MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Isolatiedeken in je standaard uitrusting!

  • woensdag 25 november 2020

Afgelopen weekend lazen we deze goed tip op de Facebook pagina van MTBroute Sibculo Zand en Veen: Stop een isloatiedeken in je standaard uitrusting!

 

Volgens ons een tip die van levensbelang kan zijn. Mountainbiken is een risico sport. En ondanks je mate van geoefendheid kan er onderweg natuurlijk gemakkelijk iets gebeuren. Al is dat het krijgen van een lekke band.

Nu het buiten weer kouder en natter is, ligt het gevaar van afkoeling/onderkoeling dan al snel op de loer.

Isolatiedeken in je standaard uitrusting!

Een daling van 7 graden kan fataal zijn
Wat voor de een comfortabel voelt is voor de ander al snel te koud. Kou kan dan ook het beste worden omschreven als een situatie waarbij de lichaamstemperatuur (normaal gesproken gemiddeld 37 graden) daalt en de homeostase (balans in het lichaam) wordt verstoord. Wind, lage temperaturen en vochtige lucht dragen bij aan kou. Een daling van slechts 2 graden in lichaamstemperatuur kan al voor problemen zorgen. Bij 30 graden bestaat er een aanzienlijke kans op overlijden.

 

Met name als je stil komt te staan. Kan je lichaamstemperatuur snel dalen. Een isolatiedeken is dan een uitkomst. 

 

Hoe gebruik je een isolatiedeken?

Een isolatiedeken is een zeer dunne, klein opgevouwen deken van aluminiumfolie. Uitgevouwen heeft deze deken een zilveren en een gouden kant, met allebei verschillende eigenschappen. 

De isolatiedeken heeft, wanneer je deze uit de verpakking haalt, een gouden en een zilveren kant. Dreigt iemand onderkoeld te raken, leg dan de zilveren kant van de deken tegen het lichaam. De gouden kant gebruik je voor een slachtoffers met brandplekken, deze kant voorkomt oververhitting.

 

En om nog even de mensen van de Facebook pagina MTBroute Sibculo Zand en Veen te quoten:

"Koop dan even een paar, of in ieder geval 1 warmhoud deken. Deze kosten bijna niets, en je kunt er jezelf of je maatje of iemand anders mee warm houden mocht er iets gebeuren. MTB’en blijft een risico sport".