MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

De MTB Route Holterberg op Sallandse Heuvelrug moet 2 maanden langer dicht !

  • maandag 1 juli 2024

Een domper voor mountainbikers, blijdschap bij natuurbeschermers. 
Het betekent het volgende hoofdstuk in een roerig dossier waarin bescherming van dieren centraal staat.
De stichting wil die periode met twee maanden oprekken, waardoor de route van 1 maart tot en met 31 oktober dicht moet zijn. Een belangrijk argument voor de stichting is klimaatverandering. ,,Steeds vaker zijn de dieren in maart of zelfs eind februari al actief. En dat loopt, mede door klimaatverandering, door tot na oktober’’, betoogde Anton van Beek in de rechtbank. Hij geldt als een kenner van het natuurgebied en staat bekend als ‘Mister’ Natuurmuseum Holterberg.

De MTB Route Holterberg op Sallandse Heuvelrug moet 2 maanden langer dicht !
Twee maanden langer dicht

De provincie Overijssel was het daar niet mee eens en stelde dat de ‘actieve periode’ van de dieren ieder jaar nagenoeg hetzelfde is. Daar gaat de rechter niet in mee. Voorlopig althans. De rechter besluit dat de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug twee maanden langer dicht moet. 
Dat betekent dat van 1 maart tot en met 31 oktober géén mountainbikers over de MTB Route mogen rijden.
Volgens de rechtbank moet de provincie Overijssel op basis van een nader deskundig onderzoek een nieuw besluit nemen over de sluitingsperiode van de MTB Route. 


Zolang het onderzoek nog niet is afgerond, gaat de MTB Route dus dicht van maart tot en met oktober.
Mountainbikers maken veel gebruik van het natuurgebied in Salland en Twente, terwijl zeldzame diersoorten proberen te overleven. Om onder meer de zandhagedis te beschermen, zijn enkele jaren geleden strenge maatregelen opgelegd. Maar zijn die maatregelen nog wel voldoende?


Dieren zijn eerder actief

Natuuralert vindt van niet. De stichting - die zich hardmaakt voor bescherming van diersoorten zoals de zandhagedis - pleitte eerder dit jaar voor het langer afsluiten van de MTB Route in het natuurgebied. Nu mogen mountainbikers van begin april tot eind september geen gebruikmaken van de MTB Route. Sterker nog, de MTB Route is met boomstammen afgesloten. De MTB Route tussen Holten en Nijverdal is ongeveer 30 kilometer lang.


Anton van Beek is blij met de uitspraak. ,,Dit is prima. Er is een zorgplicht en de rechtbank beaamt dat nu. Het betekent dat de afsluiting in stand blijft en de provincie moet nu verder onderzoek doen.’’ Stichting Natuuralert is ook blij met de uitspraak: ,,We zijn tevreden over het feit dat de single tracks, zoals we de route noemen, langer dichtgaan. We blijven de vinger aan de pols houden wat betreft het nieuwe onderzoek dat moet plaatsvinden over de sluitingsperiode’’, reageert Jan Hoekema.
Bron: De Stentor