MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

MTBen voor kinderen op landgoed Mariënwaerdt

  • zaterdag 27 april 2024

De mountainbikeroute op landgoed Mariënwaerdt (Beesd) is bijna af en dit wordt voor kinderen alvast gevierd op 8 mei. Voor kinderen vanaf zes jaar wordt er die middag een speciale route van vijf kilometer uitgezet. Ook is er limonade en wat lekkers.

 

Om 14:30 uur geeft Wethouder Wil Kosterman het startsein en kan er gefietst worden op de nieuwe mountainbikeroute. De fiets hoeft geen mountainbike te zijn, maar hij moet wel vies mogen worden. De gemeente adviseert om een fietshelm te dragen. Ouders mogen ook meefietsen. Gebruik is op eigen risico.

MTBen voor kinderen op landgoed Mariënwaerdt

Op 24 mei is de officiële opening van de hele route. De route bestaat uit twee delen. Een route van acht kilometer die rondom het Landhuis en de Stapelbakker loopt en een route van twaalf kilometer die tussen de spoorlijn en de Zeedijk loopt. De ‘kinderroute’ blijft ook open. Deze route is een lus van zes kilometer van één van de grotere routes. 


Een fiets vignet
Vanaf 1 juni moeten volwassen betalen om deze mountainbikeroute te fietsen. Een dagkaart kost 5,50 euro. Een jaarkaart kost 17 euro. Kinderen tot zestien jaar kunnen het pad gratis gebruiken. Voor dit jaar is de vignet 10 euro, omdat het pad pas vanaf juni echt open is. Met het geld wordt het pad onderhouden, en als er geld over blijft wordt dit gebruikt voor de wandelpaden in Mariënwaerdt. Het dagelijks onderhoud van de routes wordt grotendeels door vrijwilligers van WTC de Lingerijder uitgevoerd. Mariënwaerdt is verantwoordelijk voor het onderhoud van het pad.

 

Otto van Verschuer, verantwoordelijk voor de route vanuit Mariënwaerdt:  “De paden zijn in principe klaar, maar er staan nog geen bordjes. Ook moet de grond op een aantal plekken nog worden bijgewerkt.” Bij de Stapelbakker komt er een groot informatie bord waar de historie en regels van de routes wordt uitgelegd. Ook komt hier een afspuitplek bij het pannenkoekenhuis zodat mountainbikers hun fiets kunnen afspuiten.

Het pad wordt al gebruikt en is elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang. 

 

Samenwerking van de gemeente en Mariënwaerdt
De gemeente heeft de aanleg van het mountainbike pad verzorgd. “We willen bewegen voor kinderen in West Betuwe stimuleren”, laat projectleider Niek Huijberts namens de gemeente weten. Mariënwaerdt is verantwoordelijk voor het onderhoud van het pad. 

Het initiatief hiervoor is in 2020 gestart door Baron Frans van Verschuer en Wethouder Rutger van Stappershoef. Zij zagen hierin een kans omdat de afgelopen jaren steeds meer Nederlanders zijn gaan mountainbiken.
Bron: Het Kontakt