MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Inwoners van Zuidhorn maken bezwaar

  • dinsdag 25 februari 2020

Ruim 600 Zuidhorners hebben bezwaar gemaakt bij de gemeente Westerkwartier tegen de aanleg van een mountainbikeroute door twee parken.

 

Inwoners van Zuidhorn maken bezwaar

 

Het bezwaarschrift met de handtekeningen van alle bezwaarmakers is vorige week ingediend door voorzitter Sible Bootsma en secretaris Gerke Renting van de stichting Vrienden van de parken in Zuidhorn.

 

In tien dagen tijd gingen vrijwilligers langs de deuren om de handtekeningen van alle bezwaarmakers in te zamelen. Secretaris Renting zegt dat hij zo'n grote respons op deze actie niet had verwacht: ,,We zijn erdoor overweldigd.''

 

Naar de rechter
Het bezwaarschrift richt zich tegen het recente besluit van B en W om een omgevingsvergunning af te geven voor de aanleg van de route door het Joh Smit Park en het aangrenzende Waterpark in Zuidhorn. De onafhankelijke bezwarencommissie buigt zich binnenkort over de bezwaren. In het geval de klacht ongegrond wordt verklaard, stappen de bezwaarmakers naar de rechter.

 

De tegenstanders zijn van mening dat de rust, natuur en veiligheid van wandelaars en fietsers in beide parken wordt aangetast door de komst van de mountainbikers. ,,Veel inwoners en spelende kinderen hebben de beide parken nodig voor hun gezondheid. Nergens anders in Zuidhorn is een dergelijke natuurlijke ruimte te vinden'', stelt Renting.

 

Handtekeningenacties
Drie jaar geleden stemde de gemeenteraad van de voormalige gemeente Zuidhorn al in met de aanleg van de MTB-route. Pas later rezen de bezwaren bij de omwonenden. Meermalen werden handtekeningenacties gehouden om de bezwaren tegen het plan kenbaar te maken.

 

Een poging van de inmiddels overleden oud-PvdA-burgemeester Meindert Schollema van de gemeente Pekela om te bemiddelen tussen de initiatiefnemers en de bezwaarde buurtbewoners bleef vlak voor de komst van de gemeente Westerkwartier in januari 2019 zonder resultaat.

Op formele gronden stemden B en W van Westerkwartier onlangs in met de afgifte van de omgevingsvergunning.

 

Bron: Dagblad van het Noorden