MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nieuw geopend segment MTB-route Dronten biedt spektakel

  • woensdag 28 juli 2021

Dronten - In Roggebotzand in Dronten is zaterdag 24 juli een nieuw onderdeel van de MTB-route officieel geopend.


Omgevingsmanager Dirk Schreuders van Boskalis reed samen met Winfried van Kleef van het waterschap Zuiderzeeland, boswachter Herman uit de Bosch van Staatbosbeheer, Herman Goulooze van de stichting Roggebotzand en wethouder Irene Korting een papier aan flarden waarmee de eerste tunnelbuis van het nieuwe routedeel was afgesloten. Het leverde mooie plaatjes en veel hilariteit op.

Nieuw geopend segment MTB-route Dronten biedt spektakel

Spectaculaire toevoeging
Het routedeel, dat nu omgedoopt is van ‘polderbaan’ tot ‘De Boskalis’, is een spectaculaire toevoeging aan de route. Het bestaat uit drie ‘rock gardens’ die de fietser over grote stenen voert, steile klimmetjes en vloeiende bochten naar beneden. De eerste reacties van MTB’ers zijn erg positief: het is een uitdagend stuk voor de geoefende mountainbiker. Er is ook met minder bedreven MTB’ers rekening gehouden; naast, onder en over de rock garden is een makkelijke route aangelegd, zodat iedereen dit deel kan fietsen.

De aanleg van ‘De Boskalis’ is onderdeel van de lokale meerwaarde van de dijkverzwaring van de Drontermeerdijk, uitgevoerd door Boskalis in opdracht van het waterschap Zuiderzeeland. Boskalis, Stichting Roggebotzand met haar vele vrijwilligers en Staatsbosbeheer hebben intensief samengewerkt om dit te realiseren.

 

Onderhouds- en afspoelplaats
Ook werd de nieuwe onderhouds- en afspoelplaats van de MTB-route, mogelijk gemaakt door Het Grote Kabouterbos en Jan Brinkman, de wereld aan fietsen, geopend. Onder belangstelling van de genodigden en sponsoren openden Hans Braaksma van restaurant Het Grote Kabouterbos en Hendrik-Jan Roest, voorzitter van Stichting Roggebotzand, de klep van de onderhoudskist waar de voorzieningen in zitten. Bij de onderhouds- en afspoelplaats kunnen mountainbikers kleine reparaties uitvoeren en hun fiets weer schoon mee naar huis nemen.

 

Tot slot is de onderhoudsovereenkomst ondertekend tussen Staatbosbeheer en Stichting Roggebotzand, de stichting die samen met vrijwilligers route onderhoudt. In de overeenkomst staan de afspraken en voorwaarden tussen de grondeigenaar Staatbosbeheer en de onderhoudsploeg om te zorgen voor een goede en veilige route die past in de natuur van Roggebotzand.

 

De MTB-route in Roggebotzand bestaat sinds 2015. Sindsdien is de route al 100.000 keer gefietst door 13.000 mountainbikers. De reacties op de route zijn positief, weinigen verwachten zo’n gevarieerde en uitdagende route in Flevoland. De route trekt MTB’ers uit het hele land en behaalt regelmatig een Top 10-waardering op MTBroutes.nl. Voor minder ervaren MTB-ers is er een ‘groene route’; die is korter en makkelijker te rijden. Meer informatie over de route en het nieuwe onderdeel is te vinden op www.roggebotzand.org.

Bron: Flevopost.nl