MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nieuwe bandjes: Schwalbe Wicked Will

  • zondag 21 mei 2023

Nieuwe fiets? Nieuwe bandjes?

Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Maar de MAXXIS Minion banden onder de nieuwe Cube Stereo One22 HPC Ex 29 hebben toch wel een vrij grof profiel voor de Nederlandse routes. Daarom op zoek naar iets anders. Maar wat? 

Op mijn vorige fiets heb ik gereden met de Schwalbe Nobby Nic, een prima en veelzijdige all terrain band waarmee je zowel in Nederland als op buitenlandse routes prima uit de voeten kunt.

Nieuwe bandjes: Schwalbe Wicked Will

Omdat we toch vooral in Nederland rijden wilde ik wel eens iets anders proberen. Daarbij is mijn oog gevallen op de Schwalbe Wicked Will. Met de Wicked Will streeft Schwalbe er naar om een brug te slaan tussen XC, Trail, All-Mountain en zelfs Enduro. De Schwalbe Wicked Will is beschikbaar in 29×2.4″ met Addix SpeedGrip-rubber (herkenbaar aan de blauwe streep), maar wel met volgende drie karkassen: SuperRace, SuperGround en SuperTrail.

De SuperRace is dunner aan de zijkanten en heeft alleen een versteviging op het loopvlak; de SuperGround is rondom verstevigd en de SuperTrail voegt er nog extra zijwaartse verstevigingen aan toe om het karkas verder te ondersteunen.

 

 

Review

Ik heb gekozen voor de Super Race uitvoering. Vanwege de mooie bruine skinwall, maar vooral ook omdat ik wel eens met een "snellere" band wilde rijden.

De banden zijn redelijk eenvoudig te monteren. Al gelijk bij de eerste meters merkte ik dat band wel vooruit wil, maar deze eerste meters waren nog gewoon op het asfalt. De afgelopen week heb ik de band getest op verschillende routes in de Achterhoek. Niet de meest uitdagende routes wat betreft terrein, maar wel heel verschillend. Lange rechte paden over gravelwegen, bochtige singletracks, korte en venijnige klimmetjes op de Winterwijkse berg en in het Vossebos. Na weken van regen en nu al een aantal dagen droog lagen de routes en goed bij en was er weinig modder. Aan het eind van de week werden de bochten op meerdere routes wel steeds meer zanderig. Op basis hiervan mijn eerste ervaringen.

 

De band heeft een groot volume waardoor je de bandendruk laag kunt houden. Als je dat niet doet en je rijdt hard dan begint de band wat te stuiteren. Dit omdat de band dan niet kan vervormen en je dus uiteindelijk minder grip hebt.

De noppen aan de zijkant zorgen voor een goede grip in de bochten. Wel heeft de voorband wat de neiging te gaan driften in het mulle zand. Dat vraagt dus iets meer techniek bij het ingaan van mulle zandbochten.

Op de achterband staan de middelhoge noppen iets dichter bij elkaar dan bij de Nobby Nic. Dat zorgt voor een lage lage rolweerstand, maar ook voor een zeer goede grip bij het remmen en op beklimmingen. Ik rijd nu nog maar een week op deze banden en ik moet zeggen dat ik zeer tevreden over de Schwalbe Wicked Will. Ik ben zeer benieuwd hoe de band zijn werk doet in andere weersomstandigheden. Vooralsnog laat ik ze lekker zitten.

 

 

Meer info: Schwalbe.com