MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

MTBroute Nijmegen mag openblijven

  • zondag 8 januari 2023

De provincie Gelderland hoeft niet op te treden tegen de mountainbikeroute in Westermeerwijk, onderdeel van het MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen. Die route loopt door het leefgebied van het vliegend hert, een beschermde diersoort.

 

Dit volgens de rechter omdat natuurbeschermer Jaap Dirkmaat, die optreedt namens de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC), geen belanghebbende is. Uit de statuten van deze vereniging blijkt niet dat de bescherming van diersoorten tot haar doelstellingen behoort. Daarom is haar bezwaar niet ontvankelijk verklaard.

 

MTBroute Nijmegen mag openblijven

Beschermde diersoorten
Het routenetwerk Nijmegen bestaat sinds 2020 uit vier lussen in de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal en Mook en Middelaar. Op en nabij deze paden leven de beschermde diersoorten zoals de zandhagedis, hazelworm en het vliegend hert. De VNC verzocht de provincie Gelderland handhavend op te treden tegen deze route. Dat verzoek werd door de provincie ongegrond verklaard. Hierop werd door de VNC beroep aangetekend bij de rechtbank.

 

De rechtbank heeft nu het verzoek niet-ontvankelijke verklaard aangezien de vereniging niet belanghebbend is. Beide uitspraken betekenen dat de provincie niet hoeft op te treden en dat de route open mag blijven. De stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen heeft van de provincie wel de opdracht gekregen maatregelen te treffen voor de drie beschermde diersoorten.