MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Mountainbikeroute tijdelijk verlegd voor jonge dassen

  • vrijdag 25 juni 2021

Een deel van de mountainbikeroute bij Rijk van Nijmegen is verlegd omdat er jonge dassen zijn gesignaleerd nabij de route. Om hun veiligheid en rust te garanderen, worden de fietsers tijdelijk omgeleid.

Mountainbikeroute tijdelijk verlegd voor jonge dassen

De mountainbikeroute ligt al decennia lang op deze plek en loopt langs een oude leegstaande dassenburcht. Dit jaar betrok een dassenfamilie echter de burcht. Vorige week werd een gewonde jonge das aangetroffen. De das is mogelijk aangereden door een fietser. Uit voorzorg is de MTB-route daarom nu omgeleid. Zo krijgen de jonge dassen zoveel mogelijk rust.

 

Bart van der Aa, boswachter Natuurmonumenten: “Ondertussen monitoren we de situatie en gaan we na of de dassen last hebben van de MTB-route. Het kán prima samen gaan; dassen zijn nachtdieren en in de nacht mogen recreanten het bos niet in. Das en mens zitten elkaar dus niet snel in de weg, dat zien we ook in andere natuurgebieden. Omdat het hier om een nieuwe situatie gaat, houden we echter een extra oogje in het zeil.”

 

De gewonde das is direct aan de zorg van Das en Boom toevertrouwd en maakt het inmiddels weer goed. Hij wordt teruggeplaatst bij zijn familie. Of de dassen hier zullen blijven als de jongen volwassen zijn, zal de tijd uitwijzen.

 

De omgeleide route loopt tijdelijk over een wandelpad. Natuurmonumenten vraagt fietsers en wandelaars om elkaar de ruimte te geven. In augustus wordt besloten of de route weer over het oude tracé kan lopen.

 

Door: Ellen Luijks (Boswachter Communicatie & Beleven in het Rijk van Nijmegen)

Bron: Natuurmonumenten