MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Bezwaren afgewezen

  • maandag 27 mei 2019

De bezwaren tegen de aanleg van een mountainbikeroute door de bossen van Mook zijn door de gemeente afgewezen. Dat gebeurde op advies van de onafhankelijke bezwarencommissie, die het gros van de bezwaren ongegrond verklaarde, omdat de ‘mountainbikeroute geen gevolgen van enige betekenis met zich mee zal brengen voor de indieners'. Anders gezegd: ze wonen er te ver - tussen de 336 en 580 meter - vanaf.

 

Bezwaren afgewezen

 

Dat betekent niet dat de mountainbikeroute nu meteen gerealiseerd kan worden. De Stichting Mountainbikeroute Netwerk Nijmegen (MNN) is namelijk nog met Natuurmonumenten, en die is de eigenaar van het bos, in de slag. Natuurmonumenten wil, onder meer, dat de mountainbikers zich aan de regels houden (lees: niet van het pad afwijken). Daarvoor is, aldus Natuurmonumenten, toezicht nodig door BOA's (bijzondere opsporingsambtenaren) en de kosten daarvan zouden de moutainebikeclubs moeten betalen.

 

Het gaat om een geschat bedrag van 25 mille per jaar. Alex Peters van de MNN laat weten dat 'we dat geld niet hebben'. ,,Bovendien is de nieuwe route zo aantrekkelijk dat een mountainbiker helemaal niet de neiging zal hebben ervan af te wijken.” De gesprekken met Natuurmonumenten lopen stroef.

 

100 kilometer
Niettemin wil Peters in augustus aan de slag met de nieuwe route. Die zal uiteindelijk een lengte moeten krijgen van rond de 100 kilometer. Begonnen wordt alvast met het deel in Nijmegen en Groesbeek omdat de gesprekken met de grondeigenaren (gemeenten en Staatsbosbeheer) daar wat vlotter verlopen. In eerste instantie zal de route zo'n 50 kilometer lang zijn. ,,We willen de route organisch laten groeien", zegt Peters. ,,Als we er op enig moment met Natuurmonumenten uitkomen, dan gaan we in Mook verder."

 

Overigens krijgt de route in Mook dan een lus. Daarmee komt MNN tegemoet aan de bewaarmakers. De lus loopt iets verder van de huizen vandaan. ,,Maar daardoor ‘verliezen’ we wel een mooi stukje van de route, met flinke hoogteverschillen. We willen nu eerst ervaring opdoen, en afhankelijk daarvan besluiten of we daar in een later stadium toch weer de oorspronkelijke route zullen gaan volgen", zegt Peters.

 

Belangrijk doel van de nieuwe route is overigens om de overlast tegen te gaan die fietsers en wandelaars van elkaar ervaren. Er lopen al twee mountainbikeroutes door deze bossen. Die worden ook door wandelaars gebruikt, soms tot ergernis van beiden.

 

Bron: De Gelderlander