MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Fietsen en het coronavirus: 8 vragen

  • maandag 16 maart 2020

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Alle toertochten en trainingen zijn tot en met 6 april afgelast, de sportscholen zijn gesloten, een koffiestop onderweg..., helaas. Wat kunnen wij als fietser wel en wat moeten we vooral niet doen?


1. Is het veilig om buiten te fietsen?
Ja! De experts zijn het eens over het feit dat een virus zich in huis makkelijker verspreidt dan in de buitenlucht. Één van de oorzaken dat we in het voorjaar, najaar en in de winter vaker verkouden of grieperig zijn dan in de zomer, is dat we dan vaker met groepen mensen binnen zitten. Een virus kan zich dan gemakkelijk verspreiden.

 

2. Mag je nog gaan fietsen?
Ja! Ga vooral fietsen zolang we niet in een lock-down zitten. Bewegen is goed en draagt bij aan een gezond en sterk lichaam. Uiteraard blijft het ook van belang om de adviezen van het RIVM op te volgen. Wellicht ten overvloede, maar was goed je handen, werk zoveel mogelijk thuis, schud geen handen, blijf thuis als je verkouden bent en/of als je moet hoesten, beperk sociale contacten en hoest of nies in de ellenboog.

Fietsen en het coronavirus: 8 vragen

 

3. Moet je bang zijn voor een volledige lock-down?
Als we het RIVM moeten geloven niet. “Een volledig verbod om de straat op te gaan, heeft geen meerwaarde. Weliswaar kan het nieuwe coronavirus zich dan nog minder gemakkelijk verspreiden, maar ook niemand bouwt dan immuniteit op tegen de ziekte. Aangezien de ziekte wereldwijd verspreid is, is de kans groot dat na het opheffen van een lock-down veel mensen alsnog tegelijk ziek in een korte periode worden. Met een lock-down stel je dus vooral het moment uit dat er veel mensen tegelijkertijd ziek worden, en dat willen we niet”, aldus het RIVM.

 

4. Mag je nog in een groep gaan fietsen?
Hoe leuk het fietsen in een groep ook is, het is verstandiger dat nu even niet te doen. Veel fietsers (83% blijkt uit onderzoek van de NTFU) fietsen al regelmatig alleen. De ultieme vorm van isolatie om ervoor te zorgen dat je niet in contact komt met anderen.

 

5. Komt jouw trainingsdoel in gevaar?
De maatregelen die nu van kracht zijn, gelden in ieder geval tot en met 6 april. Wat er daarna gebeurt, is niet te voorspellen. Het duurt een paar weken voordat we weten of de maatregelen effect hebben. Mooi warm lenteweer kan het proces versnellen. Met een beetje geluk hebben we hier in Nederland het virus dan snel onder controle. Warm weer is namelijk niet goed voor de overlevingskansen van virussen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat als de temperatuur oploopt van 5 naar 20 graden, de hoeveelheid virusoverdrachten afneemt.

Ben je je aan het voorbereiden op bijvoorbeeld de Amstel Gold Race? Kies dan beter een doel wat verder weg ligt. Evenementen in het voorjaar kunnen geschrapt worden. Liggen jouw doelen bijvoorbeeld in juli, dan is nu een paar weken rustig aan doen geen enkel probleem.

Laatste nieuws: Wielerevenementen in Nederland tot en met 6 april geannuleerd.

 

6. Hoe kun je toch blijven doortrainen?
Het is eigenlijk heel simpel. We moeten in deze tijd ons gezonde boerenverstand gebruiken. Het is zaak om gezond te blijven. Volg de adviezen van het RIVM en doe rustiger aan in trainingen. Hoe harder je traint, des te meer rust het lichaam nodig heeft en hoe vatbaarder het is voor ziektes. Met zware kracht- en intervaltrainingen verzwak je het immuunsysteem. Pak in deze periode je rust en zorg dat je gezond blijft. Echte trainingen komen later wel weer.

Lees over het belang van gezonde slaap in combinatie met sport.

 

7. Ik ben verkouden. Kan ik doortrainen?
Nee, pak je rust. Je lichaam is verzwakt en je bent vatbaarder voor ziektes. Ben je verkouden? Lees onze 6x tips om er zo snel mogelijk van af te komen.

 

8. Wat gebeurt er in het buitenland?
In Spanje worden fietsers door de Guardia Civil van de weg gehaald. Er zouden zelfs boetes worden uitgedeeld als niet aangetoond kan worden dat je voor je werk, voor boodschappen of voor het halen van medicijnen op de fiets zit. Dit doen ze niet alleen om verspreiding van het virus te voorkomen, maar ook om ongelukken te voorkomen. In Spanje ligt, qua zorg, alle focus op het helpen van mensen die besmet zijn met het coronavirus. In Italië mag er nog wel gefietst worden, mits er minimaal 1 meter afstand tot elkaar wordt gehouden. Zover zijn we in Nederland nog niet.

Bron: Redactie Fietssport