MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

De nieuwe Sigma ROX 12.1 EVO

  • vrijdag 6 oktober 2023

Sinds enige weken is de nieuwe Sigma ROX 12.1 EVO leverbaar. Wij hebben het apparaat de afgelopen periode aan een uitgebreide test onderworpen. 

 

De Sigma Rox 12.1 Evo is een indrukwekkende fietscomputer met een helder kleurenscherm, snelle GPS-verbinding en uitgebreide routeplanningsopties. Hij heeft een compact ontwerp met een 3-inch scherm en WiFi en Bluetooth voor koppeling met verschillende apparaten, waaronder hartslagmeters en e-bikes. De crashdetectiefunctie zorgt voor extra veiligheid, en je kunt zes vooraf geïnstalleerde ritprofielen aanpassen.

De nieuwe Sigma ROX 12.1 EVO

De Rox 12.1 EVO is voor iedereen die de wereld wil ontdekken. Of je nu in het bos, over gravelpaden of liever op het asfalt willen rijden: met zijn veelzijdige kaartnavigatiefuncties vindt deze fietscomputer de beste route voor jou. Tijdens het fietsen wordt de navigatie duidelijke weergegeven, inclusief waarschuwingen voor afslagen. Daarbij registreert de ROX uitgebreide gegevens van elke rit en brengt je training naar een nieuw niveau. De Rox 12.1 EVO is eenvoudig te bedienen door het touchscreen. Ook is het mogelijk om de ROX te bedienen met behulp van de handig geplaatste knoppen aan de zijkant.  

 

Individuele Sport Profielen

De ROX 12.1 EVO heeft 6 vooringestelde Sport Profielen. Deze zijn individueel instelbaar en uitbreidbaar naar maximaal 20 Sport Profielen. Binnen de deze sportprofielen kun je trainingsweergaven, routing-voorkeuren en alarmen vastleggen. De zes trainingsweergaven van de ROX 12.1 EVO bieden een maximale flexibiliteit voor iedere fietser. Je kunt deze naar je eigen wens instellen en de datavelden met verschillende kleuren markeren. De trainingsweergaven kunnen ook tijdens de rit heel gemakkelijk worden aangepast. Daarnaast zijn op de ROX 12.1 EVO weergaven voor Workout, Navigatie, FE-C Smart Trainer en Ronde geïnstalleerd.

 

Voor de fiets geoptimaliseerd kaartmateriaal

Er zijn al veel kaarten op de ROX 12.1 EVO voorgeïnstalleerd. Speciaal voor fietsers is er gekozen voor een eigen SIGMA kaartweergave. Deze kaarten accentueren fietspaden en MTB trails en leiden jou altijd over de beste route. De gecomprimeerde kaarten hebben weinig geheugenruimte nodig, zodat er vele kaarten wereldwijd tegelijk geïnstalleerd kunnen worden. Kaart- en firmware updates staan via WiFi gratis en oneindig voor downloaden ter beschikking.

 

Onze ervaring:

Wij hebben de ROX 12.1 EVO getest op de mountainbikeroute van Haaksbergen. Het was heel eenvoudig om het .gpx bestand van de MTBroutesNL app te downloaden naar de ROX 12.1 EVO. Dit gebeurt via de gratis SIGMA RIDE app. Deze app is beschikbaar voor iOS en Android. In deze app wordt de route opgeslagen in de routelijst. Vanuit de app wordt de route gesynchroniseerd met de ROX 12.1 EVO.

Het is heel eenvoudig op de route vervolgens op het apparaat zichtbaar te krijgen en je navigatie kan beginnen. Tijdens de navigatie wordt op het 3 inch grote scherm de route en de turn-by-turn aanwijzingen weergegeven. Een pop-up met akoestisch signaal attendeert op de volgende afslag. Tevens wordt de afstand tot de volgende afslag en de straatnaam weergegeven.

Tijdens het rijden merkten wij dat de automatische zoomfunctie bij bochten super handig is. Wijk je van de voorgestelde route af, dan plant de ROX 12.1 EVO razendsnel een nieuwe route. Doordat de Rox 12.1 EVO gebruik maakt van GNSS voor nauwkeurige satellietnavigatie, blijft het signaal, zelfs in het bos, goed en nauwkeurig. Ook zeer prettig is het heldere scherm. Of er nu sprake is van fel zonlicht of wanneer je wat meer in de schaduw rijdt, de data zijn goed afleesbaar.

 

 

Met de ROX 12.1 EVO kun je ook een route van te voren plannen en opslaan in de routelijst. De "Draw my Route"-functie is een unieke feature voor iedereen die zich graag laat verrassen. Teken daarvoor eenvoudig met je vinger één of meer lijnen op de kaart en de ROX 12.1 komt op basis daarvan met een route-voorstel. Je bepaalt zelf aan welke criteria jouw route moet voldoen. Je hebt de keuze uit de Aanbevolen, de Makkelijkste en de Kortste route. Ook wordt het betreffende hoogteprofiel weergegeven en kun je de voorkeuren met betrekking tot de wegen (fietspaden, hoofdwegen, onverharde wegen) voor elk Sport Profiel instellen. Let bij deze optie wel op dat je op de voor mountainbiken opengestelde paden blijft.

Voor onze rit was de batterijduur meer dan voldoende. De maximale batterijduur is ongeveer 12-14 uur bij actief gebruik van kaarten en tracking. 

 

Na de rit is het mogelijk om de rit snel en eenvoudig te delen op platformen als Strava, Komoot, TrainingPeaks, Facebook, Twitter en WhatsApp. 

 

Conclusie: Wij vinden het een uitgebreide en vooral handzame gpx die zeker de concurentie met andere merken aan kan.

 

 

Het toestel heeft een verkoopprijs van € 379,95 terwijl de bundle versie € 449,95 kost.

Bij de bundle krijg je naast het toestel, een cadanssensor, een snelheidssensor en ook een hartslagband.

 

Bekijk een uitgebreide video over de navigatie mogelijkheden: Klik HIER

Wil je de ROX 12.1 EVO aanschaffen: Klik HIER