MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Koop je vignet en mountainbike op de flow van de natuur

  • zaterdag 2 oktober 2021

Helm op, bidon mee, krachtvoer op zak. En nu is er voor mountainbikers in Grenspark Kalmthoutse Heide nog iets toegevoegd aan de mtb-uitrusting: het vignet. Vanaf 1 oktober is een digitaal vignet van 12 euro per jaar verplicht op de intensieve lussen. Er is ook een dagpas voor 5 euro beschikbaar. Beide vignetten zijn geldig vanaf de dag van aankoop.

Koop je vignet en mountainbike op de flow van de natuur

Na een jaar van vrij ‘proeven’ van de nieuwe mountainbikeroutes in Grenspark Kalmthoutse Heide wordt nu een toegangsbewijs gevraagd in de vorm van een digitaal vignet. Mountainbikers ouder dan 18 jaar die gebruik maken van de single tracks in het Grenspark kunnen een vignet aanschaffen via de website van Grenspark Kalmthoutse Heide. “Als natuursporter steun je zo de omgeving waarin je graag fietst en van de opbrengsten onderhouden wij de route”, vertelt Martin Groffen, Voorzitter van Grenspark Kalmthoutse Heide.

 

 

Volgens Martin Groffen is een vignet geen overbodige luxe. De uitdagende tracks van in totaal 27 kilometer vergen intensief onderhoud. Vooral nu de MTB-sport tijdens de coronacrisis nog populairder is geworden, is onderhoud vaker nodig. Het vignet is enkel verplicht op de intensieve lussen (single tracks). De openbare wegen en de gele verbindingslus blijven vrij te rijden. Bekijk op deze pagina alle mogelijkheden. 

De afgelopen jaren zijn er speciale MTB-routes aangelegd met veel hulp van vrijwilligers. Voorheen was er geen speciaal traject voor de MTB-er en daar was wel vraag naar.


Roel Camps, Vrijwilliger op de MTB routes: “De routes zijn voor ons als MTB-er echt toppers. Zo hebben we eindelijk duidelijke routes. Ze zijn goed aangelegd en we mogen er vanuit de MTB-community zelf aan graven in overleg met de terreineigenaars. Ik heb begrip voor mensen die het vignet niet helemaal zien zitten, maar het is wel dankzij het vignet dat we bijvoorbeeld ook degelijk materiaal kunnen kopen om het onderhoud te doen.”

 

 

Roel Camps: “Mijn favoriete track is de groene lus. Die heeft een aantal mooie hoogteverschillen en daardoor potentiële jumps voor wie wil. Héél veel fun aan beleefd al. Wie niet wil jumpen, kan ook altijd gewoon in alle rust eraf. Met de collega-vrijwilligers zorgen we er wel voor dat die stukken veilig aangelegd worden.”

 

Het MTB-vignet voor Grenspark Kalmthoutse Heide is digitaal. Mountainbikers kunnen het zelf bestellen via de website van Grenspark Kalmthoutse Heide. Het is voldoende om dit op smartphone te kunnen tonen, samen met een identiteitsbewijs. Wie geen smartphone heeft, kan het ook op papier meenemen. Omwille van veiligheidsoverwegingen, raden we steeds aan om een telefoon op zak te hebben.

Wim de Haan, bestuurslid van stichting De Brabantse Wal en IVN Groene Zoom en actief mountainbiker: ‘Mountainbiken is voor mij ook genieten in de natuur. Met de nieuwe paden zitten de verschillende gebruikersgroepen elkaar veel minder in de weg en is er een goed evenwicht ontstaan tussen de belangen van de natuur en recreanten’.