MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

MTBroute Marum in ontwikkeling

 • donderdag 16 april 2020

Leden / Vrijwilligers van de ATB vereniging Marum (Groningen) zijn al geruime tijd bezig met het aanleggen van een mountainbikeroute. De plannen ontstonden zo'n 7 jaar geleden. Op hun vernieuwde website lezen wij de vorderingen en plannen.

 

MTBroute Marum in ontwikkeling

Hoe ver zijn we?
De aanleg is in 8 Fase's ingedeeld en zullen wekelijks een update geven hoever we zijn gevorderd.

 

 

Dit is in grote lijnen de route die wij als "Routeaanleg ATB Marum" voor ogen hebben. De route wordt voorzien van de bekende mountainbike bordjes. Rood voor de route zelf en zwart voor de verbindingsroutes. Verbindingsroutes komen o.a vanuit de campings en camper-plaatsen.

 

Fase 1: bossen achter de Aula & Friesland Campina
Hier is al heel veel werk verzet, route was zo goed als klaar maar de regen heeft voor veel wateroverlast gezorgd. Het droogt is inmiddels ook droog in dit gedeelte maar we verwachten hier op bepaalde plekken grote problemen te houden.

 

De vorderingen:

 

 • Afgelopen zaterdagmiddag 28 maart zijn we begonnen met het plaatsen van de routepalen en schildjes
 • Afgelopen zaterdag 5 april zijn er 2 bruggen geplaatst voor de oversteek naar het terrein van Friesland Campina om vervolgens door te kunnen rijden naar de Noorderringweg.
 • Afgelopen vrijdag 10 april de eerste 3 bossen drastisch onder handen genomen. Onder andere hebben we:
  de tweede bocht grondig aan te pakken wat nu ook een echte 'kombocht' is geworden. Plus 3 waterbuffers zodat het water eerder weg kan lopen.
 • Doorgang richting eerste brug aangepakt. De baan zelf flink opgehoogd met zand en zijkanten nog hoger zodat men hier niet naast de baan gaat rijden.
 • Voor- en na de eerste brug een betere aansluiting gemaakt zodat men vloeiend op- en af kan rijden.
 • In het tweede bos achterin het natte deel onderhanden genomen. Bochten schuiner, diepere en langere waterbuffers.Veel opgehoogd met zand om er voor te zorgen dat de baan hoger ligt dan de omgeving. Er was veel zand nodig in de aanloop naar het hogere deel waardoor er een kleine vijver is ontstaan.
 • Diverse bochten aangepakt.
 • In derde bos de natte bocht grondig aangepakt. Flinke opgehoogd en zichtbare en minder zichtbare waterbuffers gemaakt.
 • De aanloop na de derde brug aangepakt. Zeer grote waterbuffer gemaakt en zand gebruikt om op te hogen.
 • Zaterdag 11 april zijn we met 6 man verder gegaan om o.a.
 • Sporen uit de baan te halen
 • Gaten te dichten
 • Blad en takken uit de waterbergingen te halen
 • Bochten schuiner te maken
 • Omgeving van de baan ook gelijk meegenomen zodat het geheel er netjes en verzorgt bijligt.

Al met al zijn we weer een heel eind gevorderd en ligt het er heel mooi en netjes bij. We kunnen eigenlijk niet wachten om verder te gaan en het laatste bos onderhanden te nemen. In bos 4 liggen nog stukken die we moeten ophogen met zand. We gaan ons beraden wat we hier moeten gaan doen. Waarschijnlijk moet dit deel van de route 's winters afgesloten worden omdat dit te nat is.....

 

Fase 2: Trimunt
Trimunt is zo goed als klaar. Er word al zeer veel gereden.

Afgelopen zaterdag 21 maart met aantal man bezig geweest om routepalen te plaatsen en gelijk de schildjes vanaf de MCC tot aan het weiland naast de A7. Zo ook een rood bordje met doorgang richting Marum door het weiland. Nou dit hebben we geweten. Veel fietsers door het land en “verdwaalden” en kwamen weer uit richting de Haarsterweg bij fam. Veenstra in het land…… Dit was natuurlijk niet de bedoeling want dit waren zeker 15 mountainbikers die de weg kwijt waren. Daarnaast weer een brug geplaatst en een duiker aangelegd voor een soepele doorgang.

 

Helaas rijden er toch nog ruiters over “ons” pad en zijn daarom druk bezig om het traject Trimunt te voorzien van routepalen en de schildjes zodat iedereen kan zien waar ze moeten biken en dus niet gaan dwalen maar ook de overige bos gebruikers zien wat ons pad is en dat dit niet geschikt is voor onder andere ruiters.

 

Gisteravond 24 maart hebben we nog routepalen en zwarte schildjes aangebracht om de druk richting de Haarsterweg er af te halen. De route eindigt nu bij het laatste talud en gaat dan; aangegeven met zwarte schildjes als verbindingsroute naar het “begin” van het bos. Hier kun je een keuze maken of om nog een rondje te maken of terug te gaan via het schelpenpad naar Marum.

 

Maandag 30 maart begonnen om de schildjes met "gevaarlijke kruising" te plaatsen en is inmiddels ook klaar.

 

FASE 3: DONKERE BOS
Afgelopen zaterdag 4 april samen met Marieke, boswachter SBB de route palen en rode schildjes geplaatst.

NA DE CORONA PERIKELEN, BROEDSEIZOEN, BOUWVAK EN DUS DE ZOMERVAKANTIE STARTEN WE IN WEEK 33 WEER OP EN MAKEN IN HET DONKERE BOS EEN LEUKE SINGLETRACK.

 

Fase 4: Coendersbos
Na de corona perikelen, broedseizoen, bouwvak en dus de zomervakantie starten we in week 33 weer op en maken we ook in het Coendersbos een leuke en uitdagende route / singletrack. Patrick Jansen gaat uitvlaggen en dan kunnen wij dit vrij maken voor de kraan. Vervolgens afwerken, palen plaatsen, etc.

 

 

Fase 5: de Wilp
Na de corona perikelen, broedseizoen, bouwvak en dus de zomervakantie starten we in week 33 weer op en maken we ook in het Slibsterbos een leuke en uitdagende route / singletrack. Patrick Jansen gaat uitvlaggen en dan kunnen wij dit vrij maken voor de kraan. Vervolgens afwerken, palen plaatsen, etc.

 

Fase 6: Dijkzand
Ook kan Jan Dijk niet missen in het geheel. Hier ligt inmiddels een route van 3,6 km. Wij zullen binnenkort met Jan, Bettie en natuurlijk Siegfried in overleg gaan hoe we Dijkzand kunnen laten aansluiten op onze route.

 

Fase 7: Trajecten koppelen
In deze fase gaan we de verschillende trajecten koppelen door middel van de welbekende routepalen met de rode schildjes.

Ook horen hierbij de koppelroutes die worden aangeduid met de zwarte schildjes. Deze komen in ieder geval vanuit campings Strandheem, Watermolen en Camperplaats Knooppunt Nuis.

 

Fase 8: Opening ATB Route Marum 2020?
7 jaar naar toegeleefd en dan is het eindelijk zover; Marum heeft een eigen mountainbike route. Helaas gooit het broedseizoen, de coronacrisis, bouwvak behoorlijk wat roet in de planning zodat we een en ander flink moeten doorschuiven. Het is niet anders, er zijn nu belangrijkere zaken. We zien wel hoe het verloopt.

 

We verwachten dus geen opening van de route dit jaar. Misschien een idee voor volgend jaar zomer. En dan 2 dagen feest.... 1 dag opening en tweede dag toertocht.

 

Bron: www.atbmarum.nl