordje
De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Langs steeds meer mountainbikeroutes in Nederland zie je deze bordjes hangen. Door de kleur weet je beter wat je te wachten staat en wat er van je gevraagd wordt om de route fatsoenlijk te rijden. Maar let op: de kleur zegt niet iets over hoe fysiek zwaar de route is, de inspanning die je moet leveren of de staat waarin de route zich bevindt. Uiteindelijk moet je zelf de afweging maken of je bijvoorbeeld ervaren genoeg bent voor een lastig obstakel.

 

 

Op MTBroutes.nl vind je een overzicht van routes die de kleurcodes al gebruiken. Naar het overzicht: Klik HIER

Nog meer informatie: Uitgebreide uitleg kleurcodes