MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Gevaarlijke oversteek MTBroute Hardenberg

  • zaterdag 15 augustus 2020

Mountainbikers uit Hardenberg zijn levensgevaarlijke oversteek N36 spuugzat: ‘Niet wachten tot het fout gaat’ De voetgangers- en fietsersoversteek op de N36 is een gevaarlijke. Daarom is Mountainbikevereniging Hardenberg een petitie gestart die zal worden aangeboden bij Rijkswaterstaat. Ze zien aan de Landsweg graag een tunnel.

Gevaarlijke oversteek MTBroute Hardenberg

,,Een veilige oversteek garanderen voor wandelaars en fietsers. De N36 is een 100 kilometer-weg. Per dag steken honderden wandelaars en fietsers met gevaar voor eigen leven hier over. De Pieterpad-lopers steken hier over en de mountainbikers die de route van Hardenberg volgen, steken hier over. Het is vreemd dat er niet veiliger overgestoken kan worden.’’ Zo meldt de petitie die nu nog vooral bekend is onder de leden van de MTB-vereniging. Inmiddels hebben 262 mensen dit ondertekend.

 

Onneembare hindernis
Ter plekke. Zoef. Zoef-zoef. Zoef. Vrachtwagens geven degenen die over willen steken een harde klap rijwind in het gezicht. Auto's rijden soms honderd kilometer per uur, maar de vrachtwagens houden dit meestal tegen. Vanuit Mariënberg is wel eens een korte adempauze, door de verkeerslichten. De verkeersstroom vanaf de Witte Paal lijkt onophoudelijk. De circa acht meter naar de overkant lijkt daardoor een onneembare hindernis voor fietsers en wandelaars.

En dat zijn er veel. Het is druk, op deze zonnige dag. Mountainbikers Hans Weelink en Jeroen Willems stoppen langs de kant van de N36. Ze leggen de bekende MTB-route af en dat is niet hun eerste keer. ,,We hebben al een keer een ongeluk gezien. Off-road motoren staken over en de derde werd geschept. We vinden de verkeersborden ook erg lastig. Ze belemmeren het zicht op de weg’’, zeggen ze voordat ze een gaatje vinden om over te steken.

 

Dagelijks ergernis
Onder andere Hilko Odink en Gerrit Henk Hutten van de MTB-club zijn de initiatiefnemers van de petitie. Hutten maakt de ergernis dagelijks mee. ,,Wij verhuren MTB fietsen. Van de 30 fietsers per dag klagen er 20 over die oversteek. De route wordt door corona zo vaak gebruikt, er moet gewoon iets gebeuren. Er zijn dit jaar veel meer toeristen. De oversteek is gewoon niet meer van deze tijd’’, vertelt hij en verwijst naar de veilige nieuwe tunnels onder de N34.

 

,,Er zijn projecten gerealiseerd door Rijkswaterstaat die groter zijn dan deze. We moeten niet wachten tot het fout gaat. Daarom deze petitie. We hopen dat het niet in de onderste la terecht komt. En hopen ook dat deze doorgang niet wordt afgesloten. Dan zijn we aangewezen op de kleine tunnel van de Grote Esweg. Die is te klein voor de vele wandelaars en fietsers’’, aldus Hutten.

 

Hij ergert zich ook aan de kapotte hekken bij de oversteek. Hutten zegt dit al meerdere keren gemeld te hebben bij Rijkswaterstaat en heeft zelfs eigenhandig reparaties uitgevoerd aan het klaphek. ,,Het hek bleef openstaan. Daardoor konden fietsers zonder stoppen bij de N36 komen. Levensgevaarlijk natuurlijk."

 

Bron: De Stentor

 

FB Pagina: MTB Hardenberg

Teken de petitie: Klik HIER