MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Hellendoorn en Rijssen-Holten naar rechter om afsluiting MTBroute

  • zaterdag 9 juli 2022

NIJVERDAL/HOLTEN - De gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten stappen naar de rechter om de sluiting van de blauwe mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug alsnog ongedaan te maken.

 

De rechter wees dinsdag het verzoek van het Recreatieschap Twente en beide gemeenten af om de aangekondigde sluiting van de single tracks uit te stellen totdat hun bezwaar inhoudelijk was behandeld. Hierdoor is de blauwe route vanaf vrijdag tot eind september verboden terrein voor alle mountainbikers. De provincie Overijssel wil  hiermee voorkomen dat mountainbikers zandhagedissen, hazelwormen en andere beschermde reptielen op deze smalle zandpaden doodrijden. 

 

Hellendoorn en Rijssen-Holten naar rechter om afsluiting MTBroute

 

‘Onjuiste motivatie’
De Hellendoornse wethouder Egbert Nijenbanning is het volstrekt oneens met de motivatie van de rechter, die aangaf dat er voor mountainbikers in Twente nog zeker 1.000 kilometer aan alternatieve routes ligt en ze best zonder de 30 kilometer van de blauwe route kunnen.

Nijenbanning: „Daarmee gaat deze rechter geheel voorbij aan de unieke ervaring van mountainbiken op de Sallandse Heuvelrug met bos, heide en hoogteverschillen. We kunnen het ook omdraaien en ons afvragen of 140 dode reptielen op een totale populatie van 100.000 deze verregaande maatregel rechtvaardigt. Voor ons staat ook allerminst vast dat deze populatie is gekrompen.” 

 

Onveilig
En: „De rechter stelt dat voor de afsluiting van de single tracks geen openbare wegen worden afgesloten, maar daar ben ik het niet mee eens. We moeten de zandpaden die de single tracks met elkaar verbinden afsluiten en en dat zijn openbare wegen waar wij het bevoegd gezag zijn en dus moeten gaan handhaven. Dat betekent dat mountainbikers moeten uitwijken naar reguliere fietspaden en het verschil in snelheid kan voor gevaarlijke situaties zorgen.” 
Bron: Tubantia

 

De blauwe route is vanaf vrijdag 8 juli tot eind september verboden terrein voor alle mountainbikers.