MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

BikePark Holten: speeltuin voor MTBers

  • dinsdag 26 november 2019

HOLTEN - Het BikePark Salland-Twente. Aan de Dorperdijk 7 in Holten zijn tussen de voetbalvelden van Blauw Wit ’66 en de ijsbaan al flink wat hindernissen te zien. Het bikepark is nog in aanbouw en gaat naar verwachting open in het voorjaar 2020.


Bij binnenkomst valt het oog meteen op een getimmerte dat voor een houten achtbaan zou kunnen doorgaan. „Dat noemen ze de North Shore. Een fietsbaan van hout, maar dan voor gevorderden”, zegt Jannie Vasters. Zij is samen met haar man Henk en zoon Jarno het aanspreekpunt voor het BikePark. „Als alles klaar is zullen hier vier hoofdonderdelen staan. Een jumplijn, een kindergarden, de North Shore en een grote zandheuvel met obstakels.”

 

BikePark Holten: speeltuin voor MTBers

 

Initiatief
Het BikePark Salland-Twente is ontstaan uit een initiatief van de Stichting MountainBike Sport Holten, een stichting zonder winstoogmerk die draait op vrijwilligers. Zij ontving een subsidie van LEADER, een Europees subsidieprogramma dat zich richt op de ontwikkeling en het duurzame beheer van plattelandsruimte. Het park is een welkome aanvulling op de mountainbikeroutes in de omgeving. „In het park kan geoefend worden en op de routes kan het geleerde worden toegepast.”

 

In harmonie
Het geheel oogt overzichtelijk en is in harmonie met de natuur. Er is al veel werk verzet. De kindergarden is zo goed als af. Verschillende toegankelijke hindernissen, zoals een betonnen duiker en een wipwap voor fietsen, moeten de kinderen op speelse wijze leren mountainbiken. „Het is een speeltuin voor mountainbikers”, zegt Jannie en lacht.

 

Schijn bedriegt
Terwijl Jannie uitlegt hoe het BikePark in elkaar zit laat Jarno op zijn fiets zien hoe de hindernissen werken. Het oogt gemakkelijk, maar schijn bedriegt. „Het vergt veel oefening. Maar als je eenmaal de techniek te pakken hebt, dan geeft dat een enorme kick.” De hindernissen zijn afgestemd op verschillende niveaus en leeftijden. Het is een uitdagend mountainbikepark voor jong en oud en voor zowel beginners als gevorderden. „Iedereen die kan fietsen is welkom”, aldus Jannie. „Met de juiste begeleiding kom je steeds een stapje verder.”

De obstakels hebben verschillende moeilijkheidsgraden, zodat alle uiteenlopende doelgroepen zich hier thuis voelen. „Maar uiteraard geldt dat veiligheid boven alles gaat.”

 

Gediplomeerd
De drie Vasters zijn gediplomeerde fietstrainers. Zij kunnen de mountainbikers begeleiden en verzorgen in het BikePark clinics. Verder is het park straks geschikt voor schooluitjes en soortgelijke activiteiten. Zondag 21 oktober is het alvast even toegankelijk voor het publiek. Van 14.00 uur tot 15.30 uur kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen.

De verwachting is dat het BikePark in 2020 opengaat. „Maar alles valt of staat met vrijwilligers”, melden Jannie en Jarno. „We hebben nu een vast team van twintig vrijwilligers en daar zijn we heel blij mee, maar extra handen zijn altijd welkom.”

Bron: Tubantia.nl