MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Nieuw Bike-Funpark Het Doesgoor in Goor

  • zondag 24 november 2019

GOOR - Het nieuwe Bike-Funpark Het Doesgoor wordt deze zaterdag officieel geopend. Mountainbiker en sportverslaggever van deze krant Ralph Blijlevens stuurde afgelopen week al zijn fiets over het parcours.

 

Met de permanente parcoursen van Hellendoorn (4de) en Rijssen (8ste) is deze regio goed vertegenwoordigd in de top van de lijst met alle 204 mountainbikeroutes van Nederland. Markelo is terug te vinden rond de 27ste plaats. Wellicht gaat die route de komende tijd stijgen op de ranglijst, dankzij de aanleg van het Bike-Funpark Het Doesgoor. Het speciaal ingerichte terrein aan de rand van Goor wordt opgenomen in het ‘Rondje Markelo’. Wat valt er allemaal te beleven? Een overzicht na een ochtend van ontdekken en testen van alle ‘attracties’.

 

Nieuw Bike-Funpark Het Doesgoor in Goor

Bulten
Wat ooit een vlak wandelgebied rondom het terrein van voetbalvereniging Hector was, is nu omgetoverd tot een minuscuul stukje Limburg in Goor. Aangelegde bulten geven het gebied een glooiend karakter, waar je lekker over de zogeheten singletracks (met een lengte van 1,2 kilometer) kan rossen. Smalle, ingeklonken zandpaden, hooguit anderhalve meter breed, slingeren door het gebied. Korte klimmetjes, scherpe bochten, springen over heuveltjes en bulten en weer vaart maken met een stukje naar beneden.

 

North Shore
De mtb-speeltuin van Goor, misschien wel het hoogtepunt van het bikepark. Letterlijk en figuurlijk, want de middelste houtconstructie gaat zeker 2 meter de hoogte in. Om vervolgens een ‘drop’ te maken. Van de voorrem afblijven en met je kont boven het achterwiel. North Shore is de internationale mountainbiketerm voor met houten planken gecreëerde paden, meestal verhoogd. Oorspronkelijk bedoeld om natte (en kwetsbare) stukken land te beschermen, maar in bikeparks aangelegd om de stuurmanskunst en behendigheid te testen. Het resultaat in Goor mag er zijn. Uitdagend, zelfs nog voor ervaren bikers.

 

Wallride
De singletracks voeren de bezoekers via het bosperceel, over een bruggetje en langs het voetbalveld, naar het volgende ‘obstakel’: de wallride. Oftewel een schuine houten muur. Van het hoogste punt op het terrein met snelheid de kombocht pakken. Hoog of laag, dat maakt niet uit. Als het maar in een lekkere flow gebeurt. Goed vooruit kijken om te kunnen anticiperen. Over uitglijden op nat hout hoef je je niet druk te maken. Dankzij het gespannen kippengaas, hebben de banden voldoende grip.

 

Rock Garden
Het ene na het andere ‘natuurlijke element’ volgt in rap tempo. Omdat het zo lekker bekt, ook weer een Engelse benaming: de Rock Garden (rotsentuin). Grote brokken zwart Bentheimer steen zijn zo neergelegd dat ze een onfietsbaar pad vormen. Althans, met een normale tweewieler. Op een geveerde mountainbike is het de bedoeling om het pad zo soepel mogelijk af te leggen. Het bikepark telt twee secties. De één is een wat langer pad van grote rotsblokken, de andere bestaat uit drie ‘afdalingen’. Van steil tot trapsgewijs.

 

Chicken Run
Voor met name beginners of bikers die toch even moeten slikken als ze bij de North Shore of Rock Garden komen, is een uitvlucht bedacht. Een veilige route langs de obstakels, ook wel de Chicken Run genoemd. Duidelijk zichtbaar en aangegeven met de afbeelding van een rennende kip. Chicken staat ook wel voor bangerik, maar het is zeker geen schande om het pad te nemen. Beter voorzichtig en bedacht, dan roekeloos en ondoordacht. Een pols of sleutelbeen is immers zo gebroken.

 

Wipwap
Wat op geen enkel MTB-parcours mag ontbreken, is de wipwap. Check, aanwezig in Het Doesgoor. Een stevige houten constructie, natuurlijk voorzien van kippengaas, waar de neerwaartse klap ietwat lang op zich laat wachten. Met als gevolg een landing op het voorwiel en dus aandacht voor je houding. Te ver voorover leunen wordt wijselijk afgeraden. Voor wie niet wil, kan ook hier kiezen voor het chicken-pad.

 

Skinny
Wat de balk is bij het turnen, is de Skinny bij het moutainbiken: een test van de evenwichtsvaardigheid. Zeker niet spectaculair, maar wel een leuke oefening. Een parcoursje over hooguit vijftien centimeter brede balken. Voor je het weet, glijdt het achterwiel van de balk. Kans op valpartijen is nihil, zolang je maar snel uit je klikpedalen bent. Voetje aan de grond is opnieuw beginnen.

 

Conclusie
Leuk! Het klinkt misschien wat afgezaagd of simpel, maar het is wel de beste omschrijving van het bikepark. Een prima aanvulling van de mtb-route Markelo, waar het op speelse wijze draait om de skills van mountainbikers. Of deze nu ervaren of beginners zijn, jong of oud. Iedereen kan er terecht. En je gaat er pas weg, als je die Rock Garden-passage of de North Shore perfect hebt uitgevoerd.
Bron: Tubantia.nl