MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Modderseizoen: Leave no Trace

  • zaterdag 30 november 2019

Mountainbiken en modder… behalve dat het bij verregende tochten soms heroïsche plaatjes oplevert van besmeurde deelnemers, heb ik niets met modder. Eigenlijk zouden meer mensen die wel eens op de mountainbike zitten niets met modder moeten hebben.

 

Waarom eigenlijk, wat is er mis met een beetje modder? Nou om dat beginnen, met een klein beetje modder is niet zoveel mis. Maar als het al dagenlang geregend heeft en de bosgrond volledig verzadigd is met water, blijf dan gewoon lekker thuis. Ga je namelijk wel fietsen, dan is de kans groot dat de staat van de paden alleen maar verder verslechterd. Je banden verplaatsen namelijk veel meer ondergrond dan normaal, je creëert afwateringsgeultjes die jouw favoriete paden sneller uitslijten en ongewild heb je het erosieproces een handje geholpen. Dat zijn net de dingen waar een terreinbeheerder of natuurorganisatie niet op zit te wachten.

 

Modderseizoen: Leave no Trace

 

Een ander negatief voorbeeld: het omzeilen van plassen en modderpoelen. Ook dat zul je vaak genoeg gezien hebben. Mountainbikers die geen zin hebben in modder en dan maar naast het pad gaan rijden. Ook geen aanrader aangezien je dan dwars door de vegetatie rijdt en het pad na een paar weken slecht weer waarschijnlijk drie keer zo breed is geworden als het oorspronkelijk pad.

 

‘Nou lekker dan, kan ik met de natte Nederlandse winters nooit meer fietsen’ hoor ik je denken. Niet helemaal. Er zijn een paar simpele oplossingen. De beste is om je eigen lokale trails een beetje weatherproof te maken. Op mountainbikeroutes of lokale paden is de afwatering niet altijd goed geregeld. Zaak dus om dit aan te pakken en voor goede afwatering of drainage te zorgen.  Sluit je aan bij een lokale trailrespect en aan het werk!

 

Heb je zelf geen tijd om onderhoud te plegen? Ga dan op zoek naar routes in het land die wat hoger gelegen zijn of goed onderhouden worden door vrijwilligers. Type ondergrond maakt ook verschil. Zandgronden en gebieden met voormalige stuifduinen houden minder snel water vast en zijn daarmee een goede optie voor een tochtje in een natte periode. Dezelfde voorzorgmaatregelen gelden ook voor toertochtorganisatoren. Neem geen paden op in je route waarvan je bij voorbaat weet dat ze in de herfst of winter vaak nat en modder zijn.

 

Ook al ben je een moddervreter, houdt bovenstaande even in je achterhoofd op het moment dat je een mountainbiketripje voorbereidt. Al die vrijwilligers die routes onderhouden zullen je dankbaar zijn dat je op die natste dag van het jaar je mountainbike een keer hebt laten staan.
Bron: Fietsport.nl Magazine