MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Mountainbikeroute Krimpenerwaard geopend: ‘mtb’en in de achtertuin’

  • maandag 26 juli 2021

KRIMPENERWAARD • Het duurde even, maar dan heb je ook wat. De Waardrenner opende woensdag, samen met andere betrokken partijen, vol trots de mountainbikeroute door de Krimpenerwaard.


“Dit is de dag waarvan je wist dat die ging komen”, verwees Jerry van Herk in zijn openingswoord namens de wielervereniging met een knipoog naar het lange proces voorafgaand aan de totstandkoming. “Dit mountainbikeparcours met zijn hobbels en scherpe bochten tekent de weg hiernaartoe. Maar genoeg daarover: nu is het gelukkig zover.”

 

Mountainbikeroute Krimpenerwaard geopend: ‘mtb’en in de achtertuin’

 

Oude N210
Mountainbikeliefhebbers kunnen zich uitleven op het circa 26 kilometer lange parcours, waarvan de oude N210, tussen de Surfplas en de Kwakel, de rode draad is. Daartussen zijn uitdagende lussen te vinden, waar naar hartenlust gecrost kan worden.

“Dit is een mooi rondje. Een pittige uitdaging voor jonge fietsers en beginners, maar ook ervaren mountainbikers komen aan hun trekken”, weet Jerry van Herk. “Niet zozeer om te racen, maar eerder om het mountainbikegevoel te ervaren in de 'achtertuin'. Ondertussen kun je genieten van een overstekende fazant of een toekijkend haasje.”

 

Engelengeduld
Nadat Jerry tot hilariteit van de toehoorders snel de microfoon uit handen gaf, zich in zijn wielertenue hees, zijn mountainbike uit de bosjes griste en samen met enkele jonge Waardrenner-leden de eerste meters van het parcours aflegde, prees hij het vele werk van zijn vader, Wim van Herk (74). Diens engelengeduld was er mede verantwoordelijk voor dat de mountainbikeroute na jarenlange voorbereiding geopend kon worden.

Hopelijk komend jaar gevolgd door de wielerbaan in Lekkerkerk, waarvoor de werkzaamheden met een beetje geluk komende herfst starten. Dan kan fietsend Krimpenerwaard helemaal zijn hart ophalen.

 

Surfplas
Ook Kees Oskam was blij dat de mtb-route een feit was. De voorzitter van Groenalliantie Midden-Holland, beheerder van een aantal natuurgebieden, keek in het entreegebouw van de overvolle Surfplas bij Krimpen aan de Lek trots om zich heen.

“Met de mtb-route geven we dit gebied een nieuwe impuls. De bergen dan wel heuvels moeten de mountainbikers er maar bij denken. Misschien kunnen we beter spreken van een polderbikeroute. We doen er in ieder geval een hoop mensen een plezier mee, weten we.”

 

Ruiterpad
Namens de derde betrokken partij, gemeente Krimpenerwaard, blikte ook wethouder Jan Vente nog even terug op het jarenlange voortraject. “We zijn ooit begonnen met ook de ruitervereniging, die eveneens een route door de Krimpenerwaard wilde. Dat bleek vanwege de natte veenondergrond helaas niet realiseerbaar. Gelukkig is het mountainbikeparcours wel overeind gebleven”, aldus de wethouder, die een compliment uitdeelde aan de vele vrijwilligers die dit soort voorzieningen mogelijk maken en onderhouden.

Gedeputeerde Anne Koning wees namens de provincie tenslotte op het belang van initiatieven als de mtb-route. “Het is belangrijk dat mensen kunnen recreëren. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen wijze. Met deze voorziening is weer in een behoefte voorzien.”

Opstappen kan op meerdere plekken langs de N210 tussen Bergambacht en Krimpen aan de Lek/Krimpen aan den IJssel; de route is uitgepijld. Meer informatie via de website van De Waardrenner. Borden met plattegrond worden later bij het parcours  geplaatst.

Bron: Het Kontakt